Live

Video Plata cu cardul peste tot în România: Comercianții, inclusiv din piețe, trebuie să ofere această opțiune. Legea a intrat în vigoare

Data actualizării: Data publicării:
Legea a intrat în vigoare pe 16 iunie. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Plata cu cardul peste tot în România, inclusiv la piață, este o nouă reglementare. Toți comercianții, persoane fizice autorizate și societăți comerciale, au obligația să accepte plăți prin mijloace electronice.

Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24: Firmele, PFA-urile și întreprinderile individuale sunt nevoite, începând cu 16 iunie, să ofere clienților posibilitatea de a plăti online pentru bunurile și serviciile achiziționate. Acest lucru înseamnă că clienții pot plăti cu cardul, iar comercianții trebuie să fie pregătiți în acest sens. 

Legea nu specifică clar faptul că un comerciant trebuie să aibă un aparat de tip POS, pentru că în acest moment există și posibilitatea de a folosi un telefon pe post de terminal POS, astfel încât clienții să poată plăti cu un card bancar. 

Comercianții trebuie să aibă un cont în care acești bani să poată fi virați. Puțină lume știe despre legea intrată în vigoare în urmă cu câteva zile. ANAF ar putea începe în curând controale pentru a vedea dacă firmele, PFA-urile sau întreprinderile individuale oferă această posibilitate de plată fără numerar.

Legume și fructe achitate cu cardul în piață. Astfel de tranzacții sunt posibile din această săptămână, iar comercianții sunt obligați să le ofere clienților varianta achitării produselor și altfel decât cu numerar. Măsura nu îi vizează, însă, și pe producătorii agricoli. 

Pentru fiecare tranzacție efectuată, vânzătorilor li se percepe un comision. 

Amenzile pentru comercianții care nu oferă posibilitatea plății electronice încep de la 5.000 de lei. Potrivit datelor BNR, în România sunt active peste 21 de milioane de carduri.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Schimbări majore pentru firme, de azi. Majorările salariale sunt anulate de scumpiri. "Tot statul va fi cel care va câștiga mai mult"

Marcel Boloș explică cum va funcționa e-TVA. Surse: Măsura nu se va amâna

Anunțul intrării în vigoare a e-TVA a creat confuzie și revoltă în piață. Economist: A fost pusă în dezbatere mai mult de formă

Aproape 7.600 de firme şi-au suspendat activitatea în primele patru luni ale anului, în creştere cu 38%

Partenerii noștri