Live

Un sfert dintre angajatorii români vor îngheța salariile, în acest an. Care motivul

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Unul din patru angajatori va îngheța salariile și nu va acorda nicio majorare salarială în acest an, în timp ce unul din trei angajatori afirmă că majorările salariale planificate pentru 2020 vor fi de cel mult 5%, arată datele unui sondaj efectuat de o platformă de recrutare, informează Agerpres.

Potrivit unui sondajBestJobs, circa un sfert dintre angajatori consideră că majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie, le va afecta bugetul de personal, astfel că vor lua măsuri precum restrângerea cheltuielilor cu beneficiile extrasalariale, comasarea unor funcţii, automatizarea unor procese şi restructurarea unor poziţii.

Salarii mai mari cu până la 10% vor oferi 13% dintre angajatori, iar doi din zece şi-au bugetat creşteri de până la 15% pentru angajaţii din companie. Doar 6,5% dintre respondenţi au afirmat că vor majora salariile peste acest prag.

În privinţa beneficiilor extrasalariale, cei mai mulţi dintre angajatori (64,5%) mizează în continuare pe tichetele de masă, iar 58% spun că vor acorda prime pentru ocazii speciale, în timp ce 39% vor organiza petreceri pentru angajaţi.

În plus, 38,7% dintre respondenţi vor susţine cheltuielile cu transportul ale angajaţilor, iar 35% vor investi în cursuri şi traininguri de dezvoltare personală pentru angajaţi. Aproximativ doi din zece respondenţi susţin că vor oferi un program flexibil de muncă.

Muncitorii necalificați și agenții de vânzări, la mare căutare

Pe de altă parte, angajatorii vor continua recrutările în acest an, iar pentru primul semestru şase din zece angajatori vor deschide până la 10 poziţii noi, iar unul din zece va deschide între 10 şi 20 de poziţii. Pentru fiecare dintre acestea, 42% dintre angajatori vor recruta între 2 şi 5 angajaţi, iar o treime vor deschide poziţii ce vor fi acoperite de un singur angajat. Alţi aproape 10% vor avea nevoie de 5 până la 20 de angajaţi pe fiecare poziţie nou deschisă. În majoritatea cazurilor, recrutarea se va face pe termen lung.

Circa 39% dintre poziţiile ce vor fi deschise în perioada ianuarie - iunie a acestui an vor fi pentru muncitori necalificaţi. 35% vor fi pentru muncitori calificaţi, iar 26%, pentru personal la birou (White Collars).

Cele mai căutate specializări pentru care va fi recrutat personal vor fi în vânzări (55%), producţie (29%), administrativ (28%), inginerie (25,8%) şi logistică (19,3%). De asemenea, companiile mai au nevoie de angajaţi specializaţi în domeniile financiar-contabil (19%), customer service (17%), management şi consultanţă (12,3%), controlul calităţii (11,9%), construcţii (11,9%), business development (11,4%).

Jumătate (51,6%) dintre angajatori estimează că cele mai multe angajări vor fi pentru nivelul entry-level (0 - 2 ani experienţă), iar 42% vor avea nevoie în special de angajaţi care au 2 - 5 de experienţă (middle level).

Sondajul a fost efectuat în perioada 6 - 20 ianuarie 2020, pe un eşantion de 214 companii mici, medii şi mari din România.

Editor web: M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciucă ar putea rămâne fără pensia de militar. Proiect de OUG care interzice cumulul pensie-salariu. Angajările și salariile, înghețate

Surse: Guvernul caută bani pentru a acoperi o gaură de 20 de miliarde. Ciolacu cere să fie dați afară pensionarii reangajați la stat

DOCUMENT. Măsurile bugetare pregătite de Guvern. Punctul de amendă rămâne 145 de lei, pensiile speciale ale primarilor amânate un an

PwC: Sute de mii de locuri de muncă vor necesita abilităţi digitale în doi-trei ani

Partenerii noștri