Live

REPORTAJ. Combinatul care nu a funcționat nici măcar o zi

Data actualizării: Data publicării:
Centrala electrică de termoficare din municipiul Târgu Jiu nu a funcționat niciodată . FOTO: Captura TV

Un colos din beton, de 250 de metri înălțime, este dovada neputinței la Târgu Jiu. Ceea ce se dorea a fi o investiție de succes în comunism a fost vândută, 17 ani mai târziu, bucată cu bucată, la fier vechi. Astăzi pe locul fostei Centrale Electrice de Termoficare din Târgu Jiu au rămas doar ruinele, iar printre oameni un sentiment de resemnare: atât s-a putut.

Centrala electrică de termoficare din municipiul Târgu Jiu nu a funcționat niciodată cu toate că în decembrie 1989 lucrările erau aproape finalizate. În timp, investiția a început să se degradeze.

Turnul înalt de 250 de metri a fost utilizat de către tinerii practicanți de sporturi extreme, iar pentru a le bloca accesul până în vârful turnului, autoritățile locale au tăiat scara.
În ianuarie 2006, autoritățile locale au decis să scoată structura la licitație, pentru a fi vândută la fier vechi. Primar la acea vreme era Florin Cârciumaru, actual senator.

Reporterii Digi24 au încercat, fără succes, să stea de vorbă cu el.

Iulia Pătrulescu, consilier pe probleme de comunicare la cabinetul lui de senator: "Păi dacă n-a răspuns și nu o să vă sune, că de obicei sună înapoi, dacă nu poate răspunde pe moment, înseamnă că nu dorește să comunice cu presa".

În aceeași ședință de consiliu local din 2006 a fost aprobat și numărul de angajați pentru AVACET, societatea aflată în subordinea primăriei, care urma să se ocupe de tot ce însemna vânzarea fierului vechi.

Marian Vîlculescu, director AVACET: "Au fost două evaluări făcute. Una a fost pentru bunurile din magazii, din depozite ce au fost prin depozite, și celelalte au fost bunurile care au fost pe teren, deci opera în sine. Combinatul în ansamblu".

Pentru că evaluarea inițială a bunurilor a fost la suprapreț și nimeni nu era interesat să cumpere, a fost nevoie de alte 3 hotărâri de consiliu local pentru ca prețul să scadă.

Societatea care a câștigat licitația pentru cele 30.000 de tone de fier vechi este din Franța. De dezmembrarea propriu-zisă s-a ocupat o firmă din Argeș.

Marian Vîlculescu director AVACET: "CET-ul s-a vândut aproximativ, din depozite s-au vândut undeva pe la 40 de miliarde, ceva de genul ăsta și bunurile de pe teren, deci tot ce a fost fierul și tot ce era pe teren, undeva la 72 de miliarde, ceva de genul ăsta".

După vânzarea bunurilor, societatea AVACET a fost desființată. Construcția din beton a fost predată Direcției Publice de Patrimoniu din Târgu Jiu

Adrian Tudor, actual consilier local: "Ceea ce nu mai era funcțional și nu mai putea fi pus în funcțiune în Targu Jiu, CET-ul acesta, s-a luat hotărârea în consiliul local să fie valorificate bunurile, așa cum cere legea".

În tot acest timp, mulți dintre locuitorii orașului Târgu Jiu se încălzesc și astăzi cu lemne. Unul dintre ei e Dumitru Gîrlea, un pensionar de 75 de ani.

Dumitru Gîrlea: "Uitați și soba aici. Puteți să intrați și s-o filmați. Uite cum e spartă, ciobită. Nu ne-a mai făcut nimeni nimic".

Contactați de jurnaliștii Digi24, reprezentanții primăriei spun că pentru terenul pe care era amplasat fostul combinat există un plan de urbanism zonal pentru o zonă industrială, cu parcări și clădiri de birouri. Deocamdată, turiștii care ajung în Târgu Jiu sunt întâmpinați de câini maidanezi și de ruine.  

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Adrian Câciu dă vina pe autoritățile locale pentru stațiunile inundate de pe litoral: „Este nepăsarea a zeci de ani”

CET Progresu a fost repornită miercuri seara

Cât de mult poluează turnurile de răcire de la CET, celebre din pozele cu fumul care îneacă marile orașe

Doi electricieni s-au electrocutat în timpul unei revizii la CET Bucureşti Vest, unul are arsuri pe 30% din corp. ITM face anchetă

Partenerii noștri