Remus Borza, previziune cruntă pentru România. Semnalul, dat din SUA
O să vină criza. Și cum în ultima sută de ani toate crizele globale s-au declanșat în SUA, așa se va întâmpla și acum. Avem câțiva avertizori a unei iminente crize. Pe 5 februarie, indicele Dow Jones a pierdut 1175 de puncte. A scăzut cu 4,6%, cea mai mare scădere din 2011. În săptămâna 5-12 februarie, din conturile celor mai mari firme americane listate pe Wall Street s-au evaporat 3.000 de miliarde de dolari, spune deputatul independent Remus Borza.
Remus Borza: „Acum două săptămâni, indicele Dow Jones a mai suferit o corecție de 5,6%, cea mai mare scădere a bursei din 2008. Câteva mii de miliarde de dolari au dispărut și atunci din bilanțul marilor companii americane.
Tot acum două săptămâni, Facebook și Amazon pierdeau, într-o singură zi, peste 100 de miliarde de dolari. Analiștii pieței financiare au pus recentele cutremure de pe bursa americană pe creșterea salariilor și a inflației în SUA. Facem precizarea că salariile în Statele Unite au crescut în 2017 cu 2,5 % și inflația a ajuns la 2%! În România salariile au crescut în 2017 cu 22% în sectorul bugetar și cu 10% în cel privat, iar inflația a fost 3,1%. În februarie 2018, inflația a atins nivelul record de 4,7%. Concluziile le trageți dumneavoastră.
Vor face POC
Apare temerea unei iminente crize și atunci se depreciează toate acțiunile. Există o tendință de supraevaluare a activelor companiilor americane. De aici rezultă o oarecare volatilitate și instabilitate, care, ciclic, la o perioadă de șapte-zece ani de zile, generează o mare criză. În lume sunt peste 350.000 de miliarde de titluri de valoare. E clar că ele nu mai au niciun corespondent în aur sau valute. Sunt doar niște baloane care, în curând, vor face poc.
Criza se apropie. Ea va debuta în a doua jumătate a anului 2019 și va ajunge la apogeu în 2020. Noi cum pregătim România de criză? Cu pomeni electorale, indemnizații, ajutoare sociale, salarii și pensii mai mari, deficite bugetare și de cont curent, inflație de 5% și datorii de 94 miliarde de euro. Există foarte multă autosuficiență și mediocritate în sectorul public. Muncim puțin și prost, dar vrem să fim plătiți ca în Occident. În economia reală avem un deficit de 500.000 de locuri de muncă, în special pe zona industrială și de producție. Învățământul profesional e sublim, dar lipsește cu desăvârșire. Ne-am făcut toți avocați, ziariști, economiști, comentatori și părerologi.
Vremea restructurării
În România s-a înregistrat o creștere economică, însă ea nu este corect administrată. Creșterea economică s-a dus preponderent în salarii și pensii, care, la rândul lor, au stimulat importurile cu consecința creșterii deficitului de cont curent. Majorând veniturile salariale fără o corelație cu randamentul și productivitatea muncii, n-ar trebui să mai fim surprinși de creșterea explozivă a inflației”, a precizat deputatul. Acesta consideră că “nu mai putem defila cu 1,2 milioane de bugetari. A venit vremea să restructurăm noi acum sectorul bugetar pe criterii de eficiență, competență și performanță, altminteri o va face criza mult mai dureros decât am face-o noi azi.”
Sursa: remusborza.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News