Live

Primele semne de încetinire a economiei SUA. Ce indicii sunt că vine criza și cum e afectată România

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Pieţele financiare ale lumii sunt agitate din cauza temerilor legate de intrarea în recesiune a economiei. Optimiştii vorbesc doar de încetinire, însă sunt semne de multă vreme care arată că economia nu mai are benzină, inclusiv în Statele Unite.

Au apărut semne că recesiunea la nivel global ar putea veni mai repede decât era de așteptat. Îngrijorările privind starea economiei mondiale s-au amplificat şi au fost confirmate de Rezerva Federală Americană care a decis să nu mai modifice dobânda de referinţă. În plus, mai mulţi indicatori arată o încetinire a economiei, inclusiv în unele ţări europene.

Ca să înțelegem de unde acest val de pesimism - ne reamintim ce s-a întâmplat la finalul săptămânii trecute. Şefii Rezervei Federale americane au lăsat să se înțeleagă că economia americană a încetinit. Sigur, aceste mesaje sunt citite printre rânduri de investitori din faptul că Banca Centrală a Statelor Unite nu va mai mări dobânzile de referinţă. Deci, încurajează ca banii să fie lăsaţi în economie. Ce se poate citi de asemenea este că Fed-ul american nu mai vede o economie atât de sănătoasă, în contradicţie cu ce spun liderii politici. În plus, mai mulţi indicatori au arătat o încetinire globală a economiei: producţia industrială, şomajul, o scădere a interesului pentru creditele ipotecare sau scăderi ale exporturilor.

Aceste informaţii au împins randamentele obligațiunilor pe 10 ani ale Trezeoreriei până la cel mai redus nivel de după începutul anului 2018. Ce se întâmplă de fapt este o lipsă de încredere, iar investitorii își iau măsuri de precauție și investesc în titlurile cu termene foarte scurte - deci cererea pentru titlurile cu maturitate la 3 luni a crescut. Inversarea curbei randamentelor la titlurile de stat e un fenomen care, în Statele Unite, a precedat aproape toate recesiunile.

Tulburare pe pieţele de capital din întreaga lume

Investitorii de pe piețele de capital din toată lumea sunt destul de tulburați, deoarece toate aceste semnale puse cap la cap adâncesc îngrijorarea față de iminența unei recesiuni în Statele Unite sau măcar privind frânarea economiei globale.

Acum analiștii se așteaptă la reacții pe măsură din partea autorităților din Europa și China pentru stimularea băncilor și a finanțării acestor economii aflate în dificultate, în caz contrar, Statele Unite nu vor reuși să scape din acest vârtej al recesiunii.

Efecte asupra României. Cine va avea cel mai mult de suferit

Emilian Duca, doctor în economie și consultant fiscal, a declarat la Digi24 că din ce se observă pe piață și din știrile care au apărut în ultima vreme, prognoza e că spre sfârșitul anului 2019 - începutul anului 2020 se va manifesta recesiunea. E de așteptat să se întâmple treptat, să afecteze economia la nivel global, pentru că toate statele interacționează, iar dacă un stat relevant se află în dificultate, aceste unde de șoc se transmit în toată economia.

Pe lângă  semnalele din SUA, se vorbește și de încetinirea creșterii economice în China, subliniază Emilian Duca. Japonia nu dă semne să își revină, după o perioadă lungă de lâncezeală economică. În UE, principalele motoare economice, Germania și Franța, dau semne de frânare.

În plus, în ultimii 20-30 de ani, se observă că un ciclu economic de creștere a depășit 10 ani numai în situații excepționale. 

Ce se va întâmpla, în aceste condiții, în România?  România e o economie marginală, nu e importantă, nu poate supraviețui cu mijloace proprii în condiții de criză economică internațională, atrage atenția Emilian Duca. Chiar structura economică pe care o avem în momentul de față ne expune foarte mult, pentru că principalul nostru partener economic este UE. O criză economică sau o recesiune în UE va afecta în mod negativ și România, pentru că nu suntem pregătiți să facem față. Sunt însă și state care sunt pregătite pentru situații de criză. La precedenta criză, Polonia a trecut mai ușor, pentru că a avut multe investiții din fonduri europene, care a suplinit lipsa fondurilor pe care le produceau propria economie, a reamintit Emilian Duca.

Este ceea ce reproșăm, practic, acestui guvern, pentru că în situația în care aceste elemente de criză se vor concretiza, nu suntem pregătiți să face față cu brio sau în condiții decente, a punctat Emilian Duca.

Urmăriți-i comentariul integral în materialul video de mai sus.

Recesiunea, după colț - comentariu Business Club

Încetinirea economiei a început să fie dorită, asta ar fi perspectiva optimistă asupra lucrurilor. Alternativa este recesiunea în toată splendoarea ei. Pieţele sunt zdruncinate în aceste zile de frici foarte mari că economia va încasa câteva şocuri semnificative. Cel mai bine se văd pe piaţa obligaţiunilor, acolo unde avem agitaţie mare de câteva zile. Sunt foarte multe semne care arată perspectiva unei recesiuni şi în această situaţie sunt aşteptate tăieri de dobânzi ca formă de tratament. Însă lumea nu şi-a revenit după precedenta sesiune de bani ieftini, iar multe bănci centrale practic nu mai au instrumente de intervenţie.

Mai aproape de casă, lucrurile se complică. Astfel de curente în lume generează ieşiri din pieţele emergente şi de frontieră, adică clubul nostru, al celor din linia a doua sau a treia. Practic, efectul este amplificat la nivelul economiilor mici, care pot suferi şocuri mult mai mari.

În Statele Unite s-a produs o inversare a curbei randamentelor, în care scadenţele scurte, inclusiv cele de câteva luni, au ajuns să aibă dobânzi mai mari decât maturităţile mari. De-a lungul istoriei, acesta s-a dovedit a fi cel mai precis semn de recesiune.

Bondurile Germaniei au intrat la finalul săptămânii trecute la dobânzi negative, pentru prima dată din 2016. În Japonia randamentele la obligaţiuni s-au dus în jos, la fel în Australia sau Noua Zelandă. Practic, se manifestă o neîncredere totală în viitorul pe termen scurt al economiei.

Optimiştii încă vad partea plină a paharului - sunt semne clare de încetinire a economiei, dar decoamdată perspectiva recesiunii încă este îndepăratată şi preventiv ar urma să apară decizii de relaxare a politicii monetare.

În acest moment piaţa aşteaptă ca, într-o situaţie delicată, Rezerva federală americană să taie dobânda în acest an cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5%, şi un pas similar ar fi posibil şi în 2020. Totul pentru a stimula economia. De la un plan de a creşte dobânda de două ori în 2019, FED-ul ar urma să ajungă să taie.

Lucrurile vor fi mult mai complicate în alte economii mari. Europa este cu dobâzile la minime şi abia a terminat la finalul anului trecut relaxarea cantitativă. BCE nu are unde să meargă mai jos cu costurile finanţării. Într-o situaţie similară este şi Japonia.

Ira Epstein, director Linn & Associates, spune: „Marea întrebare este ce se va întâmpla în Europa, vor reuși să preîntâmpine problemele sau nu. Iar asta va fi o chestiune masivă. Trebuie să se descurce! Dacă vor ajunge în punctul la care să arunce în piață stimulente reale, exact asta așteaptă piețele. Deoarece noi am luat o pauză. Fed-ul, ca de obicei, preîntâmpină problemele și a spus că nu va majora dobânda de politică monetară, că economia arată așa-și-așa și sunt foarte îngrijorați, se uită în stânga și în dreapta la ce se întâmplă în China și în Europa. Acele țări trebuie să facă ceva în timp ce noi suntem pe pauză, iar atunci economia globală își poate reveni”.

Lumea poate reintra într-un ciclu de bani ieftini, însă vine prea rapid după ultimul. Şi efectul precedentului a fost că a generat o acumulare fantastică de îndatorare. Acum s-ar produce o suplimentare şi pragul sustenabilităţii poate să fie deja depăşit. Pentru a preîntîmpina guturaiul unei recesiuni, lumea poate să se îndrepte către o boală greu de dus. Semne încetinirii economiei sunt vizibile peste tot în lume, de la economiile mari la cele care abia se dezvoltă. Însă acestea din urmă riscă să fie lovite mult mai tare.

În siutaţiile de acest gen se produc refluxurile de capital şi banii sunt mutaţi către plasamentele de siguranţă. Economiile emergente pierd bani. Deja se observă ieşiri din pieţele asiatice şi devalorizări ale monedelor. Dacă teama aceasta va persista, sentimentul se va răspândi şi se va agrava.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țara în care doctorițele și profesoarele sunt obligate să se prostitueze ca să supraviețuiască. „Mă rog zilnic la o cale de salvare”

Germania este „kaput”: Cum s-a împotmolit motorul economic al Europei de Rusia și China. Criza Volkswagen, doar vârful icebergului

Războiul din umbră care ar putea arunca Rusia într-o criză economică. Arabia Saudită amenință că va inunda piața cu petrol

Ce se va întâmpla cu economia României. Sfaturile lui Roubini pentru guvernanți: „Puteți ajunge într-un cerc vicios de datorii mari”

Partenerii noștri