Video Plata cu cardul peste tot în România: Comercianții, inclusiv din piețe, trebuie să ofere această opțiune. Legea a intrat în vigoare
Plata cu cardul peste tot în România, inclusiv la piață, este o nouă reglementare. Toți comercianții, persoane fizice autorizate și societăți comerciale, au obligația să accepte plăți prin mijloace electronice.
Scumpiri în lanț pentru masa de Crăciun. Cât ajunge să coste un cozonac de casă în piețele din Capitală
Prețuri piperate în târgurile de Crăciun. Cât costă un langoș Dubai sau șoriciul și jumările de România
„Să înceapă magia!”. Cum arată Târgul de Crăciun din Oradea
Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut
Experiment Digi24: Cât costă cartofii prăjiți serviți la restaurant
România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time
Comercianții spun că plafonarea prețului la produsele românești i-ar falimenta
De pe tarabe, direct la gunoi
Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24: Firmele, PFA-urile și întreprinderile individuale sunt nevoite, începând cu 16 iunie, să ofere clienților posibilitatea de a plăti online pentru bunurile și serviciile achiziționate. Acest lucru înseamnă că clienții pot plăti cu cardul, iar comercianții trebuie să fie pregătiți în acest sens.
Legea nu specifică clar faptul că un comerciant trebuie să aibă un aparat de tip POS, pentru că în acest moment există și posibilitatea de a folosi un telefon pe post de terminal POS, astfel încât clienții să poată plăti cu un card bancar.
Comercianții trebuie să aibă un cont în care acești bani să poată fi virați. Puțină lume știe despre legea intrată în vigoare în urmă cu câteva zile. ANAF ar putea începe în curând controale pentru a vedea dacă firmele, PFA-urile sau întreprinderile individuale oferă această posibilitate de plată fără numerar.
Legume și fructe achitate cu cardul în piață. Astfel de tranzacții sunt posibile din această săptămână, iar comercianții sunt obligați să le ofere clienților varianta achitării produselor și altfel decât cu numerar. Măsura nu îi vizează, însă, și pe producătorii agricoli.
Pentru fiecare tranzacție efectuată, vânzătorilor li se percepe un comision.
Amenzile pentru comercianții care nu oferă posibilitatea plății electronice încep de la 5.000 de lei. Potrivit datelor BNR, în România sunt active peste 21 de milioane de carduri.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News