Live

Platforma IMM Invest este în teste, la șase zile de la inaugurare. Nicio firmă nu s-a înscris până acum

Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Platforma IMM Invest este în teste de fiabilitate, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, miercuri seară. Platforma a fost blocată din primul minut de funcționare, vinerea trecută, astfel că nicio firmă nu a putut să se înscrie.

"În acest moment, vreau să mă asigur că atunci când porneşte nu vom mai avea aceeaşi problemă. Primesc rapoarte de la instituţiile care îl testează. Eu am văzut site-ul. Am lucrat pe el în aceste zile, dar este în teste, se supune unor teste de fiabilitate. Şi în această seară să ştiţi că am fost în discuţii. Dar ce trebuie să înţeleagă oamenii despre acest site: site-ul IMM Invest nu este un site unde dacă te înscrii ai primit banii. Este doar un site care confirmă faptul că cel înscris este un IMM. Informaţia, după aceea, este trimisă către banca pe care şi-o alege clientul. Acest program nu este un program 'primul venit, primul servit'. Deci, nu există acest risc care a fost în trecut la alte programe", a declarat ministrul Florin Cîţu la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, până în prezent nu sunt înscrieri în programul IMM Invest.

De asemenea, Florin Cîţu a subliniat că plafonul este suficient pentru 40.000 de IMM-uri, deşi în România bancabile sunt în jur de 15.000.

"Plafonul pe care l-am ales, de 15 miliarde de lei, este un plafon care acoperă un minim de 40.000 de firme, de IMM-uri, care ar avea un număr de angajaţi, estimăm noi, în jur de 600.000. Dar vă dau şi reversul informaţiei. În România, astăzi, sunt cam 15.000 de IMM-uri care sunt bancabile. Deci, aici este problema. Am făcut un plafon mult mai mare decât ceea ce ar putea astăzi companiile să ia împrumuturi. E adevărat că noi venim cu această garanţie de 90% a împrumutului, dar, totuşi, de la 15.000 la 40.000 este un loc foarte mare pentru IMM-uri şi multe dintre acestea nu sunt bancabile. Vor deveni bancabile pentru că le ajută acest program IMM Invest, altfel nu ar putea niciodată să ia împrumuturi, dar am creat un plafon foarte diferit. Această diferenţă este foarte mare, încât să îi facă pe oameni să fie confortabili că nu se va epuiza acest plafon peste noapte", a arătat ministrul.

 

Platforma IMM Invest, unde companiile pot accesa credite garantate, inaugurată vineri dimineață la ora 10.00 de ministrul Finanțelor, ca parte a planului de repornire a economiei, nu a funcționat nicio secundă. Ministrul Florin Cîțu a acuzat un atac cibernetic. STS a preluat gestionarea site-ului. 

Plafonul de garantare a creditelor asigurat de guvern prin aceastăplatformă este de 15 miliarde de lei (3% din PIB) și poate fi majorat, dacă va fi nevoie, a precizat ministrul.

Editor: B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul a respins toate ofertele băncilor, considerate neacceptabile, la licitația de obligațiuni pentru finanțarea deficitului

ANAF a primit peste 100.000 de cereri de amnistie fiscală. Câți bani vrea să strângă Ministerul de Finanțe

Guvernul s-a împrumutat cu 21 de milioane de euro într-o singură zi de la bănci. Care e valoarea totală a împrumuturilor din noiembrie

Românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur, începând de mâine. Ce dobânzi oferă Ministerul Finanțelor

Partenerii noștri