Live

Oficial american: SUA vor majora livrările de gaze şi vor ajuta Europa să treacă iarna cu bine

Data publicării:
Don Graves, secretar adjunct al Departamentului Comerţului SUA. Foto: Profimedia

Statele Unite vor majora cantităţile de gaze lichefiate trimise către Uniunea Europeană, pentru a ajuta statele europene să înlocuiască gazele ruseşti şi să treacă această iarnă cu bine, a spus Don Graves, secretar adjunct al Departamentului Comerţului SUA, într-un interviu pentru Agerpres.

De asemenea, Statele Unite caută, împreună cu partenerii săi din întreaga lume, resurse alternative la gazele ruseşti.

„Noi, în Statele Unite, vom face tot ce putem pentru a ne asigura că protejăm securitatea economică şi energia pentru Europa, inclusiv pentru această partea a Europei, sudul şi estul Europei. Este foarte important să stăm împreună, ca parteneri. De aceea Statele Unite s-au alăturat Consiliului UE-USA pentru Energie, pentru a găsi metode specifice de a trece cu bine această criză creată de Rusia şi nu de altcineva”, a spus oficialul american.

„Este important să facem două lucruri. Primul: să facem tranziţia cât de repede putem către regenerabile, ştim că este ceva ce UE şi ţările membre ale UE fac deja singure şi cu ajutorul nostru, dar şi să găsim soluţii să trecem peste următoarele luni, care ar putea fi mai dificile, din cauza preţurilor mari şi din cauza deficitului de aprovizionare”, a adăugat el.

„Statele Unite fac tot ce pot pentru a identifica surse adiţionale de energie, inclusiv petrol şi gaze, dar, de asemenea, trebuie să avansăm cât mai repede spre noile tehnologii, precum aceste mici reactoare modulare, despre care noi credem să sunt soluţia optimă atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung pentru ţări ca România şi pentru alte ţări europene. Preşedintele Biden deja a vorbit cu liderii europeni, cu preşedinţii şi cu şefii de guverne din statele europene şi şi-a luat angajamentul să majoreze cantităţile de LNG”, a spus Graves.

„În acelaşi timp, lucrăm cu partenerii noştri din toată lumea să găsim surse alternative de petrol şi gaze. Am făcut-o deja şi credem că vom continua să găsim noi surse de energie pentru a ajuta Europa în urma aceste invazii nedorite. Nu am fi fost în această situaţie fără Vladimir Putin. Deci vom face tot ce ne stă în putinţă - şi restul lumii lucrează cu noi - să ajutăm Europa să aibă tot ce îi trebuie să treacă cu bine peste această iarnă”, a adăugat el.

Don Graves, fost consilier al preşedintelui Joe Biden, a venit la Bucureşti împreună cu o delegaţie de peste 100 de oficiali şi reprezentanţi ai mediului de afaceri american pentru a participa la conferinţa Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (ITU), pentru a discuta cu oficialii români despre întărirea relaţiilor bilaterale, precum şi pentru a căuta posibilităţi de colaborare cu firme româneşti.

România are un potenţial deosebit, resurse autohtone şi oameni bine pregătiţi pentru a atrage cât mai multe investiţii americane şi pentru a fi o poartă de intrare în regiune, spune oficialul de la Washington.

El mai a arătat, în interviu, de ce Statele Unite au ales România pentru amplasamentul primului reactor nuclear modular NuScale.

„Este cea de a 25-a aniversare a parteneriatului strategic dintre SUA şi România. Acesta s-a concentrat în principal pe securitatea naţională şi apărare, dar, aşa cum am văzut în ultimii ani, am extins relaţia comercială. Speranţa mea este că putem găsi modalităţi pentru a extinde, în mod semnificativ, această relaţie, dincolo de situaţia în care suntem în prezent”, a mai spus el.

„De mai mulţi ani aveam acest acord între ţările noastre cu privire la energia nucleară în scopuri civile şi avem un alt acord concentrat în mod specific pe reactoare modulare de mici dimensiuni. Ştim că lumea trebuie să facă o tranziţie la energia curată, la regenerabile şi să se îndepărteze de dependenţa de combustibilii fosili, nu numai din cauza creşterii costurilor pentru combustibilii fosili, dar şi din cauza impactului asupra mediului, asupra schimbărilor climatice”, a explicat el.

„Deci suntem foarte concentraţi pe sprijinirea României pe măsură ce faceţi tranziţia la energia curată şi să nu mai fiţi dependenţi de ţările din apropiere, care ar putea decide, la cheremul unui lider, să întrerupă livrarea energiei. Cu cât putem face mai mult pentru a aduce această tehnologie energetică de încredere în România, cu atât este mai bine pentru voi şi cu siguranţă este mai bine pentru noi toţi în lumea democrată”, a adăugat el.

Graves a spus că tehnologia NuScale este sigură.

„Este o tehnologie a cărei siguranţă a fost demonstrată de 60 de ani. Este ceva ce comisia noastră de reglementare în domeniul energiei nucleare a aprobat, acordă autorizaţiile necesare pentru această tehnologie. Este foarte sigură. Este posibil să fie cea mai sigură tehnologie în industria energiei nucleare. Nu necesită foarte multe pompe care s-ar putea defecta şi foarte multă mentenanţă datorită modului în care este construită. Are un sistem automat de închidere care este încorporat, care nu are nevoie de apă suplimentară. Deci este o tehnologie foarte sigură, una care suntem foarte încrezători că va funcţiona pentru populaţia României şi pentru populaţia SUA”, a explicat el.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Diferență de la cer la pământ! Cum au lăsat kosovarii vestiarul pe Arena Națională, după scandalul de proporții

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Relația lui Elon Musk cu Rusia și Putin ar trebui investigată de Pentagon. Doi senatori democrați cer ca miliardarul să fie anchetat

Zelenski denunță discuția lui Scholz cu Putin: A deschis „cutia Pandorei”

Rușii nu le mai livrează gaze austriecilor. De când intră în vigoare măsura

Ce cred rușii despre Donald Trump și Elon Musk. Cum sunt prezentate numirile pentru noua administrație SUA la televiziunea rusă

Partenerii noștri