Live

Alegeri în Georgia. Victoria partidului de guvernământ Visul Georgian a fost confirmată, după renumărarea parțială a voturilor

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

O renumărare parţială a voturilor exprimate în cadrul alegerilor legislative din weekendul trecut în Georgia a confirmat victoria partidului aflat la putere, Visul Georgian, a declarat joi Comisia Electorală pentru AFP, în timp ce opoziţia denunţă un scrutin „furat", relatează Agerpres. 

Această renumărare, care a cuprins aproximativ 12% din secţiile de votare şi 14% din buletinele de vot, „nu a condus la vreo modificare semnificativă a rezultatelor oficiale anunţate anterior", a precizat comisia.

„Cifrele finale s-au modificat doar foarte puţin în aproximativ 9% din secţiile de votare unde au fost renumărate voturile", a adăugat aceasta.

Partidul Visul Georgian, aflat la putere din 2012, a ieşit învingător în alegerile legislative desfăşurate sâmbăta trecută, însă opoziţia nu recunoaşte aceste rezultate.

Preşedinta georgiană Salome Zurabişvili, în dezacord cu guvernul, a denunţat un sistem „sofisticat" de fraude în timpul acestor alegeri legislative. Convocată de parchet în cadrul anchetei cu privire la această „presupusă falsificare", Salome Zurabişvili a anunţat miercuri că nu va da curs citaţiei.

Observatorii internaţionali au constatat, de asemenea, nereguli în timpul scrutinului, iar Uniunea Europeană a solicitat o anchetă cu privire la aceste acuzaţii.

Scrutinul este văzut drept un test pentru viitorul european al Georgiei, care are ambiţia de a se alătura UE şi NATO.

Deşi Visul Georgian susţine că urmăreşte aceste obiective, partidul de guvernământ este acuzat de derivă autoritară şi suspectat că doreşte să arunce ţara în braţele Moscovei. Unii dintre liderii săi, inclusiv puternicul şi bogatul Bidzina Ivanişvili, au făcut numeroase declaraţii ostile la adresa Occidentului.

Partidul de guvernământ profită în special de frica georgienilor de război după conflictul de cinci zile din august 2008 în Osetia de Sud, când tancurile lui Putin s-au oprit în apropiere de capitala Tbilisi, susţinând că este singura forţă capabilă să evite ca Georgia să aibă o soartă similară Ucrainei, care luptă împotriva invaziei ruse din februarie 2022.

Putere istorică în regiune, Rusia are baze militare în două regiuni separatiste georgiene a căror independenţă a recunoscut-o după conflictul din 2008: Abhazia şi Osetia de Sud.

De la începutul anului, Georgia a adoptat, de asemenea, o legislaţie care a fost denunţată de partenerii săi occidentali şi care este foarte apropiată de legile represive ruseşti. Una dintre acestea se referă la "influenţa străină" şi a declanşat proteste masive în luna mai, în timp ce alta restricţionează drepturile persoanelor LGBT+. 

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fost fotbalist de la FCSB, întreținut de mama sa: ”Sumele de bani dăruite de mine, principala sursă de venit a familiei lui”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Parchetul din Georgia a deschis o anchetă pentru „presupusa falsificare” a alegerilor. Președinta țării, chemată în fața procurorilor

Unde vor fi create secții de votare pentru românii din străinătate. Propunerea MAE pentru prezidențiale și legislative

Medvedev cere arestarea președintei Georgiei, după ce aceasta a contestat rezultatul alegerilor de sâmbătă

Comisia Electorală din Georgia începe azi renumărarea parțială a voturilor de la alegerile parlamentare din weekend

Partenerii noștri