Live

Șefa FMI: Creșterea economică globală va intra în cea mai slabă perioadă din 1990 și până acum

Data publicării:
Kristalina Georgieva, directorul general al FMI. Foto: Profimedia Images

Economia globală se îndreaptă către cea mai slabă perioadă de creștere din 1990 și până acum, pe fondul majorării dobânzilor la creditare și a efectelor invaziei Rusiei în Ucraina, a avertizat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, adăugând că o revenire a economiei ar putea avea loc abia după cinci ani, scrie The Guardian.

"Acest lucru face și mai dificilă sarcina de a reduce sărăcia, de a vindeca rănile economice provocate de criza COVID și de a crea oportunități mai bune pentru toată lumea", de declarat Georgieva.

Aceasta a adăugat că creșterea economică la nivel global se va menține la aproximativ 3% în următorii cinci ani - cea mai scăzută prognoză pe termen mediu din 1990 și până acum.

Georgieva a spus că creșterea economică în 2022 s-a prăbușit la jumătate după revenirea inițială de după pandemia de COVID, în 2021, ajungând de la 6,1% la 3,4%.

Din cauza inflației, a creșterii costurilor de creditare și a tensiunilor geopolitice, creșterea ar putea scădea sub 3% în 2023 și va rămâne slabă și în următorii ani, spune șefa FMI.

Aproximativ 90% dintre economiile avansate vor înregistra un declin în creșterea economică, anul acesta, a avertizat ea, SUA și țările din Zona Euro fiind cele mai puternic afectate de creșterea costurilor de creditare.

Totuși, Kristalina Georgieva a avertizat că băncile centrale nu își pot permite relaxarea dobânzilor cheie, pentru că acest lucru ar duce la instabilitate financiară.

Aceasta a comparat provocările viitorului cu "urcarea unui deal mare după ce am terminat de escaladat un alt deal mare".

"Mai întâi a fost COVID, apoi invazia Rusiei în Ucraina. (...) Până acum s-a dovedit că am fost buni cățărători. Dar drumul care urmează, cel către o creștere robustă, este dificil și neclar, iar frânghiile care ne țin împreună ar putea să fie mai slăbite acum decât au fost în urmă cu câțiva ani", a spus Georgieva.

Declarațiile au fost făcute înaintea unui summit care va fi organizat la Washington, între 10 și 16 aprilie, unde vor participa reprezentanți ai FMI, ai Băncii Mondiale și miniștri de Finanțe și Economie din toată lumea. Aceștia vor discuta perpectivele economice globale și programele de eradicare a sărăciei și a dezvoltării economice.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Avertismentul unui economist după retrogradarea ratingului României: „O lovitură semnificativă pentru credibilitatea României”

Fitch a revizuit perspectiva ratingului României de la stabil la negativ, din cauza „incertitudinii politice la niveluri ridicate”

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut la niveluri atinse doar în perioada pandemiei Covid, pe fondul crizei politice

Partenerii noștri