Live Text Rușii au cucerit primul oraș important în Ucraina. În Kiev a fost bombardată o gară plină cu civili care fugeau din oraș
Este a șaptea zi de când Rusia a invadat Ucraina. Parașutiști ruși au aterizat în Harkov și au atacat unul dintre spitalele militare ale orașului, potrivit Agenției Independente de Informații din Ucraina și oficialilor militari ucraineni. Martorii spun că bombardamentele au fost intensificate în oraș miercuri. Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în urma bombardamentelor. Rachetele rusești au lovit și alte orașe printre care Herson și Mariupol.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina în a șasea zi de război poate fi urmărit AICI, din a cincea zi de război poate fi urmărit AICI, din a patra zi de război poate fi urmărit AICI, în a treia zi de război poate fi urmărit AICI, în a doua zi de război AICI, iar derularea evenimentelor începând cu data de 17 februarie poate fi urmărită AICI.
Principalale informații ale zilei:
- Ucraina a publicat un nou bilanț al pierderilor rusești: peste 5.800 de militari, sute de vehicule blindate, 30 de avioane.
- Peste 2.000 de civili au murit de la începutul invaziei, transmit serviciile de urgență ucrainene.
- La Herson și Harkov se duc lupte grele.
- GALERIE FOTO Cum se pregătesc ucrainenii să-și apere orașele de armata lui Putin. Femeile fac cockteiluri Molotov, spitalele sunt baricadate
- Un atac de amploare a fost lansat la Jîtomîr, în vestul Ucrainei, unde au fost lovite maternitatea și mai multe case.
- Ministrul de Externe al Ucrainei susține că cinci copii cu vârste de 7 până la 11 ani au fost arestați în Moscova, pentru că au afișat mesaje anti-război.
- Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în urma bombardamentelor asupra Harkovului, a spus guvernatorul regiunii.
- ExxonMobil și Boeing s-au alăturat listei tot mai mari de companii care sancționează invazia Rusiei în Ucraina.
- Miercuri dimineață aveau loc lupte în orașul Harkov, din apropierea graniței cu Rusia.
- Parașutiști ruși au aterizat în Harkov în cursul nopţii de marţi spre miercuri.
Acest live text va fi reluat joi, 3 martie, de la ora 7:00.
Angajată OSCE, ucisă în bombardamentele din Harkov
ACTUALIZARE 3 MARTIE 00:27 O angajată a Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina, Marina Fenina, a murit în timpul bombardamentelor de la Harkov, a anunțat Secretariatul OSCE din Viena, citat de grupul media ucreainean, Nexta.
CNN: SUA au livrat Ucrainei săptămâna aceasta sute de rachete antiaeriene Stinger
ACTUALIZARE 3 MARTIE 00:20 SUA au livrat Ucrainei în ultimele zile sute de rachete antiaeriene Stinger. Doar luni au fost livrate 200 de bucăți, potrivit unui oficial american, informează CNN.
La începutul acestui an, SUA a aprobat ca Lituania, Letonia și Estonia să trimită arme de fabricație americană în Ucraina, inclusiv rachete Stinger. Până acum, SUA nu furnizase astfel de arme direct Ucrainei.
Livrarea directă a rachetelor Stinger către Ucraina a venit urma insistenței unor membri ai Congresului. Ucrainenii ceruseră în mod repetat mai multe arme din SUA, inclusiv arme antiaeriene și antitanc.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat miercuri reporterilor că Ucraina va primi „echipament militar defensiv, vital” de care are nevoie.
Pentagon: Convoiul rusesc care se îndreaptă spre Kiev se află în impas
ACTUALIZARE 02 MARTIE 23:18 Convoiul rusesc care se îndreaptă spre Kiev se află în impas, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Departamentul american al Apărării afirmă că forțele rusești au înregistrat progrese minore în ultimele 24-36 de ore, scrie BBC.
Potrivit lui Kirby, un convoi de trupe de 60 km care se îndreaptă spre Kiev a fost încetinit de luptătorii ucraineni și „rămâne blocat”.
„Credem că rușii se regrupează și reevaluează progresele pe care nu le-au făcut”, a declarat el reporterilor.
Kirby a precizat că trupele invadatoare întâmpină în general mai puțină rezistență în sudul țării decât în nord.
El a spus că Pentagonul nu poate confirma că orașul Herson din sudul țării a căzut, așa cum susțin rușii.
În pofida încetinirii ritmului, a avertizat el, Rusia păstrează la dispoziție o putere suplimentară care nu a fost încă folosită.
Rușii au cucerit orașul Herson, primul oraș major din Ucraina capturat de invadatori
ACTUALIZARE 02 MARTIE 22:35 Herson a fost cucerit de armata rusă, devenind primul oraș mare ucrainean care intră sub controlul Rusiei. Informația a fost confirmată de primarul orașului pentru New York Times.
Explozie puternică în apropierea gării din Kiev
ACTUALIZARE 02 MARTIE 21.45. O explozie puternică a fost auzită astăzi lângă gara centrală din Kiev, a declarat Anton Herașcenko, consilier în Ministerul de Interne al Ucrainei, potrivit Reuters.
Un martor Reuters din Kiev a relatat că explozia a fost atât de puternică încât pământul s-a cutremurat.
Potrivit lui Herașcenko, un sistem mare de furnizare a agentului terminului ar fi putut fi distrus de racheta care s-a prăbușit în apropierea gării din Kiev.
O parte din capitala Ucrainei ar putea rămâne acum fără căldură, în timp ce temperatura de afară scade sub 0 grade, potrivit oficialului ucrainean.
#Kharkiv #Kiev #UkraineRussiaWar #Ukriane #Kyev pic.twitter.com/eaydbR6GVK
— A𝔥𝔪𝔢𝔡 E𝔩 𝔰𝔢𝔣ý (@ahmedelsefy17) March 2, 2022
⚡️ Момент ракетної атаки на Київ, в районі південного вокзалу pic.twitter.com/SnnCYPss3n
— Ghost of Kyiv (@realkyivghost) March 2, 2022
Rezoluția ONU care condamnă invazia rusă în Ucraina, votată masiv
ACTUALIZARE 02 MARTIE 19.50 Organizația Națiunilor Unite a acordat un vot copleșitor pentru rezoluția prin care este condamnată invazia rusească în Ucraina și a cerut retragerea imediată a armatei ruse din țara vecină, într-o nouă expresie a indignării produse la nivel global de agresiunea rusească.
Dintre cei 193 de membri, 141 au votat în favoarea rezoluției, 35 s-au abținut, iar 5 au votat împotrivă. Țările care au susținut Rusia au fost Coreea de Nord, Siria, Eritreea, și Belarus.
Rezoluția, care a fost inițiată de 94 de țări, susține că ONU „deplânge în termenii cei mai fermi agresiunea Rusiei împotriva Ucraina”. Ea cere, de asemenea, ca Rusia să „înceteze imediat folosirea forței împotriva Ucrainei și să retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare” din Ucraina.
Primul bilanț oferit de Kremlin: Ministerul rus al Apărării susține că 498 dintre soldații săi au fost uciși și 1.597 au fost răniți
ACTUALIZARE 02 MARTIE 19.42: Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că 498 de soldați ruși au murit în Ucraina și alți 1.597 au fost răniți de la începutul operațiunii militare de la Moscova acolo, a informat agenția de presă rusă RIA, citată de CNN.
Este prima dată când Moscova face public un bilanț cu victimelor sale în războiul din Ucraina, însă bilanțul este de zece ori mai mic decât estimarea ucrainenilor.
Ministerul rus susține că Ucraina ar fi suferit pierderi mai mari: peste 2.870 de soldați ucraineni și „naționaliști” au fost uciși și aproximativ 3.700 de răniți, potrivit Interfax.
Cifrele nu au putut fi verificate independent și nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.
Ambasadorul SUA la ONU acuză Rusia că folosește în Ucraina arme interzise prin Convenția de la Geneva
ACTUALIZARE 02 MARTIE 19.35: Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cerut celorlalte state membre ale Națiunilor Unite să tragă Rusia la răspundere pentru invadarea Ucrainei. Îndemnul a fost făcut în cadrul sesiunii speciale de urgență a Adunării Generale a ONU privind Ucraina, prima astfel de sesiune în ultimii 40 de ani, potrivit CNN. Diplomatul acuză Rusia că folosește în Ucraina arme interzise prin Convenția de la Geneva.
Rusia și Ucraina reiau negocierile joi dimineața
ACTUALIZARE 02 MARTIE 19.27: Discuțiile dintre Ucraina și Rusia se vor relua joi, în Belarus, au confirmat miercuri cele două părți. Potrivit negocietorului rus Vladimir Medinski, va fi discutată o încetare a focului la acest noi tratative, după ce prima rundă de negocieri desfășurată luni s-a încheiat fără niciun rezultat concret.
„Delegaţia ucraineană a plecat deja de la Kiev. Aşteptăm să sosească aici mâine dimineaţă”, a declarat acesta, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Între timp, președinția de la Kiev a confirmat că delegația Ucrainei se îndrepată către locul negocierilor.
Potrivit negociatorului rus, cele două părţi au ales ''împreună'' pentru tratative un loc din Belarus situat ''nu departe de frontiera cu Polonia''.
CNN: Pierderile ucrainenilor sunt mai mari decât ale rușilor
ACTUALIZARE 02 MARTIE 18:40 Pierderile militare ale Ucrainei sunt mai mari decât cele ale Rusiei, conform informațiilor CNN.
Rușii au pierdut între 3% și 5% dintre tancurile, avioanele, artileria și alte echipamente militare. Prin comparație, Ucraina a pierdut aproximativ 10%, spun doi oficiali americani familiarizați cu cele mai noi informații legate de invazia rusească.
Totuși, oficialii occidentali avertizează că astfel de cifre sunt dificil de calculat și că ele se pot schimba foarte rapid în condițiile în care ambele părți ale războiului suferă pierderi rapide, dar și în condițiile în care armatele sunt reaprovizionate constant.
Diferența dintre pierderile celor două armate, însă, confirmă evaluările americanilor și altor oficiali occidentali care arată că în ciuda rezistenței extraordinare a armatei ucrainene, încă există posibilitatea ca rușii să lanseze un asalt mai intens care să copleșească trupele care își apără țara de agresiunea rusească.
În ciuda ajutoarelor occidentale, Ucraina este în continuare depășită numeric de ruși, iar Zelenski spune că deși Ucraina „va lupta și se va apăra mai puternic decât oricine, nu vom putea să-i oprim pe rușii de unii singuri”.
„Ucraina va avea nevoie de multe lucruri – de gloanțe, de bandaje, de combustibil, de muniție, și pe lângă ajutoarele occidentale și de ajutoare medicale pentru susținerea spitalelor care îi ajută pe militarii și civilii răniți”.
În jur de 6.000 de militari ruși au murit în primele șase zile ale invaziei rusești, a spus președintele Zelenski, miercuri dimineață. Un oficial occidental a confirmat informațiile.
Oficialii americani sunt de părere că Rusia începe să schimbe tactica – dacă a început, inițial, cu o abordare modernă prin care evita infrastructura civilă și se baza pe distrugerea celei militare, acum a trecut la o abordare cunoscută drept „anihilare lentă”.
Conform acestora, se anticipează că bombardamentul dur asupra orașelor va continua, urmat de un asalt al unor zeci de mii de militari ruși asupra orașelor mari.
Prețul gazelor în Europa a atins un nou nivel record
ACTUALIZARE 02 MARTIE 17:36 Preţul gazelor în Europa a crescut miercuri, iar la Bursa de la Amsterdam cotaţiile la gaze naturale au atins un nivel record, din cauza temerilor că sancţiunile impuse Rusiei de UE ar putea atinge livrările de gaze, unele nave care transportau gaze naturale lichefiate ruseşti schimbându-şi direcţia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
„Vor șterge orașul de pe fața pământului”
ACTUALIZARE 02 MARTIE 16.40 În orașul Konotop, trupele ruse au intrat în oraș, iar o delegație formată din soldați ruși a negociat cu autoritățile locale predarea orașului, amenințând că altfel localitatea va fi bombardată.
La o întâlnire în aer liber, Artem Semenikhin, primarul orașului Konotop, din regiunea de est Sumî, le-a spus locuitorilor: „Ne-au dat un ultimatum. Dacă începem să opunem rezistență, vor șterge orașul de pe fața pământului folosind artileria.”
În imaginile publicate pe rețelele sociale, primarul Semenikhin poate fi văzut cum îi întreabă pe locuitori: „Cine votează pentru a lupta?”, strigă el în timp ce rezidenții îi răspund că vor rezista.
The mayor of #Konotop declares that the occupiers have delivered an ultimatum - either he surrenders the city to them, or they will completely destroy it. pic.twitter.com/5crrndj5qx
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
După discuțiile dintre soldații ruși și conducerea din Konotop, în care aceștia au încercat să îi convingă să predea orașul, poate fi văzut un soldat rus care pleacă de la discuții cu grenade ținute în mâinile ridicate în aer, pentru a nu fi atacați de oamenii furioși adunați afară.
The lead Russian soldier is walking around with two hand grenades held in the air. Presumably with their pins out. https://t.co/AGoTqu6zmJ
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) March 2, 2022
Sute de victime în orașul-port Mariupol: „Nici nu putem lua răniții de pe străzi”
ACTUALIZARE 02 MARTIE 16.25 În orașul Mariupol, oraș-port la Marea Azov, forțele Federației Ruse continuă bombardamentele în zone rezidențiale. Un cartier cu peste 130.000 de oameni a fost lovit miercuri. Primarul orașului cu aproape jumătate de milion de locuitori a declarat că rușii bombardează localitatea de mai bine de 12 ore.
„Nici nu putem lua răniții de pe străzi, din case și apartamente astăzi, din moment ce bombardamentele nu se opresc”, a declarat Vadim Boicenko, într-o intervenție televizată.
Bombardamente rusești, filmate în Irpin
ACTUALIZARE 02 MARTIE 15:50 Imagini cu bombele care cad peste orașul Irpin, lângă capitala Kiev.
#Ukraine #Kiev #Kyiv Air strike on #Irpin earlier in the day. pic.twitter.com/lI6RNPUBIc
— ᕕ( ᐛ )ᕗ (@DesiPepe) March 2, 2022
Planul lui Putin: Vrea să-l reinstaleze pe Viktor Ianukovici în funcţia de preşedinte al Ucrainei
ACTUALIZARE 02 MARTIE 15:38 Kremlinul ar pregăti o operaţiune specială pentru a-l înlocui pe actualul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski cu fostul președinte Viktor Ianukovici, potrivit publicaţiei Ukrainska Pravda, care citează serviciile de informaţii ucrainene. Ianukovici a fost înlăturat de la putere de valul de proteste „EuroMaidan”, din 2014.
CNN: A doua rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia va avea loc astăzi
ACTUALIZARE 02 MARTIE 15:25 Discuțiile dintre Ucraina și Rusia se vor relua astăzi, potrivit CNN, care citează un membru al cabinetului prezidențial ucrainean.
Este așteptat ca a doua rundă de discuții să fie cu aceeași reprezentanți prezenți la prima rundă de luni.
Membrul de cabinet a spus, pentru CNN: „Acum este oficial. A doua rundă de negocieri dintre Ucraina și ocupant vor avea loc astăzi”.
Locația discuțiilor nu a fost încă confirmată.
Luni, discuții au avut loc în Belarus, lângă granița Belarus-Polonia.
ONU: Aproape 836.000 de refugiați au plecat din Ucraina
ACTUALIZARE 2 MARTIE 15:10 Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați a anunțat că 835.928 de refugiați au părăsit Ucraina din 24 februarie, de când a început invazia rusă.
Mai mult de jumătate dintre ei (453.982) au fugit prin Polonia. Alte 116.348 au mers în Ungaria, potrivit UNHCR.
În România au intrat 118.461 de refugiaţi ucraineni, iar 46.435 dintre aceştia au decis să rămână în ţara noastră, inclusiv 18.000 de copii.
Alte 96.000 de persoane s-au mutat în Federația Rusă din regiunile Donețk și Lugansk între 18 și 23 februarie. Cele două regiuni sunt controlate de separatiști susținuți de ruși.
Peste 2.000 de civili, uciși de la începutul invaziei
ACTUALIZARE 2 MARTIE 15:00 Peste 2.000 de civili ucraineni au fost uciși de la începutul invaziei rusești, potrivit serviciului de urgență al Ucrainei, citat de The Guardian.
Într-o declarație de presă, serviciul a anunțat că sute de clădiri, inclusiv facilități de transport, spitale, grădinițe și case au fost distruse de bombardamentele rusești.
Noi imagini cu dezastrul după bombardamentele rusești
ACTUALIZARE 2 MARTIE 14:57 Noi imagini arată amploarea dezastrului lăsat în urmă de bombardamentele rusești.
The invaders practically destroyed the entire city of #Borodyanka. But the enemy still did not surrender it. pic.twitter.com/q7qhMVmD8k
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
The shell hit the #Kharkiv school. pic.twitter.com/2IUh4cSlyX
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
The center of #Kharkiv after shelling. pic.twitter.com/GiObC4oiUS
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
The center of #Kharkiv after shelling. pic.twitter.com/GiObC4oiUS
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
Not only the historical center of #Kharkiv, but also residential buildings are under attack. pic.twitter.com/6uq1oSVBKb
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
Explozie puternică în regiunea Lugansk
ACTUALIZARE 2 MARTIE 14:55 O explozie puternică, provocată de o rachetă, a avut loc miercuri după-amiază la Lisiciansk, localitate situată la circa 50 de kilometri nord-vest de orașul Lugansk din estul Ucrainei, potrivit unei filmări postate pe rețelele sociale.
Rocket attack on the Lisichansk pic.twitter.com/C27OnsrgZ7
— The Húrin (@intel1osint100) March 2, 2022
SUA, „foarte deschise” la sancţiuni industriei de petrol şi gaze a Rusiei
ACTUALIZARE 2 MARTIE 14:45 Statele Unite sunt „foarte deschise” la ideea de a impune sancţiuni industriei de petrol şi gaze a Rusiei, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, adăugând că Washingtonul analizează posibilul impact asupra pieţelor globale şi a preţurilor la energie din SUA, relatează Reuters.
Întrebată într-un interviu la MSNBC dacă SUA şi aliaţii lor occidentali ar impune sancţiuni industriei energetice şi de gaz a Moscovei, Jen Psaki a răspuns: „Suntem foarte deschişi”.
„Luăm în considerare acest lucru. Este pe masa discuţiilor, dar trebuie să analizăm care ar fi toate efectele”, a adăugat ea.
China nu se alătură sancțiunilor SUA și UE împotriva Rusiei
ACTUALIZARE 2 MARTIE 14:10 China nu se va alătura guvernelor SUA și UE la impunerea sancțiunilor financiare împotriva Rusiei, a anunțat autoritatea de reglementare bancară a statului, conform The Guardian.
China este un mare cumpărător de petrol și gaze rusești și singurul guvern important care s-a abținut să critice atacul Moscovei asupra Ucrainei.
Citește și Petrolul a ajuns la 113 dolari pe baril, pentru prima dată în ultimii opt ani
Turnul televiziunii din Harkov, atacat cu rachete. Alte patru persoane ucise în bombardamente
ACTUALIZARE 2 MARTIE 13:50 Alte patru persoane au fost ucise și nouă au fost rănite în atacul cu rachete rusești care au lovit miercuri dimineața orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei, au declarat serviciile locale de urgență și primarul Ihor Terekhov.
În jurul prânzului, rușii au tras cu rachete în turnul de televiziune din Harkov.
❗️An explosion near the TV tower in #Kharkiv pic.twitter.com/rMK3UwRY8K
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
Zelenski a vorbit la telefon cu Boris Johnson
ACTUALIZARE 2 MARTIE 13:45 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că a discutat cu premierul britanic Boris Johnson despre „acțiuni coordonate” împotriva invaziei rusești. Zelenski i-a mulțumit lui Johnson pentru asistența oferită.
Coordinated actions with 🇬🇧 Prime Minister @BorisJohnson. Reported on the course of 🇺🇦 defense and the latest crimes of Russia against the civilian population. We are grateful for 🇬🇧 continued significant assistance in combating aggression. Together with partners we defend 🇺🇦!
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 2, 2022
Ucraina nu confirmă a doua rundă de negocieri cu Rusia
ACTUALIZARE 2 MARTIE 13:40 Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a evitat să confirme că o a doua rundă de negocieri cu Rusia va avea loc miercuri, aşa cum a sugerat anterior Moscova, transmite EFE.
„Momentan nu se ştie când vor avea loc noi negocieri”, a precizat Kuleba într-un mesaj video difuzat pe Facebook.
Lavrov: Al treilea război mondial ar fi distructiv
ACTUALIZARE 2 MARTIE 13:25 Dacă ar fi să aibă loc un al treilea război mondial, acesta ar implica arme nucleare şi ar fi distructiv, a declarat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Şeful diplomaţiei ruse a mai spus că Rusia, care a lansat săptămâna trecută un atac în Ucraina pe care îl numeşte „operaţiune militară specială”, s-ar confrunta cu un „pericol real” dacă Kievul ar obţine arme nucleare.
Citește și Dmitri Rogozin: Scoaterea din funcțiune a sateliților este motiv de război
Oamenii din Harkov merg prin tunelul metroului
ACTUALIZARE 2 MARTIE 13:08 Oamenii din orașul Harkov, aflat sub atacuri intense ale trupelor rusești, folosesc tunelul metroului pentru a se deplasa în siguranță.
Primarul Kievului spune că Rusia masează trupe mai aproape de capitală
ACTUALIZARE 2 MARTIE 13:01 Rusia adună trupe din ce în ce mai aproape de Kiev, a scris miercuri primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko, pe rețelele sociale, potrivit Reuters.
„Ne pregătim și vom apăra Kievul!”, a adăugat el.
„Kievul rezistă și va rezista”, a ma scris Kliciko.
Navalnîi îi cheamă pe ruși să protesteze zilnic
ACTUALIZARE 2 MARTIE 13:00 Mișcarea socială a liderului opoziției ruse întemnițat Alexei Navalnîi a făcut luni un apel public de nesupunere civilă, îndemnându-i pe oameni să protesteze împotriva invaziei Rusiei în Ucraina. Ulterior, cel mai aprig adversar politic al lui Vladimir Putin a scris miercuri dimineață pe twitter că „Putin nu este Rusia”.
UE aprobă noi sancţiuni împotriva Belarusului
ACTUALIZARE 2 MARTIE 13:00 Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au aprobat miercuri noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru rolul său de sprijinire a invaziei militare ruse în Ucraina, a anunţat preşedinţia franceză a Consiliului UE.
Sancţiunile vor viza „unele sectoare economice, în special cel industria lemnului, siderurgia şi exportul de potasă”', a anunțat preşedinţia franceză a Consiliului UE.
Citiți și: Fetiță de 6 ani, ucisă în Mariupol de rachetele rusești. Medic: „Arată-i asta lui Putin”
Ucraina anunță un nou bilanț al pierderilor rusești
ACTUALIZARE 2 MARTIE 12:20 Ucraina a publicat un nou bilanț al pierderilor rusești: peste 5.800 de militari, sute de vehicule blindate, 30 de avioane.
Forțele armate ale Ucrainei au publicat un nou bilanț al pierderilor trupelor rusești, potrivit BBC. Cifrele nu au putut fi verificate independent.
Lista pierderilor rusești anunțate de Ucraina:
- 5.840 de militari
- 30 de avioane
- 31 de elicoptere
- până la 211 tancuri
- 862 vehicule blindate de patrulare
- 85 sisteme de artilerie
- 9 sisteme antiaeriene
- 60 de cisterne de combustibil
- 355 de vehicule
- 40 de lansatoare de rachete MLRS capturate
Fetiță de 6 ani, ucisă de rachetele rusești
ACTUALIZARE 2 MARTIE 12:12 O fetiță în vârstă de 6 ani a fost ucisă în atacul rusesc asupra orașului-port Mariupol, pe care forțele Federației Ruse l-au lovit cu rachete în ultimele zile.
Fetița era la un supermarket de la marginea orașului, împreună cu părinții săi, atunci când au început bombardamentele, scrie CNN, care citează AP.
Citește și: Nicolae Ciucă: Peste 46.000 de refugiați ucrainieni au rămas în țară. 18.000 sunt copii
Ucrainenii blochează tancurile rusești cu trupurile lor
ACTUALIZARE 2 MARTIE 11:57 Zeci de ucraineni au blocat tehnica militară rusă cu propriile trupuri, pentru a-i împiedica pe ruși să înainteze pe teritoriul Ucrainei. Imaginile au fost filmate în această dimineață în două orașe, unul dintre ele chiar în regiunea separatistă Lugansk, a cărei independență a recunoscut-o Vladimir Putin înainte de a da ordinul de invazie în Ucraina.
Orașul Starobilsk, de lângă Lugansk, a fost cucerit de ruși. Totuși, zeci de oameni au ieșit în stradă și au blocat drumul pentru a opri coloana de tancuri rusești.
Trupele rusești ar fi preluat controlul Herson, spun oficialii de la Moscova. Kievul neagă
ACTUALIZARE 2 MARTIE 11:10 Trupele rusești au preluat controlul deplin al orașului Herson, relatează, miercuri, presa de stat a Rusiei, care citează purtătorul de cuvânt al ministerului apărării, Generalul Maior Igor Konașenkov.
Infrastructura civilă, facilitățile pentru susținere medicală și transport urban funcționează normal, potrivit purtătorului de cuvânt, citat de agenția de presă rusă de stat TASS.
CNN nu a putut verifica spusele Ministerului Apărării din Rusia.
Însă guvernatorul regiunii a spus că Herson este complet înconjurat de forțele rusești, părând să contrazică afirmația, conform BBC.
Primarul orașului a publicat pe Facebook: „Încă suntem Ucraina. Tot ferm”.
Ministerul Apărării din Ucraina a negat relatările că orașul Herson din sudul țării a căzut în mâinile rușilor.
„Potrivit informațiilor de la brigada noastră, luptele sunt în desfășurare”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, conform CNN. „Orașul nu este capturat în totalitate, unele părți sunt sub controlul nostru”.
Presa de stat a Rusiei a relatat anterior că trupele rusești au preluat controlul deplin al orașului.
Ministrul britanic al apărării: Atacul ordonat de Vladimir Putin asupra Ucrainei va deveni mai brutal
Invazia ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina va deveni mai brutală, a atenţionat miercuri ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, informează Reuters.
„Oricine gândeşte logic nu ar face ceea ce face el (Putin), prin urmare vom vedea... brutalitatea lui crescând”, a spus Wallace la postul de radio LBC, conform Agerpres.
„Dacă nu-i ies lucrurile aşa cum doreşte, încercuieşte oraşe, le bombardează nemilos în timpul nopţii... şi în final el va încerca să le distrugă şi să pătrundă în ele”, a spus ministrul britanic al apărării.
Citește și Reuters: Italia îngheață împrumutul de 500 de milioane de euro pentru proiectul rus Arctic LNG 2
Consulatul Sloveniei de la Harkov, distrus de bombardamentele rusești
Agenţia de presă croată Hina transmite că Ministerul de Externe al Sloveniei a anunţat marţi distrugerea consulatului acestei ţări de la Harkov. Clădirea misiunii slovene a fost deteriorată grav în timpul ofensivei ruse asupra oraşului, dar consulul onorific Anatoli Bondarenko şi restul personalului nu au fost răniţi.
Premierul sloven Janez Jansa a scris pe Twitter că atacurile asupra clădirilor civile îi reamintesc de tacticile fostei armate iugoslave din urmă cu 30 de ani, iar eurodeputata Tanja Fajon a condamnat ferm „agresiunea barbară” împotriva Ucrainei.
Diplomatul eston Matti Maasikas, şeful delegaţiei Uniunii Europene în Ucraina, a comentat în aceeaşi reţea socială că distrugerea consulatului Sloveniei reprezintă o „pagubă colaterală diplomatică”.
Din cauza situaţiei de la Kiev, Slovenia şi-a retras personalul de la ambasada din Ucraina, scrie Agerpres. Slovenii mai au consulate onorifice la Jitomir şi Odessa.
Citește și: Povestea unui afgan care s-a refugiat în Ucraina: „Am fugit de un război, iar acum a început un altul”
Zelenski: Aproape 6.000 soldați ruși au fost uciși de când a fost lansată invazia în Ucraina
ACTUALIZARE 2 MARTIE 10:46 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus miercuri că aproape 6.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în primele şase zile ale invaziei ruse şi că puterea de la Kremlin nu va putea să-i cucerească ţara cu bombe şi atacuri aeriene.
Referindu-se la atacul rus asupra Complexului memorial al Holocaustului de la Babyn Yar, locul unde trupele germane de ocupaţie şi colaboraţioniştii lor ucraineni au masacrat evrei, Zelenski a spus: „Acest atac demonstrează că pentru mulţi oameni din Rusia Kievul nostru este total străin. Ei nu ştiu absolut nimic despre Kiev, despre istoria noastră. Însă ei au cu toţii ordinul de a ne distruge istoria, de a ne distruge ţara, de a ne distruge pe noi toţi”, a spus Zelenski într-un mesaj video, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Citește și Copiii din Ucraina plâng și cer ajutor: Nu vrem să murim. Ajutați-ne! Opriți războiul!
Cel mai bogat om din Rusia, pe lista sancțiunilor UE
ACTUALIZARE, 2 MARTIE, 10.10. Cel mai bogat om din Rusia, Alexei Mordașov, a intrat pe lista sancțiunilor UE, relatează The Guardian. Bruxelles-ul a sancționat mai mulți oligarhi ruși, după ce Kremlinul a dat ordin de invadare a Ucrainei.
Atac de amploare la Jîtomîr
ACTUALIZARE, 2 MARTIE, 10.00. Un atac de amploare a fost lansat de Rusia în Jîtomîr, un oraș din vestul Ucrainei. Mai multe imagini care au fost făcute publice arată că au fost lovite maternitatea și case.
Ucraina spune că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al României. MApN: „Nu a fost confirmată”
Un cargo rusesc s-a scufundat în Mediterană, după o explozie în sala motoarelor
Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
Bolojan, despre fricile privind agenda de tip LGBT: Nu e a țării noastre. Ce spune liderul PNL despre stagiul militar obligatoriu
Legăturile oamenilor lui Călin Georgescu cu Rusia
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Kuleba: Putin a arestat copii la Moscova
ACTUALIZARE, 2 MARTIE, 09.50 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, susține că cinci copii cu vârste de 7 până la 11 ani au fost arestați în Moscova, ca urmare a afișării mesajului „Nu războiului”.
„Putin duce un război cu copiii. În Ucraina, unde rachetele au lovit grădinițe și orfelinate, și în Rusia. David și Sofia, în vârstă de 7 ani, Matvei, 9 ani, Goșa și Liza, în vârstă de 11 ani, au petrecut noaptea asta în spatele gratiilor în Moscova pentru afișele cu „Nu războiului”. Atât de speriat este omul”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.
Guvernatorul Harkovului: 21 de morți și 112 răniți în urma atacurilor rusești
ACTUALIZARE, 2 MARTIE, 09.00 Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în urma bombardamentelor asupra Harkovului, a spus guvernatorul regiunii, citat de The Guardian.
În timpul nopții, pozițiile de apărare ucrainene au s-au aflat „în mod constant sub tirul inamic - al aviației, al artileriei și al armelor de foc”, a scris Oleg Sinegubov pe Facebook.
El a precizat că că sectoarele de nord-est și nord ale orașului au fost atacate și a confirmat că a avut loc un atac asupra unui spital militar.
⚡️This is how #Kharkiv looks in the morning after a hard night under the massive shelling of #Putin's occupiers. pic.twitter.com/pcIkE4rx7s
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
#Bucha, a mountain of damaged enemy vehicles pic.twitter.com/cjmPSCYL51
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
More footage from #Kharkiv pic.twitter.com/HNFZHSkiQ5
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
Exxon și Boeing se retrag din Rusia
ACTUALIZARE, 2 MARTIE, 08.53 Gigantul energetic ExxonMobil și grupul aviatic Boeing s-au alăturat listei tot mai mari de companii care sancționează invazia Rusiei în Ucraina.
ExxonMobil a anunțat că va ieși dintr-un proiect comun în valoare miliarde de dolari, pe care îl avea cu compania de stat rusă Rosneft, relatează BBC.
Și alte mari companii petroliere, ca BP, Shell și Equinor, au luat măsuri similare.
De asemenea, cel mai mare producător de avioane din lume, Boeing, a anunțat că-și suspendă operațiunile în Rusia.
Citește și: Cea mai mare bancă din Rusia iese de pe piața europeană
ONU: Majoritatea morților și răniților, victime ale bombardamentelor
ACTUALIZARE, 2 MARTIE, 08.47 ONU transmite că cel puțin 136 de civili au fost uciși de la începutul invaziei ruse a Ucrainei joia trecută. Printre ei ar fi și 13 copii.
Liz Throssell, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a declarat că numărul real de morți va fi probabil mult mai mare. Throssell a spus că majoritatea au fost victime ale bombardamentelor de artilerie grea, a loviturilor aeriene și ale exploziilor.
ONU a mai spus că până acum aproximativ 400 de persoane au fost rănite în lupte. Cifrele publicate de guvernul Ucrainei sugerează că 352 de civili sunt morți și 1.684 sunt răniți.
Citește și: Un microbuz cu refugiați ucraineni s-a răsturnat în județul Bihor
Luptele continuă în Harkov miercuri dimineață
ACTUALIZARE, 2 MARTIE, 08.40 Miercuri dimineață au loc lupte în orașul Harkov, din apropierea graniței cu Rusia. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu urmele bombardamentelor, iar sediul Poliției regionale din Kiev a fost complet distrus.
💥 Heavy fire in the center of #Kharkiv pic.twitter.com/2mlXiaPpND
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
Peste 110.000 de ucraineni au intrat în România
ACTUALIZARE, 2 MARTIE, 08.35 Pe 1 martie, pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 10.449 cetăţeni ucraineni (crestere de 8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 11.524 cetăţeni ucraineni (crestere de 1,6%), a trasnmis miercuri Poliția de Frontieră.
Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 78.584 de persoane, dintre care 17.783 cetăţeni ucraineni (creştere de 12%).
De la declanşarea acestei crize, până la data de 01.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 113.100 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 68.100 cetăţeni ucraineni.
Bursa de la Moscova rămâne închisă
ACTUALIZARE, 2 MARTIE, 07.55 Bursa de la Moscova va rămâne închisă și miercuri, anunță banca centrală a Rusiei, scrie BBC.
Bombardamente în Harkov
ACTUALIZARE, 2 MARTIE, 07.40 Au apărut imagini de la atacul asupra Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Acolo, parașutiști ruși au aterizat și au atacat un spital local, au transmis armata ucraineană. Imaginile arată dezastrul rămas într-un cartier de locuințe, după ce a fost bombardat toată noaptea.
Japonezii vor să lupte pentru Ucraina
ACTUALIZARE, 2 MARTIE, 07.35 Câteva zeci de japonezi au răspuns la un apel ucrainean pentru voluntari străini care să lupte împotriva invaziei Rusiei, informează miercuri Reuters, care citează presa niponă.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică formarea unei "legiuni internaţionale", ceea ce a determinat zeci de persoane din Statele Unite şi Canada să se ofere voluntari.
Începând de marţi, 70 de japonezi - dintre care 50 de foşti membri ai Forţelor de Autoapărare ale Japoniei şi doi veterani ai Legiunii Străine franceze - au depus cereri pentru a deveni voluntari, a scris cotidianul Mainichi Shimbun, citând o companie din Tokyo care se ocupă de voluntari.
Lupte în Herson
ACTUALIZARE, 2 MARTIE, 07.10 Primarul orașului Herson, Igor Kolykhayev, a declarat pentru radioul local că forțele ruse au capturat gara și portul orașului marți seară, potrivit BBC Russian. Nu este clar care este situația exactă în Herson, dar rapoartele din zonă indică faptul că armata rusă este pe străzi.
„Luptele au loc acum, iar ocuparea orașului nostru este în curs”, a spus primarul.
El a afirmat că mulți oameni au murit, inclusiv soldați și civili ucraineni, iar oficialii guvernamentali încearcă acum să se asigure că oamenii pot pleca sau pot ajunge la adăposturi.
Parașutiști ruși au aterizat în Harkov
ACTUALIZARE, 2 MARTIE, 07.00 Parașutiști ruși au aterizat în Harkov în cursul nopţii de marţi spre miercuri, a transmis armata ucraineană, care a adăugat că în oraşul din estul Ucrainei luptele sunt în curs de desfăşurare.
"Trupele aeriene ruse au aterizat la Harkov (...) şi au atacat un spital local", a declarat armata ucraineană într-un comunicat pe reţeaua Telegram, scrie Agerpres. "Luptele sunt în curs între invadatori şi ucraineni", potrivit comunicatului. Acest anunţ a fost făcut în ziua a şaptea a ofensivei ruse din Ucraina, lansată la 24 februarie şi care s-a intensificat marţi.
Harkov, un oraş cu 1,4 milioane de locuitori în apropiere de frontiera cu Rusia, a fost vizat marţi de mai multe bombardamente care au făcut cel puţin zece morţi şi peste 20 de răniţi, potrivit autorităţilor locale.
La Herson, ale cărui intrări erau deja controlate de forţele ruse, acestea din urmă au preluat în cursul nopţii controlul asupra gării şi portului, potrivit primarului oraşului, Igor Kolihaiev, citat de media locale.
Biden: Putin este un dictator
ACTUALIZARE, 2 MARTIE, 06:20. În primul său discurs despre starea uniunii, în Congresul SUA, președintele american Joe Biden l-a criticat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru războiul pornit în Ucraina, despre care liderul de la Casa Albă a precizat că este unul „premeditat şi neprovocat”.
Totodată, Joe Biden și-a reafirmat „credinţa sa în rezistenţa şi puterea poporului american”, a subliniat că va fi apărat fiecare centimetru din NATO și a transmis că SUA își închid spațiul aerian pentru zborurile rusești.
În același timp, discursul președintelui Joe Biden privind starea Uniunii a promis o „hotărâre neclintită” că „libertatea va triumfa întotdeauna asupra tiraniei”.
De asemenea, Biden l-a numit pe liderul rus Vladimir Putin drept „un dictator'' care este acum izolat de lume mai mult ca oricând și a cerut Congresului american să ovaţioneze în picioare poporul ucrainean care „nu se teme de nimic''.
Rusia atacă cu rachete Kalibr. Patru persoane ucise, printre care un copil, ucise în Jîtomîr, lângă Kiev
ACTUALIZARE, 2 MARTIE, 00:21 Rachetele Kalibr au distrus o bază aeriană, mai multe case și un spital, a declarat primarul localității Jîtomîr, situată la vest de Kiev. Patru persoane, inclusiv un copil, au fost ucise, anunță edilul.
Marea Britanie introduce noi sancțiuni: Nave rusești sau cu conexiuni cu Rusia, interzise în porturile britanice
ACTUALIZARE, 2 MARTIE, 00:06 Regatul Unit a introdus marți noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea accesului navelor cu conexiuni rusești în porturile britanice, a anunțat guvernul într-un comunicat, potivit CNN.
„Interzicerea navelor rusești în porturile din Regatul Unit și noile sancțiuni economice împotriva instituțiilor financiare ruse cheie, inclusiv a băncii sale centrale, luate în strânsă coordonare cu aliații noștri, vor degrada economia Rusiei și vor ajuta să ne asigurăm că Putin va pierde”, a declarat ministrul britanic de externe Liz Truss.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News