Live

Video Ratele la creditele legate de IRCC vor crește din toamnă. Analist financiar: Românii să se obișnuiască cu dobânzi mai mari

Data publicării:
FOTO: Profimedia Images

Ratele creditelor legate de IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) vor crește de la 1 octombrie 2024, arată datele publicate de Banca Națională a României (BNR). Într-o intervenție la Digi24, analistul financiar Irina Chițu a explicat că pentru următorii doi, trei ani românii trebuie să se obișnuiască cu dobânzi mai mari. 

Valentina Vasile, jurnalistă Digi24: „Indicele IRCC este în prezent 5,86%, iar de la 1 octombrie va crește la 5,99%.

La un credit de 250 de mii de lei luat pe o perioadă de 30 de ani, plătim în prezent o rată de 2.077 de lei. Iar din toamnă, pentru că IRCC va crește, și rata va crește cu 23 lei. Așadar vom plăti 2.100 de lei.

Indicele IRCC este decalat cu 6 luni. Abia de anul viitor vom vedea reducerile de dobândă pe care BNR le-a făcut până acum. Anul acesta BNR a redus de două ori dobânda de politică monetară, de la 7% la 6,5%. A fost ținută la 7% mult timp, un an și jumătate.

În acest an BNR mai are doar două ședințe de politică monetară, în octombrie și noiembrie, iar dacă inflația va continua să crească așa cum s-a întâmplat în iulie, este posibil ca dobânda cheie să nu mai scadă și să fie menținută la un nivel ridicat. Desigur, oricând Mugur Isărescu poate veni cu măsuri de urgență, să taie cu un procent mai mare, sau să facă ședință specială, dar asta ar mirosi a panică, iar semnalul dat ar fi unul prost”.

Noul IRCC se va aplica până la 31 decembrie, când se publică următoarea serie de date.

Avertisment. Încă 3 ani cu dobânzi mari

Analistul financiar Irina Chițu a explicat la Digi24 că românii ar trebui să se obișnuiască cu dobânzi mai mari în următorii doi-trei ani. 

„Va mai sta această dobândă cred că destul de mult timp de acum încolo până când nu vedem că va scădea inflația consistent. Cred că se va menține până la sfârșitul anului pentru că sunt presiuni, creșterile de pensii, creșterile de salarii vor alimenta inflația.

Ori toate aceste creșteri se regăsesc mai departe în servicii, că acolo intră în primul rând salariile angajaților, dar și la produse la fel - angajații având venituri mai mari, salarii vor trebuie acestea acoperite costurile de undeva și se bagă până la urma în prețul produselor. Cred că următorii doi, trei ani trebuie să ne obișnuim cu aceste dobânzi”, a spus Irina Chițu.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a noua lună la rând

Ministerul Finanţelor a împrumutat azi aproape jumătate de miliard de euro pentru finanțarea deficitului și a datoriei publice

Boloş, despre efectele crizei politice în economie: Băncile nu mai împrumută guvernul. „E o perioadă destul de incertă”

BNR a intervenit cu bani din rezerva valutară pentru a menține euro sub pragul de 5 lei, după primul tur al prezidențialelor

Partenerii noștri