Live

Galerie Foto 21 de ani de la atacurile teroriste asupra turnurilor World Trade Center și Pentagonului. Aproape 3.000 de oameni au fost uciși

Data publicării:
Pe 11 septembrie 2001 şi-au pierdut viaţa 2.977 persoane în New York, Washington, Pensylvania. Sursa foto: Profimedia Images

Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA au constat într-o serie de deturnări de linii aeriene şi atacuri sinucigaşe comise de 19 militanţi asociaţi grupului extremist islamic Al-Qaida. Atacurile împotriva oraşului New York şi Washington, D.C., care au declanşat un efort enorm al Statelor Unite de combatere a terorismului, au fost considerate cele mai letale atacuri teroriste asupra solului american din istoria statului, conducând, după cum spune FBI, la schimbări de amploare în abordările şi operaţiunile antiteroriste din SUA şi din întreaga lume.

La 11 septembrie 2001, la ora locală 8.46 (15.45 - ora României), un avion de pasageri Boeing-767 al companiei American Airlines loveşte unul dintre turnurile gemene de 110 etaje al complexului World Trade Center din New York (Turnul de Nord), toate persoanele aflate la bord murind pe loc, scrie Agerpres.

În aceeaşi zi, la ora 9.03, un al doilea avion deturnat, un Boeing-737 al companiei United Airlines (zbor 175), loveşte cel de-al doilea turn - Turnul de Sud, provocând moartea tuturor pasagerilor de la bord.

Un al treilea avion se prăbuşeşte în Pentagon la ora locală 9.37, toţi pasagerii de la bord fiind ucişi instantaneu, alături de civili și militari din clădire.

La ora 10.03, în apropiere de Shanksville, Pennsylvania, 40 de pasageri şi membri ai echipajului de la bordul zborului 93 al United Airlines au murit, atunci când avionul s-a prăbuşit într-un câmp.

În total, la 11 septembrie 2001 şi-au pierdut viaţa 2.977 persoane în New York City, Washington, Pensylvania. Printre decedaţi se aflau şi trei români care lucrau la etajul 103 al primului turn WTC.

Costul estimat pentru execuţia planului atacurilor de pe 11 septembrie ar fi fost, potrivit CNN, de 500.000 de dolari. De asemenea, pierderea estimată în primele 4 săptămâni, după ce turnurile gemene s-au prăbuşit, a fost de 123 de miliarde de dolari. 40 de miliarde de dolari au fost direcţionate către pachetele de urgenţă pentru combaterea terorismului, aprobate de Congresul Statelor Unite pe 14 septembrie 2001. Alte 15 miliarde de dolari au reprezentat ajutor financiar pentru companiile aeriene şi 9,3 miliarde de dolari, costul asigurărilor după atacurile de pe 11 septembrie.

În 2006, au început lucrările de construcţie la noul World Trade Center pe locul fostului World Trade Center. Clădirea a fost deschisă oficial la 3 noiembrie 2014. 

La mai puţin de o lună după atacurile din 11 septembrie, preşedintele american George W. Bush a anunţat declanşarea unei operaţiuni militare împreună cu Marea Britanie, susţinută ulterior de o coaliţie internaţională, în vederea eradicării Al-Qaida şi prinderii lui Osama Bin Laden, consideraţi responsabili de atentate. Cu toate acestea, abia în 2011, trupele americane l-au localizat şi l-au ucis pe Bin Laden în Pakistan. Presupusul planificator al atacurilor din 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammad, a fost, la rândul său, arestat în Pakistan, în 2003.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fiul lui Osama bin Laden a fost expulzat definitiv din Franța. Ce acuzații îi aduc autoritățile de la Paris

Agentul FBI a cărui mamă i-a pregătit biscuiți lui Saddam Hussein. Ce i-a spus dictatorul despre bin Laden și teama lui cea mai mare

Cine este noul lider al grupării teroriste Al-Qaida. „Corpul său poartă cicatricile luptei”

Sunday Times: Prințul Charles a acceptat o donație de un milion de lire sterline de la frații lui Osama bin Laden

Partenerii noștri