R. Cuc, la Digi24: 95% din contestaţii nu au sorţi de izbândă. De aceea am iniţiat OUG, să terminăm cu aceste contestaţii
Ministrul Transporturilor a explicat la Digi24 care a fost motivul pentru care a iniţiat OUG privind contestaţiile care blochează marile proiecte de infrastructură: "95% din contestaţii nu au sorţi de izbândă".
CFR are nevoie de tot mai mulți bani pentru repararea căilor ferate
Un nou drum expres se deschide în România peste cinci zile
În România, drumurile județene sunt doar în acte.
Lucrările de la
Antony Blinken laudă România
Grindeanu: "Autostrada Sibiu-Pitești e toată în lucru"
Podul Victoriei din București, în pericol din cauza infiltrațiilor
Sătui de gropi, oamenii au scris "Rușine" pe DN75
Imagini incredibile pe un drum proaspăt asfaltat, dar plin de gropi
„L-am rugat pe Neaga (Narcis Neaga, directorul CNAIR - n.r) să facă un raport cu contestaţiile depuse din 2017 până în aprilie 2019 – dacă adunăm pe toate proiectele ar da 311 luni.
Supărarea mea mare e pe toate firmele care contestă fără fundament. De aceea am iniţiat această ordonanţă de urgenţă, ca să terminăm cu aceste contestaţii.
Se va putea semna contractul – de exemplu, Pasajul Domneşti în 2015 licitat, în 2017 instanţa s-a pronunţat şi s-a semnat contractul. Aşa că venim cu OUG care spune, după prima contestaţie semnăm contractul, cel care contestă e liber să se ducă mai departe să conteste, noi, după 30 de zile semnăm contractul şi dăm drumul la lucru. Până se termină contestaţia, terminăm 60% din contract.
95% din contestaţii nu au sorţi de izbândă. Avem contestaţii făcute inclusiv la acordul de mediu, de ex Piteşti-Sibiu şi trei persoane au contestat acordul de mediu, una din Dublin.
Micşorăm şi perioada de evaluare prin această OUG”, a explicat ministrul Transporturilor.
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a vorbit în urmă cu câteva zile despre acest proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se doreşte rezolvarea problemei contestaţiilor, care blochează marile lucrări de infrastructură din România.
„Săptămâna trecută am iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă, prin care venim să rezolvăm problema contestaţiilor, astfel încât, după cele 30 de zile de deliberare la CNSC, când avem o hotărâre, să putem semna contractul şi să lăsăm mai departe contestatarii de meserie, care vor să blocheze proiectele, să se ducă în instanţă, dar noi să finalizăm proiectele. Nu se mai poate să aşteptăm tot timpul, după tot fel de contestaţii. Am vorbit şi cu domnul ministru Toader, aştept punctul de vedere şi de la Ministerul de Justiţie pe această ordonanţă. Sper ca în două săptămâni să fie în Guvern şi nu o să mai avem probleme cu niciun contestatar. Ei pot să îşi facă treaba lor, să blocheze, noi mergem mai departe cu proiectele, fiindcă sunt nenumărate proiecte mari de infrastructură, care au fost licitate în 2015 şi a trebui să aşteptăm doi ani şi jumătate hotărârea instanţei ca să putem să începem contractul de proiectare şi execuţie. Aşa ceva e inadmisibil”, a declarat ministrul Cuc.
Ministrul Transporturilor a precizat că în această ordonanţă de urgenţă au fost introduse şi amendamente din partea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), în sensul stabilirii unor termene privind procedurile de licitaţie.
„Sper ca în două săptămâni să fie în Guvern. Singura problemă este legată de amendamentele pe care le va avea Ministerul Justiţiei pe această ordonanţă. Am introdus şi nişte amendamente din partea CNSC, în sensul că pe de o parte semnăm contractele şi nu va mai plana niciun fel de teamă asupra funcţionarilor să semneze contractele, dar pe de altă parte trebuie ca şi evaluările pe care le fac beneficiarii la procedurile de licitaţie să se termine mai repede, să facă evaluarea în 30 de zile. Doar în situaţii temeinic justificate termenul se mai poate prelungi cu încă 60 de zile. Nu mai aşteptăm, grăbim semnarea, eu nu mai pot sta după funcţionari să evalueze în 6-7 luni un proiect”, a completat Răzvan Cuc.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News