Live

Al doilea Bahmut. În Avdiivka, orașul pe care rușii se chinuie să îl cucerească, au mai rămas doar 1.000 de oameni din 30.000

Data actualizării: Data publicării:
Majoritatea oamenilor din Avdiivka au fugit din cauza războiului. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, populația a scăzut de la 30.000 la 1.000. FOTO: Profimedia Images

Majoritatea oamenilor din Avdiivka au fugit din cauza războiului. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, populația a scăzut de la 30.000 la 1.000. Puținii locuitori rămași au povestit pentru BBC că totul este distrus de bombardamente și nu a mai rămas nimic din orașul frumos, cu parcuri, magazine și festivaluri. Se gândesc și ei să fugă și se tem că dacă se vor mai întoarce vreodată, nu vor mai găsi nimic. 

În timp ce rachetele rusești bombardează orașul, Hanna vrea cu disperare să fugă, dar mama ei, o femeie în vârstă, refuză să plece. "Nu pot să o părăsesc. Mi-a spus că vrea să doarmă în patul ei. Are 71 de ani și are probleme cu picioarele. Dacă rămâne singură, nu poate aduce apă sau lemne pentru încălzire.", povestește Hanna.

Hanna și mama ei sunt printre ultimii locuitori rămași în Avdiivka. Stau într-un apartament de la etajul cinci al unui bloc, sub bombardamente și lovituri aeriene aproape constante.

Avdiivka, oraș important din punct de vedere strategic, se află chiar în prima linie în estul Ucrainei. Majoritatea oamenilor de aici au fugit. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, populația a scăzut de la peste 30.000 la puțin peste 1.000. Rusia a lansat o ofensivă majoră asupra orașului la începutul acestei luni, iar luptele s-au intensificat în ultimele zile. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris situația ca fiind "deosebit de grea".

"Ferestrele și ușile sunt sparte peste tot", spune Hanna. "Cu atacuri în fiecare zi, este dificil să le repari, pentru că în fiecare zi se distrug".

Orașul este uneori descris ca fiind poarta de intrare către orașul Donețk, care a fost ocupat de Rusia din 2014. Ocuparea Avdiivka - care se află în apropiere - le-ar permite să împingă linia frontului înapoi, făcând dificilă operațiunea ucrainenilor de a elibera teritoriul.

Să mergi la ultimul magazin rămas din oraș devine o provocare, spune Hanna. "Nu ai unde să te poți ascunde în caz de atac... dacă auzi alarmele, nu ai timp suficient pentru a ajunge în siguranță." Între timp, de la acea discuție dintre Hanna și reporterii BBC, magazinul respectiv a fost distrus. Locuitorii din Avdiivka mai primesc acum ajutor, mâncare și căldură doar la unul din centrele înființate în Ucraina și numite puncte de invincibilitate. Pentru mulți locuitori ai orașului, acel centru e sinonim acum cu "acasă".

Maryna, o asistentă în vârstă de 40 de ani, lucrează voluntar acolo, după ce casa ei a fost distrusă într-un bombardament. Povestește că nu poate dormi nici măcar când se adăpostește la subsol, deoarece rachetele atacă în fiecare zi și în fiecare noapte. "Toată lumea se teme", spune femeia.

Fiul ei cel mare a fugit din Avdiivka, iar Maryna speră să poată pleca și ea curând.

Maryna își amintește cum arăta Avdiivka înainte de a izbucni războiul: "Era aici un parc, un bulevard. Erau o mulțime de magazine. Am plantat copaci. Era foarte frumos aici. Aveam un centru cultural, multe festivaluri și sărbători." Femeia speră ca într-o zi să se poată întoarce în oraș. Se teme însă că nu ar mai găsi nimic la care să revină: "Nu mai există Avdiivka".

Evacuarea oamenilor din oraș este însă dificilă și periculoasă. O unitate specială de poliție cunoscută sub numele de Îngerii Albi coordonează operațiunile de evacuare, dar uneori oamenii sunt greu de convins să plece.

Hennadiy Yudin, membru al echipei de salvare, spune că în ultima săptămână au putu fi evacuate în siguranță 50 de persoane. Situația din zonă s-a deteriorat semnificativ. "Sunt atacuri constante asupra orașului și a satelor din apropiere. Sunt atacuri cu bombe, cu rachete. Rușii atacă orașul și satele, casele în care locuiesc oamenii.", spune Yudin.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Totul s-ar termina cu o bombă în centrul Londrei”. A depășit orice limită: ”Voi spune lucruri pe care nu am voie să le spun”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NATO trimite un avion radar AWACS în spațiul aerian al României, pentru a monitoriza mișcările Rusiei

Putin și-a numit fostul bodyguard în Consiliul de Securitate. Cresc speculaţiile că Aleksei Diumin e pregătit ca succesor la Kremlin

Guvernul norvegian ia în calcul ridicarea unui gard la granița cu Rusia, după modelul finlandez

Disidentul rus Vladimir Kara-Murza: În Rusia lui Putin sunt mai mulți deținuți politici decât au fost în ultimii ani ai URSS

Partenerii noștri