Live

A fost recuperată o parte din răscumpărarea plătită de Colonial Pipeline către hackerii care au atacat cea mai mare conductă petrolieră

Data actualizării: Data publicării:
Compania Colonial a fost vizată de cel mai mare atac cibernetic asupra unei conducte petroliere din istorie. Foto: Profimedia Images

Autorităţile americane au recuperat 2,3 milioane de dolari din răscumpărarea plătită unor hackeri de către grupul Colonial Pipeline după atacul cibernetic care i-a paralizat imensa reţea de oleoducte și a dus la panică şi un asalt asupra pompelor pe fondul temerii penuriei de benzină.

Anchetatorii au confiscat astfel 63,7 bitcoin. Aceştia fuseseră transferaţi la o adresă specifică pentru care FBI avea "cheia privată", echivalentul unei parole, a declarat Departamentul Justiţiei într-un comunicat.

Cursul criptomonedei s-a prăbuşit recent, astfel încât suma recuperată este de doar 2,3 milioane de dolari.

"Departamentul Justiţiei a localizat şi a recuperat majoritatea răscumpărării pe care Colonial a plătit-o DarkSide luna trecută", a declarat procurorul general adjunct al SUA, Lisa Monaco, într-o conferinţă de presă, scrie AFP, citată de Agerpres.

Această operaţiune reprezintă, totuşi, un succes pentru autorităţile americane, deoarece este foarte rar ca răscumpărările plătite de companii să fie recuperate.

În 7 mai, aceşti hackeri care, potrivit autorităţilor americane, au sediul în Rusia, au exploatat o breşă în securitatea reţelelor grupului Colonial, care transportă 45% din carburanţii consumaţi pe coasta de est a Statelor Unite. Ei au folosit un "ransomware", un program care criptează sistemele informatice şi solicită răscumpărare pentru a le debloca. Colonial a fost forţat să-şi suspende operaţiunile de-a lungul celor aproximativ 8.800 de kilometri de oleoducte care merg din Texas până în apropiere de New York.

Atacul a antrenat o mişcare de panică şi un asalt asupra pompelor, însoţită de penurii de benzină localizate şi a subliniat vulnerabilitatea infrastructurii americane la astfel de atacuri.

Citește și: Panică în SUA după un atac cibernetic. Americanii golesc benzinăriile cu butoiul sau cu punga

Pentru a relua distribuirea benzinei cât mai repede posibil, directorul general al Colonial Pipeline, Joseph Blount, a autorizat plata unei răscumpărări în criptomonede, 75 de bitcoin, pentru o sumă estimată la 4,4 milioane de dolari.

El a explicat într-un comunicat că "rapid şi discret" a prevenit poliţia federală care a putut lua urma transferurilor financiare consecutive.

Blount a afirmat că firma a decis să plătească recompensa după discuțiile cu experți care s-au mai confruntat cu DarkSidegruparea de hackeri din spatele atacului.

"Nu am luat ușor decizia. Recunosc că nu m-am simțit confortabil când am văzut cum pleacă banii spre astfel de oameni. Dar era ceea ce trebuia făcut pentru țară", a spus el.

Guvernul american a recomandat în trecut companiilor să nu plătească hackerii, motivând că acest lucru i-ar încuraja să comită mai multe atacuri de tip ransomware.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Hackerii au spart o agenție din subordinea Ministerului Apărării din Ungaria. Suma uriașă pe care o cer pentru a nu publica datele

Atacul cibernetic de la Primăria Sectorului 5: datele a sute de mii de cetățeni au fost scoase la vânzare. Ce au mai reușit hackerii

„Avem un sextape cu George Simion”. Site-ul partidului AUR a fost atacat de hackeri

Hackerii chinezi au spionat luni în șir oficiali americani cu rang înalt și au furat mii de contacte telefonice

Partenerii noștri