Președintele ASF, despre comisionul încasat de administratorii fondurilor de pensii private: Am inițiat procedura de modificare a legii
Cine ieşea la pensie anul trecut lua mai mulţi bani din Pilonul II decât cineva care iese acum. Toate cele şapte fonduri de pensii din Pilonul II, unde cotizează circa 7,86 milioane de români, înregistrează o scădere medie de 6,4% în ultimul an. Este un efect al scăderii valorii titlurilor de stat, care reprezintă 60% din investițiile acestor fonduri. Administratorii lor încasează un comision, care vine din două surse: din deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite și din deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat.
În ciuda înghețării tarifelor RCA, acestea au crescut, de fapt. Șoferii din București și Ilfov, penalizați pentru frecvența daunelor
USR sesizează autoritățile din Canada și DNA pentru manipularea pieței de capital în cazul Roșia Montană
Protest AUR la ASF
Ce prevede proiectul care schimbă legea RCA
De ce a retras ASF proiectul de plafonare a polițelor RCA
Cum sunt stabilite tarifele RCA în propunerea ASF
ASF propune plafonarea tarifelor RCA
ASF ar putea plafona tarifele RCA
Apare Pilonul 4. Ce sunt pensiile ocupaționale
Întrebat de Digi24 cum se explică faptul că, deși raportează randamente scăzute, administatorii acestor fonduri încasează comisioane mari de administrare a respectivelor fonduri, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, spune că a inițiat deja procedura pentru modificarea legii care generează privilegii nemeritate administratorilor de fonduri de pensii private.
"Am inițiat procedura pentru modificarea unei legi care generează privilegii nemeritate administratorilor de fonduri de pensii private. Potrivit Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, administratorii fondurilor de pensii administrate privat percep de la cei care contribuie la respectivele fonduri de pensii un comision de administrare care este constituit din două surse, respectiv prin deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 0,5% și prin deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună. Trebuie să corectăm această inadvertență și în perioada următoare, voi propune de urgență un proiect de act normativ, prin care se urmărește îmbunătățirea cadrului de reglementare incident activității administratorilor de fonduri de pensii, precum și eliminarea comisionului perceput la contribuția participanților la aceste fonduri”, a declarat, pentru Digi 24, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News