Live

Prima ţară care are mai multe maşini electrice decât pe benzină

Data publicării:
Mașină electrică la încărcare. Foto: Profimedia Images

Norvegia a anunțat că mașinile electrice care circulă pe șoselele sale le-au depășit numeric pe cele pe benzină, ceea ce reprezintă pentru țara nordică un pas semnificativ pentru eliminarea completă a mașinilor pe combustibili fosili, până în 2025, așa cum își propune, relatează The Guardian. 

Conform Federaţiei Norvegiene a Drumurilor (OFV), din cele 2,8 milioane de maşini private înregistrate, 754.303 sunt electrice, comparativ cu 753.905 pe benzină.

„Este un moment istoric. Un reper pe care puțini l-au anticipat în urmă cu 10 ani”, a spus directorul Federației Rutiere Norvegiene (OFV), Øyvind Solberg Thorsen.  

În prezent, numărul mașinilor diesel rămâne cel mai ridicat - peste un milion -, dar și acesta începe să scadă.  

Anunțul vine și după ce, în luna august, a fost înregistrat un record de peste 94% de mașini complet electrice nou-înmatriculate, modelul preferat de locuitorii nordici fiind Tesla Model Y.

Norvegia, o țară care se numără printre cei mai mari producători de petrol și gaze naturale, și-a propus ca, până în 2025, să aibă doar vehicule cu zero emisii. Ținta setată de țara nordică este cu zece ani mai rapidă decât cea stabilită de UE. 

De astfel, la nivel european, vânzările de mașini electrice au început să scadă la sfârșitul anului 2023 și acum reprezintă doar 12,5%, a mai informat sursa citată.

Editor : Andreea Stanciu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel puțin 24 de persoane au murit din cauza inundațiilor din Europa. Șapte persoane au murit din cauza viiturilor în România

Rezoluție PE: Ucraina trebuie să poată lovi ținte militare legitime din Rusia. Cum au votat eurodeputații români

Noul submarin germano-norvegian de tip 212CD este atât de capabil, încât ambele țări vor creșterea producției

Interzicerea telefoanelor le dă bătăi de cap directorilor de școli din România. „Hotelul Mobilelor” și alte soluții găsite în Europa

Partenerii noștri