Live

AIEA: Există un risc real de dezastru nuclear în Ucraina din cauza situației de la Zaporojie

Data publicării:
Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Foto: Profimedia Images

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul ONU de monitorizare nucleară, cere încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare Zaporojia din Ucraina, avertizând că există „un risc foarte real de dezastru nuclear”, relatează BBC.

Șeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că este „extrem de îngrijorat” de informațiile care vorbesc despre bombardamente în zona sitului celei mai mari centrale nucleare din Europa, după ce Ucraina a afirmat că părți ale instalației centralei au fost „grav avariate” de loviturile militare rusești.

Bombardamentele de vineri arată „riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul înconjurător, în Ucraina și nu numai”, a declarat Mariano Grossi într-un comunicat. „Orice tir îndreptat spre sau dinspre instalație reprezintă o joacă cu focul, cu consecințe potențial catastrofale”, a adăugat el.

Centrala este sub controlul Rusiei încă din luna martie, iar Kievul acuză forțele rusești că inițiază din perimetrul centralei atacuri cu rachete asupra zonelor civile, folosindu-se de o „tactică a terorii”.

Personalul ucrainean al centralei - păstrat de ocupantul rus - trebuie să își poată îndeplini sarcinile importante „fără amenințări sau presiuni”, spune șeful AIEA, cerând rușilor să permită agenției ONU să ofere sprijin tehnic.

„În numele protejării oamenilor din Ucraina și nu numai de un potențial accident nuclear, trebuie să lăsăm cu toții deoparte conflictele și să acționăm acum. AIEA este pregătită”, spune Marioano Grossi. În urmă cu câteva zile el declarase că centrala a „scăpat complet de sub controlul” agenției pe care o conduce.

Moscova acuză Ucraina, UE acuză Rusia

Operatorul centralei de la Zaporojie a declarat că atacurile cu rachete rusești au forțat închiderea unei linii electrice și susține că există riscul unor scurgeri radioactive. Loviturile „au generat un risc serios în ceea ce privește funcționarea sigură a centralei”, a afirmat operatorul Energoatom pe  contul de Telegram.

Moscova susține însă că Ucraina este autoarea atacului incriminat la centrala Zaporojie.

La rândul său, Uniunea Europeană acuză Moscova în legătură cu ultimele bombardamente, iar șeful diplomației europene, Josep Borrell, a condamnat activitățile militare ale Rusiei desfășurate în jurul centralei. „Eeste o încălcare gravă și iresponsabilă a normelor de securitate nucleară și un alt exemplu al disprețului Rusiei față de normele internaționale”, a declarat el, solicitând ca AIEA să aibă acces la centrală.

Centrala de la Zaporojie are șase reactoare cu apă sub presiune și depozitează deșeuri radioactive. Uzina nucleară se află în orașul Enerhodar, din sud-estul Ucrainei, de-a lungul malului stâng al râului Nipru. Forțele rusești dețin controlul asupra centralei și a zonei din jur, care se află în vecinătatea  imediată a teritoriului controlat de Ucraina.

Civilii din apropiere, de la Nikopol, oraș care se află pe malul celălalt al râului și care este încă sub control ucrainean, au declarat pentru BBC că rușii trag cu rachete din zona din jurul centralei și mută echipamente militare în incintă. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus vineri că „orice bombardament asupra acestui sit ar fi un act de teroare”.

Ministerul britanic al Apărării consideră că Rusia folosește zona pentru a lansa atacuri, profitând de faptul că forțele ucrainene n-ar risca un atac asupra unui loc atât de sensibil.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pericol la centrala nucleară de la Zaporojie. „Este la un pas de a rămâne în pană de curent”

Ucraina acuză Rusia că a atacat-o în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Reacția Kremlinului

Zelenski recunoaşte că Ucraina nu poate recuceri Peninsula Crimeea „cu arma în mână”. „Poate fi adusă înapoi pe cale diplomatică”

Cine este generalul din umbră pe care Kim Jong Un l-a trimis în Rusia în fruntea trupelor nord-coreene ce luptă în armata lui Putin

Partenerii noștri