Live

Transportatorii ies în stradă. Cauza: hârburile din transportul interjudețean

Data publicării:

Dorința Ministerului Transporturilor de a introduce ca unic criteriu de acordare a dreptului de operare a unei curse interjudețene vechimea mijlocului de transport folosit, naște revolta transporatorilor rutieri, mulți posesori de hârburi.

Ei cer demisia ministrului Transporturilor, Lucian Șova, și spun că dacă modificările rămân vor protesta trei zile în stradă.

Toate patronatele, federațiile și sindicantele din Transporturi vor ieși în stradă, în semn de protest, în fața Ministerului Transporturilor, în cazul aprobării cererii de protest , în perioada 25 - 27 septembrie , între orele 09:00-17:00, întrerupând transportul în toată țara. Ei au depus o cerere pe 19 septembrie 2018 la Primăria Capitalei.

Transportatorii grupați în COTAR – Confederația Operatoilor și Transportatorilor Autorizxați din România (COTAR) cer retragerea modificărilor propuse de Ministerul Transporturilor la Ordinul ministrului 980/2011. Supărarea transportatorilor este faptul că proiectul modifică criteriile în funcție de care se acordă licențele în transportul interjudețean.

Dacă în prezent punctarea unei firme la licitația destinată acordării dreptului de operare a unei relații interjudețene se face în funcție de vechimea mijlocului de transport deținut, de vechimea operării relației și de gradul de confort al mijlocului de transport, Ministerul propune ca atribuirea să ia în considerare doar vechimea parcului.

„(Aceasta - n.red.) va conduce la invadarea pieței cu autobuze de 24-29 locuri, fiind cele mai ieftine, iar în consecință - prețul cel mai mic va duce inevitabil la scăderea gradului de confort și de siguranță pentru pasageri. În acest context, considerăm necesar ca pe lângă criteriul privind vechimea parcului, să se acorde punctaj și pentru criteriul privind Gradul de confort al autovehiculelor, clasificate pe categorii”, spune o asociație a Transportatorilor.

Aceasta propune și ca microbuzele să poată fi folosită doar pe relații sub 150 de kilometri.

COTAR este din nou deranjat de UBER. „Cerem să se modifice Legea taximetriei, respective scoaterea sintagmelor în” mod repetat” și “în mod permanent”, precum și activitatea de “rent a car”, să treacă la Ministerul Transporturilor, conform solicitărilor depuse în repetate rânduri. Dorim ca activitatea de “rent a car” să fie trecută în administrația ARR, pentru a exista o mai bună coordonare și funcționare a acesteia,eliminănd astfel orice posibilitate de activitate neautorizată”, cere confederația, fără a propune în contrapartidă măsuri prin care să fie ameliorată calitatea serviciilor prestate de taximetriști.

Transportatorii susțin că domeniul trece printr-o perioadă de criză

Considerăm că domeniul transporturilor trece printr-o situație de criză în acest moment, având în vedere prețul combustibilului, care a crescut cu peste 18% față de aceeași perioadă a anului trecut, lipsa forței de muncă, creșterile salariale impuse, lipsa infrastructurii, deprecierea monedei naționale și creșterea inflației pentru serviciile de transport, cu aproape 2.6%. Acestea reprezintă, din punctul nostru de vedere, problemele reale ale societății, iar ministrul Transporturilor nu militează în niciun fel pentru soluționarea acestora”, spune COTAR.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un șofer din Ilfov a fost ucis de un client, care i-a furat mașina și apoi a incendiat-o pentru a scăpa de dovezi

Doi clienți Uber implicați într-un accident grav au descoperit că nu pot da în judecată compania pentru că au comandat o pizza

Un fost jucător de la PSG şi-a pierdut toţi banii la pariuri şi acum e nevoit să lucreze ca şofer de Uber

Uber trebuie să le plătească taximetriștilor din Australia 164 de milioane de euro pentru că le-a provocat pierderi

Partenerii noștri