Live

Toate țările UE, cu excepția Ungariei, cer încetarea focului în Fâșia Gaza. Borrell: „Trebuie să continuăm să punem presiune pe Israel”

Data actualizării: Data publicării:
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell. Foto: Profimedia Images

Toate țările Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, au făcut un apel comun pentru încetarea focului în Fâșia Gaza și au îndemnat Israelul să nu lanseze atacul planificat asupra regiunii Rafah, relatează Euronews.

ACTUALIZARE Budapesta a refuzat să susțină apelul, în ciuda presiunilor exercitate de alte capitale, și, de asemenea, a deraiat de una singură planurile UE de a aplica sancțiuni colective coloniștilor israelieni, prezentate pentru prima dată în decembrie, după o nouă serie de atacuri asupra palestinienilor din Cisiordania.

Această decizie a fost luată luni, după zece ore de discuții intense între miniștrii de externe ai UE, în timpul cărora Peter Szijjarto din Ungaria a blocat consensul asupra ambelor chestiuni.

Într-un eveniment rar întâlnit în cadrul blocului, 26 dintre cele 27 de state membre au izolat Ungaria și au emis propria declarație prin care au cerut „o pauză umanitară imediată care ar putea duce la o încetare durabilă a focului” în Fâșia Gaza asediată, unde aproximativ 29.000 de palestinieni și-au pierdut viața de la începutul războiului.

Știrea inițială

Douăzeci şi şase din cele 27 de state membre UE cer o „pauză umanitară imediată care să ducă la o încetare a focului sustenabilă” în Fâşia Gaza, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă de la finalul Consiliului Afaceri Externe, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, potrivit Agerpres. 

Înaltul reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate a adăugat că această pauză umanitară solicitată ar trebui să ducă, de asemenea, la „eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor şi la furnizarea de asistenţă umanitară”.

El a precizat, de asemenea, că 26 de state au susţinut şi declaraţia sa de sâmbătă prin care cere Israelului să nu lanseze o operaţiune militară la Rafah.

Borrell a refuzat să numească statul care a refuzat să adere la acest apel comun şi nici nu a speculat asupra motivelor ţării în cauză, dar surse diplomatice citate de agenţiile de presă internaţionale susţin că este vorba despre Ungaria.

De altfel, notează dpa, care citează mai mulţi diplomaţi, Ungaria a blocat şi adoptarea de sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni din Cisiordania.

Miniştrii de externe din Germania, Belgia, Irlanda şi Spania au cerut UE să ia măsuri punitive împotriva coloniştilor care comit violenţe împotriva palestinienilor.

La conferinţa de presă de după încheierea reuniunii CAE, întrebat dacă UE are un Plan B, şeful diplomaţiei UE a recunoscut în faţa jurnaliştilor că blocul comunitar nu are nicio putere să oprească Israelul să declanşeze o operaţiune militară la Rafah.

„Tot ce putem este aplicăm presiune politică şi diplomatică pentru a limita costul uman. Trebuie să continuăm să punem presiune pe Israel şi să-i facem să înţeleagă că există atât de mulţi oameni pe străzile din Rafah încât va fi imposibil să fie evitate victimele umane. Acest lucru, cu siguranţă, va fi împotriva respectării legii umanitare”, a subliniat el.

Josep Borrell a subliniat că există o diferenţă între războiul din Gaza şi alte conflicte. „În alte războaie, civilii fug dacă pot. În Gaza nu pot scăpa. De asemenea, de obicei când este un război Crucea Roşie şi alte organizaţii vin şi ajută. Nu este cazul în Gaza. Ajutorul vine cu picătura. Deci civilii nu pot fugi şi ajutorul nu poate ajunge la ei sau poate ajunge în cantităţi limitate”, a spus şeful diplomaţiei UE.

El a mai spus că scrisoarea premierilor din Spania şi Irlanda de săptămâna trecută prin care aceştia au cerut Comisiei Europene să analizeze de urgenţă modul în care Israelul îşi îndeplineşte obligaţiile cu privire la drepturile omului în Fâşia Gaza este un demers justificat.

„Suntem profund îngrijoraţi de deteriorarea situaţiei în Israel şi în Gaza. Operaţiunea militară israeliană extinsă în zona Rafah implică o ameninţare iminentă şi gravă pe care comunitatea internaţională trebuie să o contracareze urgent”, afirmau cei doi şefi de guvern într-o scrisoare comună.

„Spunem în fiecare zi că Israelul are dreptul să se apere, dar trebuie să facă asta în conformitate cu legea umanitară. Dar procedează astfel Israelul? Asta ne-au cerut cele două state să verificăm”, a spus Borrell.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Par din filmele SF”: au apărut imaginile cu cele 15 ”OZN-uri”! Recordul, spulberat: peste un trilion de euro

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Incident diplomatic între Israel şi Franţa în Ierusalimul de Est. Doi jandarmi francezi, arestaţi de poliţia israeliană

MAE a participat la evacuarea medicală în România a șase copii palestinieni din Fâșia Gaza

Hezbollah țintește orașul Tel Aviv în atacul asupra centrului Israelului. O rachetă a aterizat în parcarea aeroportului Ben Gurion

Studiu: Românii plătesc cele mai mari rate la bancă din UE

Partenerii noștri