Live

500 de deținuți sunt în greva foamei, într-o închisoare din Bahrain. Protestul a început acum 11 zile

Data publicării:
Imagine de la un protest în Bahrain, cu o fetiță care ține o pancartă cu portretul activistului pentru drepturile omului întemnițat Abdulhadi al-Khawaja. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Cel puțin 500 de deținuți din închisoarea Jau, în Bahrain, sunt în greva foamei. Prizonierii din pușcăria care găzduiește în principal “prizonieri de conștiință” (POC), au început să refuze mâncarea pe 7 august, în semn de protest față de condițiile de detenție, informează The Guardian.

Sayed Alwadaei, de la Institutul pentru Drepturi și Democrație din Bahrain (Bird) și fost deținut la închisoarea Jau, a declarat: „Aceasta este probabil una dintre cele mai puternice lovituri care s-au întâmplat vreodată în sistemul penitenciar din Bahrain, amploarea acesteia este copleșitoare.”

Potrivit unei declarații a deținuților, transmisă prin intermediul partidului de opoziție Al Wefaq, aflat în afara legii, greva foamei include cereri pentru a petrece mai mult timp în afara celulelor lor, acesta fiind limitat în prezent la o oră pe zi, cereri pentru a se putea ruga în congregație la moscheea închisorii, modificări ale constrângerilor privind vizitele familiei, îmbunătățiri ale facilităților de învățământ și acces la îngrijiri medicale adecvate.

„Acestea nu sunt cereri frivole, ci sunt necesare vieții umane”, spun prizonierii

Micuța insulă din Golful Bahrain, cu o populație de 1,5 milioane de locuitori, are una dintre cele mai mari rate de încarcerare pe cap de locuitor din Orientul Mijlociu. Se estimează că 3.800 de oameni sunt după gratii, dintre care Bird estimează că 1.200 sunt prizonieri de conștiință.

De când protestele pro-democrație împotriva familiei Al Khalifa, aflate la guvernare, au măturat Bahrainul în 2011, un număr mare de persoane care au avut legături cu demonstrațiile au ajuns la închisoare. Guvernul a lansat măsuri de represiune ample împotriva activiștilor, a societății civile și a grupurilor politice de opoziție, inclusiv interzicând două partide politice.

Majoritatea celor 1.200 de prizonieri politici deținuți în Bahrain se află în închisoarea Jau. Foștii deținuți, cum ar fi Alwadaei, spun că prizonierii politici sunt găzduiți în blocuri separate și sunt supuși unui tratament deosebit de dur.

Printre greviștii foamei din Jau se numără prizonieri politici, inclusiv veteranul apărător al drepturilor omului Abdulhadi al-Khawaja

Fiica sa, activista Maryam al-Khawaja, a declarat că tatăl ei a început inițial propriul protest, prin a face greva foamei, pentru a cere tratament medical adecvat pentru o afecțiune a inimii, după ce i s-a refuzat o întâlnire cu un cardiolog de 11 ori.

Ea a adăugat că tatăl ei credea că a fost ales pentru o pedeapsă suplimentară după ce a cerut prizonierilor să primească îngrijiri medicale adecvate.

Lipsa îngrijirilor medicale, a spus ea, „îi pune viața în pericol. Are o aritmie cardiacă și riscă oricând un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Credem că tatăl meu are nevoie de o intervenție chirurgicală urgentă pentru a instala un stimulator cardiac.”

Deținuții spun că refuzul tratamentului medical, utilizarea izolației punitive și abuzul sunt probleme obișnuite

Familia lui Ahmed Jaafar Mohamed Ali, un disident care a fost extrădat anul trecut din Serbia în Bahrain, încălcând o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului, din cauza temerilor că va fi torturat la întoarcerea în Bahrain, a declarat că s-a alăturat grevei foamei.

După ce a cerut să-l vadă pe ofițerul de serviciu de la Jau pe 15 august, familia lui a spus că ofițerul a sosit și i-a instruit pe alți gardieni să-i dea cu spray cu piper în față. Apoi a fost legat, cu brațele la spate și pe picioare, înainte de a fi dus la izolare.

Guvernul din Bahrain a fost contactat pentru comentarii. Biroul ombudsmanului de la Ministerul de Interne din Bahrain a declarat că a efectuat investigații pentru „a se asigura că deținuții își obțin toate drepturile, de la îngrijire medicală, la vizite sau contact cu familiile lor și că nu sunt supuși unor rele tratamente”.

Maryam al-Khawaja a subliniat asistența internațională largă primită de autoritățile din Bahrain din străinătate, inclusiv din Marea Britanie. Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, s-a întâlnit cu prințul moștenitor al Bahrainului, Salman Bin Hamad Al Khalifa, în iulie. Marea Britanie a majorat, de asemenea, finanțarea Ministerului de Interne și organismelor de securitate din Bahrain la 1,8 milioane de lire sterline anul trecut prin fondul său de strategie pentru Golf.

Aceasta a mai adăugat: „Familia conducătoare știe că este incredibil de dependentă de aliații lor occidentali... în multe feluri ei (aliații) au permis regimului din Bahrain să rămână la putere”.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul preşedinte al Boliviei este în greva foamei. El e vizat de o anchetă pentru un presupus viol al unei tinere de 15 ani

Universitatea de Ştiinţe Politice din Paris s-a închis din cauza protestelor în sprijinul palestinienilor. Studenţi în greva foamei

VIDEO Momentul în care două nave britanice de război se ciocnesc într-un port din Bahrain

O actriţă din „Sex and the City” a intrat în greva foamei, în faţa Casei Albe, pentru a cere un armistiţiu permanent în Gaza

Partenerii noștri