Românii nu mai au încredere în economie și își reduc cheltuielile
Românii sunt tot mai neîncrezători în ceea ce primeşte viitorul economiei. Doar unul din zece crede că economia va avansa şi în acest an. Prin urmare, mulţi îşi restrâng bugetele şi nu mai cheltuie ca în anii trecuţi. Doar guvernanţii rămân optimişti.
Primul trimestru în care economia scade
Economie departe de așteptări
Despăgubiri de 350.000 euro și închisoare cu suspendare în cazul tragediei din Bihor: doi tineri au murit, fetița lor scăpând cu viață
Discursul Elenei Lasconi, după ce a intrat în turul II al alegerilor prezidențiale
Ilie Bolojan anunță că PNL o susține „fără nicio negociere” pe Elena Lasconi, în turul II
Care sunt destinațiile la modă printre români pentru „day trip-uri”
Ce cadouri își doresc românii și ce primesc de Crăciun
Cum a influențat rețeaua socială TikTok rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, câștigat de Călin Georgescu
„Șoc”, „surpriză” și „cutremur”. Cuvintele folosite de presa internațională pentru a descrie rezultatul alegerilor din România
Economia României a crescut anul trecut cu 4,1 la sută, iar autorităţile se aşteaptă acum la un avans şi mai mare, de 5,5 la sută.
Viorica Dăncilă, premierul României: Romania a înregistrat în 2018 o creștere economică ridicată și sustenabilă. Se situează printre primele state membre din UE din perspectiva avansului economic:
Deşi guvernanţii sunt optimişti, doar 11% dintre români mai cred că economia va creşte şi în acest an.
-Nu s-a văzut nicio creştere efectivă anul acesta. Nu avem încredere în Guvernul curent.
-Urmează doi ani electorali. Sunt numai promisiuni şi vorbe frumoase.
Iar neîncrederea în economie se reflectă în consum. Patru din zece români îşi vor micşora bugetul pentru achiziţiile de bunuri de folosinţă îndelungată, precum frigiderele sau maşinile de spălat. Un procent similar îşi va menţine neschimbat bugetul pentru achiziţii, conform unui studiu GFK.
Alina Cioban - reprezentant studiu: Deci cumva, 80% ori şi-l vor menţine, ori şi-l vor scădea, ceea ce per total însemnă o încredere redusă.
Iar economiştii au şi explicaţia.
Irina Chiţu,analist financiar: Incertitudinile de pe plan economic, legislativ, politic îi fac pe români să fie mai prudenţi. Chiar dacă salariile au crescut în ultimul an şi inflaţia a mâncat din acest salariu, preţurile au crescut şi atunci îşi dau seama că nu rămân cu nimic.
Specialiştii au şi câteva recomandări pentru cei care nu se aşteaptă la un viitor mai bun.
Irina Chiţu,analist financiar: Să economisească, să se uite întotdeauna nu numai la un depozit de cea mai bună dobăndă. Faptul că sunt şi comisioane de retragere numerar la scadenţa depozitului, să fie mai înţelepţi când folosesc aceste plăţi, transferuri pentru că toate sunt purtătoare de comisioane care mănăncă din bani.
Cu toate acestea, doar una din zece persoane îşi propune să investească mai mult în acest an.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News