Un oficial BNR avertizează: Ne apropiem de o recesiune mai rea decât cea din 2008!
Un oficial BNR avertizează că ne apropiem de o recesiune și mai rea decât cea din 2008. Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naționale, spune, potrivit Profit.ro, că în 2019 România cheltuie cu salariile și asistența socială 95% din venituri, iar aceste cheltuieli sunt mai mari decât în boom-ul precedent, ceea ce duce la o înrăutăţire a situaţiei bugetului.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
România a trecut printr-o recesiune severă în 2009 și 2010, după care a început o ajustare bugetară severă, inclusiv cu tăieri de salarii în sectorul bugetar.
Lucian Croitoru își bazează afirmația pe un indicator care măsoară dobânzile titlurilor de stat. Lucian Croitoru spune că evoluţia acestor randamente s-a inversat, adică piața cere dobânzi mai mari pentru titlurile de stat pe termen scurt decât pentru cele pe termen lung, deși în mod firesc, împrumuturile pe termen lung ar trebui să aibă câștiguri mai mari. Iar din 1961 și până în prezent, când a mai apărut o astfel de situație, în cel mult 22 de luni a venit și recesiunea.
Consilierul guvernatorului BNR este de părere că dacă economia Statelor Unite va fi afectată, în mod sigur vom avea și noi de suferit. Asta, în condițiile în care situația bugetară nu este una tocmai roz.
După primele 9 luni ale anului avem un deficit bugetar de 2,62 la sută din Produsul Intern Brut. Însă, dacă deficitul crește în același ritm ca în septembrie, vom depăși ținta impusă de Uniunea Europeană, ba chiar vom ajunge aproape de 4 la sută din PIB.
Și mai grav este că ponderea cheltuielilor fixe, adică cele care nu pot fi reduse prea ușor, este foarte mare. Spre exemplu, cheltuielile statului cu pensiile și cu dobânzile pentru împrumuturile făcute depășesc 40 la sută din totalul încasărilor. Iar dacă adăugăm și cheltuielile cu salariile bugetarilor, acestea ajung la 74 la sută din venituri.
Asta înseamnă că, în situația unei crize, Guvernul nu va putea să ajute economia prin reduceri de taxe, de exemplu. Ba din contră, ar putea fi chiar nevoit să majoreze taxele, ceea ce va îngropa și mai mult afacerile și, implicit, va adânci criza.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News