Revolta primarilor. Edilii spun că au fost păcăliți de Guvern
Primarii se revoltă la adresa Guvernului, cerând mai mulţi bani pentru dezvoltare. Ei spun că au fost păcăliţi de Executiv anul trecut, când li s-a promis că veniturile lor nu vor scădea după diminunarea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aleşii cer ca anul acesta toţi banii din acest impozit să rămână în teritoriu.
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Pentru că nu au mai primit banii promişi, edilii au tăiat din investiţii. Ei se plâng că Ministerul de Finanţe nu şi-a ţinut promisiunea, iar veniturile lor au scăzut anul trecut faţă de 2017.
Robert Negoiţă, preşedintele AMR: Suntem profund nemulţumiţi, ce s-a întâmplat anul trecut este o mare greşeală, o mare eroare. Faptul că s-a tăiat finanţarea municipiilor este inadmisibil. Bugetul de investiţii a fost ca şi inexistent, iar funcţionarea instituţiilor în multe situaţii a avut mult de suferit.
Gheorghe Falcă, primarul Aradului, PNL: În anul 2018, Primăria municipiului Arad a pierdut 16 milioane de euro. Guvernul ne-a spus că nicio primărie nu o să piardă în 2018 vreun ban din punct al scăderii impozitului pe venit.
Constantin Toma, primarul din Buzău, PSD: Fiecare oraş a fost afectat într-o măsură mai mare sau mai mică. Și noi am fost afectaţi.
Ludovic Orban, preşedintele PNL: Municipiile din România au pierdut sume uriaşe la nivel naţional, estimăriile fiind că municipiile au pierdut aproape 7 miliarde de RON în raport cu veniturile pe care le-au avut în 2017.
Promisiunea că primăriile nu vor pierde bani a fost făcută în mai multe rânduri de Liviu Dragnea, dar şi de Eugen Teodorovici.
Liviu Dragnea: preşedintele PSD (22 decembrie 2017): Nu vor avea în 2018 venituri mai mici decât în 2017. Împreună, în următoarea perioadă, vom găsi cea mai bună formulă în aşa fel încât bugetele administraţiei locale să nu scadă sub 2017, aşa cum este şi obligaţia prin lege.
Probleme sunt însă şi pentru 2019, mai ales că bugetul nu a fost încă aprobat. Nici discuţiile între asociaţiile de primari şi Guvern nu au ajuns la o concluzie, primarii de municipii cerând să primească minim 60% din impozitul pe venit.
Robert Negoiţă, preşedintele AMR: Niciun alt procent nu e admisibil pentru noi.
Constantin Toma, primarul din Buzău, PSD: La Asociaţia Municipiilor din România am discutat foarte mult despre treaba asta, inclusiv la şedinţa de ieri, pentru că în acest an situaţia se pare că va fi şi mai proastă.
Gheorghe Falcă, primarul din Arad, PNL: Se preconizează pentru 2019 18 milioane de euro furaţi din bugetul municipiului Arad.
Primăriile acumulează noi datorii, se plâng edilii.
Robert Negoiţă, preşedintele AMR: Suntem în plină iarnă, faptul că s-a dat credit din trezorerie pentru termoficare asta nu face altceva decât să îngroape în datorii localităţile, primăriile, vom ajunge în situaţia în care unele probabil chiar vor intra în faliment.
Bugetul pe 2019 urmează să fie votat, cel mai probabil, la începutul lunii februarie.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News