Video Adina Vălean: Nu mi se pare corect ca cetățenii UE să plătească pentru a ajuta companiile aeriene
Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a declarat, la Digi24, că nu este corect ca cetățenii UE, care sunt și ei afectați de criza pandemiei, să plătească costul de ajutorare a companiilor aeriene prin plata biletelor. Ea spune că valoarea totală a biletelor de călătorie este o mică parte din nevoia reală de lichiditate a operatorilor aerieni.
Ciolacu negociază vânzarea de acțiuni TAROM la companii din Qatar și EAU
Doi bărbați au furat de 250.000 de euro din cărucioarele avioanelor
Vălean: Air Schengen nu rezolvă cozile de la frontiere și nici pierderile economice pentru România
Vălean: UE își propune să avem toate capitalele conectate cu trenuri de mare viteză. Sper să existe și pe București – Cluj
Transportul în comun, mai scump în Iași decât în București
Aeroporturile din România, la extreme
Restantă la capitolul energie, România primește doar o parte din tranșa II din PNRR. Adina Vălean: Banii nu sunt pierduți
Când vor circula românii ca-n vestul Europei
Vălean: Noi nu avem concluzii în privința Canalului Bâstroe
Comisarul a vorbit despre solicitarea făcută de o parte din statele membre UE, care vor să fie suspendat dreptul clienților companiilor aeriene să le fie returnați banii integral pentru biletele de avion și să primească, în schimb, vouchere pentru o dată ulterioară.
“Am avut ieri consiliul miniștrilor de transport ai UE, am discutat acest subiect. Părerile sunt împărțite, în sensul că este adevărat că sunt state membre în care miniștrii și-ar dori companiile lor aeriene să fie “ajutate” în acest mod, dar sunt și alții care sunt foarte fermi că drepturile pasagerilor trebuie păstrate și trebuie să rămână așa cum sunt. Aceasta este și opinia mea.
Companiile au beneficiat de la bun început de scutire, atât prin reglementare pentru a-și rezolva anumite costuri legate de obligațiile pe care le aveau. Prin intermediul Eurocontrol, pe care noi îl sprijinim, vor fi scutite de la plăți de 1,1 miliarde de euro la nivel european în taxe de trafic aerian.
La nivelul UE, pentru toate companiile, valoarea biletelor care trebuiesc returnate este undeva la 9 miliarde de euro. Dacă asta îl comparați cu ajutoarele anunțate pentru marile companii europene care la rândul lor sunt miliarde de euro, vă veți da seama că aceasta reprezintă până la urmă o mică parte din nevoia de lichiditate a companiilor.
Nu mi se pare corect ca în acest moment exact cei care sunt foarte afectați de criză, cetățenii UE, pentru că pot avea la rândul lor probleme de lichidități, trebuie să plătească costul pentru a ajuta companiile”, a afirmat Adina Vălean.
Redactor: Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News