România, tot mai dependentă de importurile de carne
Epidemia de pestă porcină, lipsa unei strategii coerente la nivel naţional sau subvențiile prea mici au efecte directe asupra pieței cărnii de porc din România.
Dacă acum opt ani importam aproximativ 170.000 de tone de carne de porc anual, în 2018 cantitatea adusă din alte țări a depășit 330.000 de tone. Principalul motiv a fost epidemia de pestă porcină care a blocat actitivatea în fermele din peste 20 de județe din țară. Mai mult, în cadrul campaniei de eradicare a focarelor peste 365.000 de porci au fost uciși.
Așa a ajuns România să mai aibă acum doar 4 milioane de porci, față de peste 30 de milioane câți numără Spania sau 26 de milioane, în Germania. Cele două țări sunt de altfel principalele exportatoare de carne de porc în România. Şi exportă masiv având în vedere faptul că românii sunt mari consumatori de carne de porc, cu o cantitate medie anuală de peste 36 de kg pe cap de locuitor.
Paradoxul românesc constă, nu atât în faptul că nu putem dezvolta eficient acest sector care beneficiază de o uriaşă piaţă de desfacere, ci faptul că în timp ce la poarta fermelor carnea de porc este cu 20 la sută sub media UE, în magazine preţul unui kilogram s-a scumpit cu 15 la sută în mai puţin de un an.
Care sunt soluţiile, din perspectiva fermierilor, pentru ca produsele proaspete produse în ţară să ajungă pe masa românilor, aflaţi duminică de la ora 9.00, la emisiunea Agro Jurnal.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News