Live

A murit biologul François Gros, unul dintre cei care au descoperit ARN mesager

Data actualizării: Data publicării:
Biologul Francois Gros, care a descoprit ARN-ul mesager, a murit la vârsta de 96 de ani Foto: Profimedia Images

Biologul francez François Gros, care a avut o contribuție esențială la dezvoltarea geneticii, fiind unul dintre cei care au descoperit ARN mesager, a murit la vârsta de 96 de ani. Descoperirea sa a permis, aproape 60 de ani mai târziu, o adevărată „revoluție” în tehnologia vaccinurilor, fiind utilizată în premieră împotriva Covid-19, relatează Le Monde.

Alături de alte personalități din domeniul cercetării științifice, François Gros a contribuit la nașterea biologiei moleculare, care a revoluționat științele vieții. 

Împreună cu François Jacob, el a descoperit ARN-ul mesager - intermediarul molecular al codului genetic al ADN-ului - ceea ce a constituit un pas esențial în decodificarea genetică.

„Moștenirea pe care o lasă este o imensă speranță pentru umanitate”, a scris pe Twitter ministrul francez al învățământului superior și al cercetării, Frédérique Vidal.

Născut la Paris, la 24 aprilie 1925, într-o familie de „evrei nepracticanți”, François Gros s-a retras la Toulouse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Fiind tot timpul „la mâna denunțurilor”, își schimba numele în mod regulat.

A fost un tânăr oarecum cu capul în nori, așa că din greșeală s-a înscris la Facultatea de Științe din Toulouse, crezând că se va înscrie la Medicină.

Pe băncile universității, a dezvoltat o pasiune pentru botanică. După eliberarea țării, s-a înscris la Sorbona, în noiembrie 1944, și a început să lucreze ca voluntar la Institutul Pasteur în 1946. Aici au fost efectuate primele cercetări asupra antibioticelor, inițiate de Alexander Flemming, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul precedent.

La acea vreme, „aproape totul era un proiect de bricolaj”: tânărul biochimist, echipat cu un vas mare plin cu acid, mergea cu autobuzul la abatoarele din Paris pentru a colecta mușchi, ficat și pancreas de vită pentru cercetările sale asupra antibioticelor, după cum el însuși a povestit la un moment dat în memoriile sale științifice.

În 1960, a reușit să identifice pentru prima dată ARN-ul mesager în laboratorul lui Jim Watson de la Harvard. În același timp, alți trei cercetători, printre care biologul francez François Jacob, făceau aceeași descoperire pe coasta de vest a Statelor Unite.

Citiți și: A murit Luc Montagnier, cercetătorul care a descoperit virusul HIV, dar care devenise în ultimii ani o figură controversată

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai periculos transport din lume cu camionul va ajuta la descifrarea secretelor universului. „Încercăm să înțelegem de ce existăm”

Ce putem face dacă inteligența artificială devine conștientă. Planul cercetătorilor pentru a evita scenariul „Frankenstein”

Oamenii de știință sunt tot mai aproape de a rezolva unul dintre cele mai mari mistere: cum s-au format galaxiile gigantice din univers

Amenințare „fără precedent” pentru viața pe Pământ: Bacterii create în laborator ar putea provoca infecții mortale imposibil de oprit

Partenerii noștri