Live

„Marea Britanie este stricată”: Sărăcia cruntă amenință să arunce Regatul Unit înapoi în Epoca Victoriană

Data publicării:
Carantinele impuse în timpul pandemiei au avut și ele un „efect catastrofal asupra sistemului social” din Marea Britanie. Foto: Profimedia Images

Situația financiară a celor mai dezavantajate persoane care trăiesc în Regatul Unit nu s-a îmbunătățit în niciun fel în ultimii 15 ani, potrivit unui nou raport citat de CNN, în timp ce „golul dintre bogați și săraci amenință să devină un abis”.

Concluziile sumbre despre inegalitatea prezentă în una dintre cele mai bogate economii vine din partea Centrului pentru Dreptate Socială (CSJ), un centru independent de cercetare care a contribuit la reforma sistemului britanic de ajutor social și la introducerea creditului universal, o plată lunară din partea guvernului pentru persoanele cu venituri mici.

Raportul de 300 de pagini publicat duminică este doar ultimul dintr-o serie de documente și alte dovezi care demonstrează că stagnarea economică din Marea Britanie a făcut ca problema sărăciei să fie mult mai greu de rezolvat, iar criza costului de trai a înrăutățit și mai mult situația celor care o duc cel mai rău în societate.

„Am dezvăluit o națiune cu două jumătăți”, a spus Sophia Worringer, director al CSJ. „Publicul larg se poate descurca în mare parte, însă există acest grup de oameni care sunt marcați de probleme de familie, de sănătate fizică și mintală, care trăiesc în comunități pline de infracțiuni și care întâmpină multe obstacole în calea dobândirii unui loc de muncă.”

Cercetătorii avertizează că Marea Britanie riscă să „alunece înapoi în Epoca Victoriană a celor două națiuni, marcată de o prăpastie tot mai mare între societatea largă și o subclasă lovită de sărăcie”.

Epoca Victoriană, care acoperă a doua parte a secolului al XIX-lea, a fost o perioadă marcată de inegalități sociale extreme. Clasa muncitoare se confrunta cu condiții de trai crunte, oamenii având acces foarte limitat la apă curată, hrană și servicii sanitare și foarte puține oportunități pentru a-și îmbunătăți viața.

Marea Britanie riscă să „alunece înapoi în Epoca Victoriană a celor două națiuni, marcată de o prăpastie tot mai mare între societatea largă și o subclasă lovită de sărăcie”. Foto: Profimedia Images

Sărăcia începe să fie la fel de „înrădăcinată” în societatea modernă ca în Epoca Victoriană

În raportul CSJ se arată că sărăcia începe să devină la fel de „înrădăcinată” în societatea modernă a Marii Britanii, iar lipsa banilor nu este singurul vinovat pentru această situație.

Problemele de familie, dependența de droguri și băutură, șomajul, datoriile personale mari și eșecul sistemului de învățământ se numără printre cauzele principale ale situației menționate în raport.

„Pentru prea mulți, Marea Britanie este stricată și golul dintre bogați și săraci amenință să devină un abis”, a spus și Mervyn King, fost guvernator al Băncii Angliei.

Salariile medii săptămânale în Marea Britanie au stagnat odată cu criza financiară din 2008, când sunt ajustate la inflație. Salariile cele mai mici rămân foarte scăzute: 38% dintre persoanele care au aplicat pentru ajutor social au un loc de muncă, ceea ce înseamnă că câștigurile lor sunt prea mici pentru a putea trăi.

Carantinele impuse în timpul pandemiei au avut și ele un „efect catastrofal asupra sistemului social”, potrivit CSJ. Cazurile de violență în familie semnalate autorităților au crescut cu 700% în timpul pandemiei, iar raportul problemelor de sănătate mintală la tineri a crescut de la 1 la 9 la 1 la 6. Numărul de persoane care au primit ajutoare sociale a crescut cu 1,2 milioane în aceeași perioadă.

„Cei care au fost lăsați în urmă încă se resimt de pe urma impactului pandemiei de Covid-19”, a spus Worringer. „Viața pentru ei nu s-a întors niciodată la normal și cicatricile din acea perioadă sunt resimțite încă foarte adânc.”

Dacă aceste trenduri continuă, peste un sfert dintre copii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani vor avea o problemă de sănătate mintală până în 2030.

Un alt raport publicat săptămâna trecută de centrul de cercetare Resolution Foundation a arătat că inegalitatea veniturilor este mai mare în Marea Britanie decât în orice altă țară mare din Europa.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

A dispărut ca prin magie: O femeie i-a păcălit pe toți membrii unui club de magicieni ce accepta doar bărbați, apoi s-a făcut nevăzută

Un avion militar rus a fost detectat în apropierea spaţiului aerian britanic. „Ursul” e cel mai mare bombardier strategic al lui Putin

Cazul Skripal. Anchetator: Căutarea recipientului cu Noviciok a fost precum „căutarea unui ac în carul cu fân”

Marea Britanie ar putea beneficia de pe urma tarifelor propuse de Trump. Analiști: Deschide ușa pentru un acord comercial bilateral

Partenerii noștri