Zelenski acuză armata rusă că a creat o altă situaţie extrem de riscantă pentru toată Europa, lovind de două ori centrala nucleară din Zaporojie. Rusia trebuie să poarte responsabilitatea pentru "actul de teroare", susține președintele ucrainean. Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de lovituri în apropierea unui reactor nuclear al centralei din sudul Ucrainei.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Directorul AIEA: Există un risc real de dezastru nuclear în Ucraina din cauza situației de la Zaporojie
ACTUALIZARE 23:00. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul ONU de monitorizare nucleară, cere încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare Zaporojia din Ucraina, avertizând că există „un risc foarte real de dezastru nuclear”, relatează BBC.
Șeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că este „extrem de îngrijorat” de informațiile care vorbesc despre bombardamente în zona sitului celei mai mari centrale nucleare din Europa, după ce Ucraina a afirmat că părți ale instalației centralei au fost „grav avariate” de loviturile militare rusești.
Bombardamentele de vineri arată „riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul înconjurător, în Ucraina și nu numai”, a declarat Mariano Grossi într-un comunicat. „Orice tir îndreptat spre sau dinspre instalație reprezintă o joacă cu focul, cu consecințe potențial catastrofale”, a adăugat el.
Citiți detalii aici.
Şeful administraţiei din Lugansk: Ruşii ademenesc locuitorii cu mâncare şi apă pentru a participa la referendum
ACTUALIZARE 21.00: Forțele pro-ruse din orașele ocupate de Rusia din regiunea ucraineană Lugansk se folosesc de ajutorul umanitar pentru a-i atrage pe locuitori să furnizeze date personale pentru a participa la un referendum privind aderarea la Rusia, a anunțat Serghei Haidai, șeful administrației militare din Lugansk, pe canalul său Telegram, conform The Guardian.
Potrivit postării, se desfășoară campanii și se colectează date în cadrul unor evenimente de ajutor umanitar dedicate rezidenților din zonele ocupate.
„Sub pretextul oferirii de alimente sau materiale de construcție, puterea ocupantă și mișcarea publică colaboratoare organizează întâlniri cu populația din teritoriile recent capturate din regiune”, a declarat Haidai.
„Ei îndeamnă oamenii să meargă la așa-zisul referendum, obligând oamenii să își schimbe voința pentru mâncare sau apă potabilă”, a adăugat el.
UE condamnă Rusia pentru atacurile de la centrala nucleara din Zaporojie
ACTUALIZARE 16.05: Uniunea Europeană condamnă „violarea iresponsabilă” a regulilor de securitate nucleară de către Rusia cu activităţi militare desfăşurate în jurul centralei ucrainene de la Zaporojie, a declarat sâmbătă şeful diplomaţiei europene Josep Borell.
„UE condamnă activităţile militare ale Rusiei în jurul centralei nucleare Zaporojie. Aceasta este o violare gravă şi iresponsabilă a regulilor de securitate nucleară şi un nou exemplu de nerespectare de către Rusia a normelor internaţionale”, a acuzat el într-un mesaj pe contul său de Twitter, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Energoatom: Există riscul eliberării de radiații de la centrala nucleară de la Zaporojie
ACTUALIZARE 15.34: Compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a anunțat sâmbătă că în urma atacului cu rachete asupra zonei din apropierea centralei de la Zaporojie, există „un risc serios” privind funcționarea în siguranță a unității, relatează publicația Kyiv Independent.
Potrivit Energoatom, atacurile rusești au dus la oprirea uneia dintre unitățile funcționale și la activarea unei protecții de urgență a unei alte unități.
„În urma bombardamentelor, stația de azot-oxigen și clădirea auxiliară comună au fost grav avariate”, a transmis sâmbătă Energoatom.
Compania a atras atenția că „există încă riscuri de scurgere de hidrogen și pulverizare radioactivă, iar pericolul de incendiu este, de asemenea, mare”.
Astfel, în acest moment, centrala de la Zaporojie funcționează cu riscul încălcării standardelor de siguranță împotriva radiațiilor și la incendiu.
SUA: Războiul din Ucraina face ca 40 de milioane de oameni să sufere de foame
ACTUALIZARE 14:55 Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina va face ca 40 de milioane de persoane să ajungă în situația de a nu-și putea asigura hrana și că Africa subsahariană va fi cea mai afectată, notează Reuters.
Guvernele africane au evitat în mare măsură să ia partea în conflictul european și au refuzat să se alăture condamnării și sancțiunilor occidentale.
În timp ce energia, schimbările climatice, pandemia și conflictele sunt cauzele profunde ale problemelor legate de aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, „cea mai insidioasă sursă” este foametea folosită în mod intenționat ca armă de război, a mai spus Thomas-Greenfield.
„Rusia a capturat în mod sistematic unele dintre cele mai productive terenuri agricole din Ucraina, stricând câmpurile cu mine și bombe. Indiferent ce părere aveți despre Rusia, avem cu toții un interes comun puternic în atenuarea impactului războiului din Ucraina asupra securității alimentare”, a conchis oficialul american.
Șefa Amnesty International pentru Ucraina a demisionat
ACTUALIZARE 13:40 Responsabila Amnesty International pentru Ucraina, Oksana Pokalciuk, a demisionat sâmbătă, după ce Kievul a criticat un raport al organizaţiei care acuza armata ucraineană că pune viețile civililor în pericol, informează AFP.
Într-un comunicat difuzat vineri noaptea pe pagina sa de Facebook, Pokalciuk recunoaşte că raportul din 4 august a folosit neintenţionat propagandei ruse.
Amnesty şi-a asumat vineri în întregime raportul în care arătat că forţele armate ucrainene îşi instalează infrastructuri militare în zone locuite, în şcoli şi spitale, ceea ce pune în pericol civilii şi încalcă legislaţia internaţională, informează Agerpres.
„Am documentat un tipar al forţelor ucrainene de a pune în pericol civilii şi de a încălca legile războiului când acţionează în zone populate”, remarcă în document secretara generală a acestei organizaţii, Agnes Callamard.
Continuarea, AICI.
Zelenski: Rușii au lovit de două ori centrala nucleară din Zaporojie. Este o crimă neruşinată
ACTUALIZARE 7:49 Volodimir Zelenski a declarat vineri că Rusia trebuie să poarte responsabilitatea pentru "actul de teroare" de la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie sub ocupaţie rusă, ţinta unor lovituri pentru care Kievul şi Moscova se acuză reciproc, notează AFP, citată de Agerpres.
Vineri, "ocupanţii au creat o altă situaţie extrem de riscantă pentru toată Europa: au lovit de două ori centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare de pe continentul nostru", a afirmat Volodimir Zelenski în cotidianul discurs video.
"Orice bombardament al acestui sit este o crimă neruşinată, un act de teroare. Rusia trebuie să poarte responsabilitatea chiar a faptului că a creat o ameninţare la adresa unei centrale nucleare", a continuat el.
Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de lovituri în apropierea unui reactor nuclear de la centrala Zaporojie din sudul Ucrainei.
Un reactor a fost oprit în urma atacului de la centrala Zaporojie
ACTUALIZARE 7.22 Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de lovituri în apropierea unui reactor nuclear de la centrala Zaporojie din sudul Ucrainei. O linie de înaltă tensiune a fost avariată în acest atac, declanşând oprirea unuia dintre reactoarele centralei.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat marţi că situaţia este "volatilă" la centrala nucleară din Zaporojie şi devine "din ce în ce mai periculoasă pe zi ce trece".
În momentul cuceririi centralei în martie, armata rusă a deschis focul asupra clădirilor de pe amplasament, creând riscul unui accident nuclear major, potrivit AFP.
Ministrul britanic al Apărării: Rușii pun în pericol centrala nucleară din Zaporojie
ACTUALIZARE 7:00 Acţiunile forţelor ruse sunt susceptibile să pună în pericol securitatea şi siguranţa centralei nucleare din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, concluzionează Ministerul britanic al Apărării, în baza informaţiilor puse la dispoziţie de serviciile sale secrete, potrivit DPA, citată de Agerpres.
„După cinci luni de ocupaţie, intenţiile Rusiei cu privire la centrala nucleară din Zaporojie rămân neclare„, apreciază ministerul. „Cu toate acestea, acţiunile pe care le-au întreprins (ruşii) la această facilitate au subminat cel mai probabil securitatea şi siguranţa funcţionării normale a centralei”, potrivit acestuia.
Forţele ruse au utilizat unităţi de artilerie instalate în zone din apropierea centralei pentru a lovi teritoriul ucrainean pe malul de vest al râului Nipru, se arată în raport.
În acelaşi timp, ruşii au folosit zona din jurul centralei, în special oraşul adiacent Enerhodar, pentru a da o pauză forţelor sale, "utilizând statutul centralei de obiectiv protejat pentru a reduce riscul unor eventuale atacuri ucrainene pe timpul nopţii pentru echipamentele şi forţele sale".
Editor : A.A.