Live

Video Prima autostradă construită de chinezi în Europa a fost deschisă traficului

Data publicării:
Autostrada inaugurată în Serbia, E-763, face parte dintr-un coridor paneuropean

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, şi ambasadorul Chinei la Belgrad, Chen Bo, au participat duminică la inaugurarea autostrăzii E-763, denumită „Milos cel Mare”, aceasta fiind prima autostradă construită de chinezi în Europa deschisă traficului, informează Euronews şi Tanjug.

Autostrada E-763 face parte dintr-o reţea transeuropeană de autostrăzi care face legătura între Gdansk şi Atena, precum şi între Istanbul şi portul Bar de la Marea Adriatică.

Autostrada inaugurată duminică face legătura între oraşele Obrenovac şi Ljig, are o lungime de 62,7 kilometri şi a fost concepută pentru viteze de 130 km/h.

La ceremonia de inaugurare, preşedintele Aleksandar Vucic a spus că acest tronson de autostradă, construit de firma chineză Shandong Hi-speed Group, va contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii în Serbia şi va atrage investitori în oraşe de-a lungul autostrăzii.

Vucic a subliniat că o serie de companii chineze au contribuit la relansarea economiei Serbiei, în special firma HBIS, care a cumpărat combinatul siderurgic Smederevo, firma Zijin, care a preluat un producător de minereu de cupru din oraşul Bor, şi firma Linglong, care a făcut invstiţii semnificative în oraşul Zrenjanin.

În luna iulie a acestui an, ministrul Infrastructurii, Zorana Mihajlovic, anunţa că Serbia intenţionează să împrumute mai multe miliarde de euro din China şi alte ţări străine în următorii ani, pentru a finanţa investiţii în proiecte regionale.

„Statul trebuie să demareze noi investiţii dacă vrea o creştere economică continuă, în caz contrar am putea avea probleme”, a mai spus Zorana Mihajlovic, care ocupă şi postul de vicepremier în cabinetul condus de Ana Brnabic.

Pentru a putea realiza acest lucru, autorităţile de la Belgrad intenţionează să investească până la opt miliarde de euro în infrastructură pe termen mediu, în principal graţie unor acorduri finanţate de China, dar şi de Rusia, Turcia şi Azerbaidjan.

Serbia a încheiat anul 2018 cu un mic excedent bugetar, iar planul de cheltuieli pe 2019 mizează pe un deficit de 0,5%. Datoria publică totală a Serbiei se situa la sfârșitul lunii mai la 51,8% din Produsul Intern Brut. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Noi proteste antiguvernamentale în Serbia, după incidentul cu victime din gara Novi Sad. Mii de persoane au ieșit în stradă la Belgrad

Proteste violente în Serbia, după dezastrul din gara de la Novi Sad unde au murit 14 oameni. „Vucic, ai sânge pe mâini”

Alegeri SUA 2024. Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial

Ministrul construcțiilor din Serbia a demisionat, după ce 14 oameni au murit în urma prăbușirii acoperișului gării din Novi Sad

Partenerii noștri