Cum arată flota aeriană comercială a României comparativ cu a altor state UE
România are una dintre cele mai mici și mai îmbătrânite flote aeriene din Uniunea Europeană. Dar ne mândrim tare că avem un operator național, chiar dacă nu a mai cunoscut profitul de mai bine de un deceniu.
Pilot TAROM, despre zborurile anulate: „Nu a fost o grevă mascată. A fost o reacţie la condiţiile pe care le avem”
Blocajul TAROM: Compania vrea să mărească salariile angajaților
Ciolacu negociază vânzarea de acțiuni TAROM la companii din Qatar și EAU
MAE: Zborurile din Israel către România nu sunt restricționate
Cum arată cel mai nou aeroport din România
Aterizare de urgență pe aeroportul Otopeni, după ce comandantul aeronavei și-a pierdut cunoștința în timpul zborului
Incident pe aeroportul Otopeni
100 de români, blocați pe aeroportul din Amman
Revolta pasagerilor, după anularea curselor Blue Air
România are una dintre cele mai mici și mai îmbătrânite flote aeriene din Uniunea Europeană. În comparație cu Marea Britanie, care se află pe primul loc în top, flota românească este de 21 de ori mai mică, iar mai mult de o treime dintre aeronave au o vechime mai mare de 20 de ani, arată o statistică europeană.
Blocul comunitar avea la sfârșitul anului 2017 o flotă compusă din peste 6.700 de aeronave utilizate pentru transportul de pasageri sau de marfă. Flota României reprezintă mai puțin de 1%.
Câte aeronave are România?
Companiile de transport aerian românești aveau,în 2017, 62 de aeronave utilizate pentru transportul de pasageri sau marfă, arată ultimele date ale Eurostat. Ocupăm astfel locul 20 în topul celor mai mari flote aeriene din Uniunea Europeană.
Pe primul loc în topul celor mai performante flote aeriene din Uniunea Europeană este Marea Britanie, unde sunt înregistate 1.300 din cele peste 6.700 de avioane din blocul comunitar. Adică aproape o cincime din flota europeană, în timp ce România are o contribuție de doar 0,9%.
După Marea Britanie, urmează Germania, cu 1.100 de aeronave și la mare distanță Franța, care are o flotă de 570 de avioane.
O flotă mai mică decât cea a României se află în state precum Letonia, Bulgaria, Croația sau Cipru, țară care are doar 10 aeronave.
Cât de vechi sunt avioanele României
În ceea ce privește vechimea aparatelor de zbor de la noi din țară, 24 de aeronave sunt mai vechi de 20 de ani. Asta înseamnă 4 din 10. Avioanele noi, sub 5 ani, reprezintă mai puțin de 10 la sută din flota României.
O pondere mai mare de avioane de peste 20 de ani au doar Suedia, Lituania, Croaţia, Bulgaria și Cipru.
De asemenea, datele Eurostat arată că din flota totală a Uniunii Europene, aproximativ 21% sunt avioane cu o vechime mai mică de cinci ani și doar 17% sunt aeronave mai vechi de 20 de ani.
Cele mai mari companii din România
În România, cele mai mari companii aeriene sunt TAROM și Blue Air, care au împreună peste două treimi din flota aeriană a țării. TAROM a început să își reînnoiască flota din 2017, după ani de zile în care nu mai cumpărase nimic. După cele două aeronave Boeing 737 Next Generation achiziționate în 2017, în vara anului trecut alte două avioane de același tip au intrat în dotarea transportatorului aerian. În total, compania de stat are 25 de avioane.
Date Eurostat. Flota aeriană a României vs alte state (2017)
România: 62 avioane
Cele mai mari flote aeriene
Marea Britanie: 1.312 avioane
Germania: 1.100
Franța: 571
Total UE: 6.711
Vechimea flotei aeriene a României
sub 5 ani: 4 avioane
5-9 ani: 10 avioane
10-14 ani: 9 avioane
15-19 ani: 15 avioane
peste 20 ani: 24 avioane
Ponderea avioanelor de peste 20 ani
Suedia: 55%
Lituania: 52%
Croaţia: 50%
Bulgaria: 44%
Cipru: 40%
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News