Live

Acord al miniștrilor de Interne din UE. Statele care refuză cote de migranți vor plăti 20.000 de euro pentru fiecare individ respins

Data publicării:
Grup de migranți. Foto: Profimedia Images

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind reforma politicilor de acordare a azilului pentru migranți, una dintre decizii fiind ca țările care refuză să găzduiască migranți să plătească câte 20.000 de euro pentru fiecare persoană.

Potrivit acestor planuri, solicitanţii de azil ar urma să fie reţinuţi în "facilităţi de primire" la graniţele externe ale blocului, iar dacă un candidat la azil nu are şanse de a obţine azil în UE, va fi respins fără întârziere, aplicaţiile urmând să fie evaluate într-un interval maxim de şase luni.

Aceste reforme reprezintă "un pas istoric după mulţi ani de negocieri", a declarat ministrul de interne suedez Maria Stenergard, care a prezidat discuţiile de joi, în Luxemurg, adăugând că s-a găsit un "echilibru bun între responsabilitate şi solidaritate", informează Agerpres.

S-a dezbătut de asemenea crearea unui sistem obligatoriu de distribuire a unui număr convenit de solicitanţi de azil între statele membre. Ţările UE care nu vor sau nu pot să accepte migranţi ar urma să contribuie sub forma unui sprijin financiar în sumă de 20.000 de euro de persoană, a mai spus responsabila suedeză.

După mai multe ore de negocieri, majoritatea miniştrilor comunitari au convenit asupra reformelor propuse, în pofida criticilor Austriei, Ţărilor de Jos şi Italiei, care consideră că aceste planuri nu sunt suficiente.

Ministrul de interne german Nancy Faeser a calificat acordul de la reuniunea de joi drept un "succes istoric pentru UE, pentru o nouă politică a migraţiei bazată pe solidaritate şi apărarea drepturilor omului", într-un mesaj postat joi seara pe Twitter.

Reforma migraţiei stârneşte de multă vreme intense controverse între statele membre, dar nu este nevoie de unanimitate pentru deciziile Uniunii privind politica migraţiei, fiind suficientă o majoritate calificată de minim 17 din cele 27 de state membre, reprezentând cel puţin 65% din populaţia blocului, notează agenția dpa.

În urma reuniunii de joi, pot să înceapă negocierile privind această reformă în cadrul Parlamentului European, dar nu este sigur că finalizarea lor va fi posibilă înainte de alegerile europarlamentare din 2024.

Organizaţia umanitară Oxfam a criticat proiectele de reformă. Planurile privind facilităţile de recepţie a migranţilor la graniţe "vor ţine legaţi refugiaţi, inclusiv copii, contra unui cost uriaş", a precizat într-un comunicat Stephanie Pope, expertă a Oxfam.

Nancy Faeser, care a pledat pentru exceptarea de la noile reguli a minorilor neînsoţiţi şi familiilor cu minori, dar a renunţat la această solicitare pentru a se putea ajunge la un acord, a afirmat că se bazează pe Parlamentul European să introducă aceste excepţii.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Uniunea Europeană vrea să accelereze deportarea migranţilor ilegali. „Există un impuls în acest moment”, spune premierul suedez

Centrul de putere al Europei se schimbă. Cum ar putea arăta următoarea ordine mondială (Politico)

Trei moduri în care Crăciunul distruge planeta: brazii, jucăriile și risipa

Agenda ambițioasă a Poloniei pentru viitoarea președinție a Consiliului UE: apărare, energie și securitate economică

Partenerii noștri