7 persoane au fost condamnate la închisoare pentru rolul în organizarea protestelor din Hong Kong împotriva Chinei
Şapte militanţi pro-democraţie din Hong Kong au fost condamnaţi, miercuri, la pedepse de până la 16 luni de închisoare, pentru rolul avut într-o demonstraţie neautorizată, în timpul protestelor antiguvernamentale din 2019, relatează Reuters.
Inculpaţii au pledat vinovat la toate capetele de acuzare, printre care organizarea de manifestaţii ilegale şi incitarea la participarea la un astfel de eveniment în 20 octombrie 2019, atunci când zeci de mii de persoane au ieşit pe străzile din Hong Kong şi poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea.
Cei condamnaţi sunt Figo Chan, un fost lider al organizaţiei Frontul civic pentru drepturile omului (CHRF, care şi-a anunţat autodizolvarea la jumătatea lunii august), Raphael Wong, Avery Ng (ambii fiind membri ai partidului Liga Social-Democraţilor), şi foştii membri ai parlamentului local Cyd Ho, Yeung Sum, Albert Ho şi Leung Kwok-hung.
Aceste sentinţe sunt cele mai recente care au legătură cu demonstraţiile uneori violente care au avut loc în Hong Kong în 2019, conform Agerpres.
Manifestaţiile au fost provocate de măsurile luate de Beijing pentru a ţine sub control tot mai strict fosta concesiune britanică ce a revenit sub autoritatea Chinei în 1997.
La 1 iulie 2003, CHRF a organizat primul miting cu peste 1 milion de participanţi la Hong Kong, pentru a protesta faţă de un proiect de lege privind securitatea naţională, cunoscut drept Articolul 23.
În ultimii patru ani, autorităţile din Hong Kong le-au interzis mai multor activişti pro-democraţie să candideze în alegerile locale.
Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul “O ţară, două sisteme” inclus în Declaraţia comună semnată în 1984 de premierii britanic şi chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang. După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele din China continentală.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News