Live

Afganii care fug din calea talibanilor sunt umiliți, bătuți și jefuiți la granițele UE: „Polițiștii ne-au furat banii și telefoanele”

Data publicării:
Refugiați supravegheați la o tabără din Bosnia. Foto: Profimedia Images

În timp ce forțele militare ale aliaților NATO se străduiau să-și evacueze cetățenii din Afganistan, zeci de cetățeni afgani care încercau să scape din țara controlată de talibani erau întorși la granița Uniunii Europene de polițiștii croați pe care îi acuză de abuzuri grave – forțele de ordine i-au jefuit și obligat să se întoarcă, relatează The Guardian.

Publicația britanică a strâns mărturii de la mai mulți refugiați afgani care voiau să ceară azil în Uniunea Europeană. Conform unui raport al Danish Refugee Council, poliția croată a forțat refugiați să se întoarcă peste graniță în 60 de rânduri. Incidentele au avut loc între 16 și 29 august.

Astfel de forțări ale refugiaților în spatele granițelor reprezintă încălcări ale Declarației Universale a Drepturilor Omului, convențiilor de la Geneva și a legislației europene. Împiedicarea unei persoane să ceară azil politic este o încălcare a drepturilor omului.

Presupusele acte comise de poliția croată ar fi avut loc după intrarea talibanilor în Kabul, în timp ce aliații NATO se străduiau să-și evacueze cetățenii și personalul militar.

Conform victimelor, forțele de ordine au acționat cu brutalitate și violență, i-au supus la tratamente degradante, inclusiv furat sau distrus obiecte personale. Jumătate dintre afganii supuși la astfel de tratamente erau minori.

„Am fost întorși de 12 ori la granița Croației. Ne-au furat banii și telefoanele”, spune Zihaul al-Haqq, în vârstă de 25 de ani, originar din Baghlan, în nordul Afganistanului. El a fugit împreuna cu soția sa Malika, în vârstă de 22 de ani, în 2016.

„Ultima oară, ne-au trimis înapoi peste graniță între 20 și 21 august. Acum Afganistanul este complet sub controlul talibanilor, iar noi suntem fugari de cinci ani și jumătate. Suntem foarte obosiți”, a adăugat el.

Afganii sunt acum a doua cea mai mare populație de pe ruta balcanică, una dintre cele mai dificile rute spre Europa. Ei traversează Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, Bosnia, Croația și Slovenia, iar de acolo ajung în Austria și Italia.

Zeci de familii afgane sunt blocate la granița dintre Croația și Bosnia. Trăiesc cu copiii lor în clădiri abandonate, fără apă sau electricitate. Majoritatea au fugit din Afganistan în ultimii cinci ani, când talibanii au început să preia controlul în zone rurale și să instituie execuții.

„Talibanii mi-au ucis mai multe rude. Nu mă pot întoarce în Afganistan. Sunt blocat aici de luni de zile, iar săptămâna trecută croații m-au oprit în apropiere de Rijeka, m-au bătut și mi-au furat telefonul”, spune Abbas, în vârstă de 18 ani.

Informațiile vin în contextul în care Uniunea Europeană se pregătește de una dintre cele mai mari crize umanitare din istoria recentă – conform comisarului ONU pentru refugiați, până la 500.000 de refugiați afgani ar putea fugi din țară până la sfârșitul anului.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum a reușit Washingtonul să salveze sute de foști colaboratori afgani. Rolul jucat de Filipine, țara din Oceanul Pacific

Slovacia amenință Ucraina cu oprirea exporturilor de curent și tăierea ajutoarelor pentru refugiați

Uniunea Europeană vrea să accelereze deportarea migranţilor ilegali. „Există un impuls în acest moment”, spune premierul suedez

Centrul de putere al Europei se schimbă. Cum ar putea arăta următoarea ordine mondială (Politico)

Partenerii noștri