Live

Nou minim istoric pentru leu. BNR: Intră în sfera normalului. Ce ar putea destabiliza cursul

Data actualizării: Data publicării:
Curs valutar leu-euro. Foto: GettyImages

Leul începe săptămâna cu un nou minim istoric. Moneda națională a pierdut din nou teren în fața monedei unice europene. NBR a publicat un curs de 4,85 lei pentru un euro. Reprezentanții Băncii Naționale spun însă că această evoluție este normală, iar creșterea nu este deloc una semnificativă.

Suntem în același scenariu pe care l-am evocat săptămâna trecută. Probabil se caută noi echilibre pe toate monedele regionale și, în consecință, avem și această evoluție a cursului leului. Dar, dacă ne uităm la cifrele propriu-zise, dincolo de recordul statistic pe care-l consemnăm, evoluția de astăzi a fost, din nou, una mică, de vreme ce deprecierea a fost de 0,1 %, sub un ban. Deci, din punctul acesta de vedere trebuie să înțelegem că acestea sunt evoluții normale într-o piață, sigur, în contextul în care nu înregistrăm în fiecare zi un record.

Astăzi s-a întâmplat, dar este un record statistic și nu vedem neapărat o continuare a tensiunilor care să ducă la deprecieri semnificative de la o zi la alta”, a explicat la Digi24 Dan Suciu,, purtătorul de cuvânt al BNR.

Dacă ne uităm la un scenariu mai lung, pe o evoluție mai lungă a cursului, ca să vedem amplitutdinea, dacă ea există, de la începutul anului avem o depreciere a leului față de euro de 1,6 %, cifra este foarte mică. Intră în sfera normalului. Sigur, direcția este cea determinată de situația de criză economică pe care o parcurgem și de aceea avem depreciere. Dar dacă ne uităm la celelalte monede regionale, ca să înțelegm amplitudinea mică a deprecierii cursului, vedem că în cauzul forintului avem depreciere de 8,8 % de a începutul anului, iar la nivelul zlotului de 4,5 %”, a adăugat el.

Întrebat dacă perioada dinaintea alegerilor prin care trece România are vreo influență asupra cursului valutar, Suciu a răspuns: Cu siguranță că situația politică întotdeauna influențează cursul într-un fel sau altul. Incertitudinea care poate rezulta – nu neapărat procesul electoral este cel care generează acest lucru, dimpotrivă – dar incertituinea care se ridică prin diverse afirmații nu poate să aducă stabilitate din punctul acesta de vedere, chiar dacă astăzi, repet, e mai degrabă o continuare a evoluțiilor săptămânilor trecute”.

În opinia lui Suciu, deprecierea cursului a fost foarte redusă, chiar dacă România a avut o situație de criză.

Nu vedem motive pentru a avea alte variații decât mici în această perioada, asta dacă suntem în continuare cumpătați în ceea ce privește politicile publice în România”, a spus el.

Întrebat dacă reluarea demersului de a crește pensiile cu 40% în Parlament poate influența cursul de schimb. Suciu a spus: „Da, este unul dintre factorii care pot deranja foarte mult echilibrele pe care încearcă acum leul să le consolideze într-un fel sau altul. Evident că aceste lucruri îngrijorează și, dacă lucrurile vor merge în direcția aceasta, sunt acele elemente suplimentare care pot influența evoluția cursului, din păcate într-o direcție pe care nu ne-o dorim”.

Și premierul Ludovic Orban spune că a existat o stabilitate a cursului de schimb, chiar dacă România a trecut prin criza generată de COVID.

Sunt anumite perioade când există o presiune asupra cursului. Sunt convins că BNR va reuși să mențină o relativă stabilitate a cursului de schimb. Preocuparea noastră a fost pentru a asigura echilibrele macroeconomice”, a spus el.

Editor web: Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-am atins mașina?” O doamnă care a mers la el plângând, în parcarea unui supermarket, l-a lăsat ”mască”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul Ciolacu se împrumută în octombrie cu peste 1,2 miliarde de euro de la băncile comerciale

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,62%, în septembrie 2024

BNR menține rata dobânzii cheie la 6,5% pe an

Mugur Isărescu rămâne guvernator al BNR. Cum arată noua conducere a Băncii Naționale

Partenerii noștri