Orașul cu cele mai scumpe taximetre din țară. Tariful a crescut la 2,68 lei/km
Oradea a devenit oraşul cu cel mai scump serviciu de taximetrie din ţară. Tariful minim a ajuns la 2 lei şi 68 de bani pe kilometru, după ce administraţia locală a fost de acord cu solicitarea companiilor de a majora preţurile cu 40 de bani. Taximetriştii spun că această măsură era obligatorie după scumpirea carburanţilor. Speră, totuşi, că noile tarife nu le vor reduce numărul clienţilor.
Prețurile la carburanți au crescut pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și din Ucraina. Expert: Urmează și alte scumpiri
A intrat în vigoare ordinul privind combaterea fenomenului „Shrinkflation”
Ce se întâmplă cu facturile la curent din 2025
Biletele de avion se vor scumpi din nou în această vară
Producătorii au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețul la fel de mare
Călătoriile cu trenul pe distanțe mai scurte ar putea fi mai ieftine
Roșiile au devenit un lux
Transportul în comun, mai scump în Iași decât în București
Prețurile medicamentelor au explodat în farmaciile din România
Din 15 mai, taximetriştii orădeni aplică noile preţuri, cu 40 de bani mai mari decât până acum. Astfel, tariful pe timp de zi a crescut de la 2 lei şi 28 de bani la 2 lei şi 68 de bani pe kilometru. Tariful pe timp de noapte a ajuns la 2 lei şi 88 de bani, iar cel pentru curse în afara localităţii a ajuns la 3 lei şi 28 de bani.
"Se fac calcule legat de toate preţurile şi costurile per kilometru. Deci aşa le calculăm, iar comparativ cu preţurile cum au crescut cu toate cele de la redevenţă, de la impozite, de la asigurări şi absolut tot, acolo suntem", spune Camelia Dulca, reprezentanta unei firme de taximetrie.
"Se scumpeşte combustibilul - dacă nu în fiecare zi, tot la 2-3 zile se scumpeşte combustibilul - şi atunci nu avem ce să facem", confirmă un taximetrist.
"Pentru că preţurile au crescut, cheltuielile operaţionale au crescut, la fel şi preţul combustibilului, companiile de taxi au considerat că este justificată această majorare pe care Primăria le-a aprobat-o", susţine Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Majorarea tarifelor de taximetrie este comentată diferit de orădeni.
"E destul de mare, mai ales pentru salariile noastre."
"Orice plată care e în plus e în defavoarea celui care circulă şi probabil că nu sunt puţini cei care circulă cu taxiurile."
"- Pentru mine nu e mult, ce să zic.
- Să câştige şi ei (taximetriştii - n.n.)?
- Da, normal, că doar nu din plăcere fac asta, ci ca să trăiască şi ei."
După această creştere a tarifelor, Oradea a devenit oraşul cu cel mai scump serviciu de taximetrie din România. În timp ce în Capitală clienţii plătesc un leu şi 60 de bani pentru fiecare kilometru, "la Braşov un kilometru parcurs cu taxiul costă 1,99 de lei, la Timişoara - 2,19 lei la Cluj - 2,30 de lei, iar constănţenii plătesc 2,60 de lei", a detaliat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.
Paradoxal, scumpirea tarifelor le-a adus cheltuieli în plus taximetriştilor.
"Ceasul l-am schimbat cu 70 de lei acolo la firma care se ocupă de asta, plus apoi 10 lei abţibildurile, lista de tarifuri - 7 lei, plus ştampila de la primărie care o pun pe tarife - 15 lei."
Actualul tarif este mult sub plafonul de 4 lei pe kilometru stabilit în 2009, printr-o hotărâre a Consiliului Local Oradea. Ultima majorare a fost făcută acum trei ani. În reşedinţa Bihorului au licenţă 880 de taximetre, asigurate de patru companii.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Norbert Hegedus
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News