Live

Ludovic Orban: Deficitul este îngrijorător. Ne îndeamnă la foarte multă prudenţă în ceea ce priveşte orice creştere a cheltuielilor

Data publicării:
Ludovic Orban, premierul României. Foto: Guvernul României

Premierul Ludovic Orban s-a declarat îngrijorat de deficitul bugetar, spunând că este nevoie de prudenţă în ceea ce priveşte orice creştere a cheltuielilor. El spune că România nu este singura țară în această situație, pandemia de coronavirus având efecte asupra toturor economiilor.

"Deficitul bugetar nu trebuie comparat cu deficitul bugetar din alţi ani. Nu numai România, toată lumea se confruntă cu o pandemie care a generat o criză economică foarte puternică. Această criză economică a dus la închiderea multor activităţi şi a generat scăderea veniturilor pe care le obţine statul român din taxe, impozite şi alte venituri. Deficitul este în mare parte rezultatul acestei crize economice provocate de epidemie. Eu cred că toate măsurile pe care le-am luat sunt măsuri care vor genera efecte favorabile pe termen mediu şi lung, faptul că am lăsat lichiditatea în piaţă către companii, la cetăţeni, la companii, prin amânarea plăţii ratelor la bănci pe o perioadă de nouă luni de zile pentru a lăsa lichidităţi, creşterea vitezei de rambursare a TVA, suspendarea popririlor şi a executărilor silite, amânări în ceea ce priveşte plata taxelor şi impozitelor - toate aceste măsuri au fost luate ca să asigure lichiditate, să existe resurse financiare care se mişcă pe piaţă. Deficitul este un deficit îngrijorător, de care trebuie să ţinem cont şi care ne îndeamnă la foarte multă prudenţă în ceea ce priveşte orice creştere a cheltuielilor", a declarat Ludovic Orban miercuri, potrivit Agerpres.

Premierul a mai spus că Guvernul nu poate decide cu cât vor creşte pensiile până nu există datele economice - raportul semestrial privind situaţia bugetară şi financiară, prognozele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză şi alte astfel de date furnizate de organisme internaţionale.

"Eu nu am văzut până acum nicio ţară care să crească pensii şi salarii în această criză gravă sanitară care a generat o criză economică, dar există o presiune asupra noastră şi vom creşte pensiile şi alocaţiile, dar cu un cuantum care să fie într-adevăr suportabil de către economia românească", a afirmat Orban.

Premierul a arătat că decizia cu privire la creşterea alocaţiilor va fi anunţată atunci când se va hotărî în acest sens.

Editor: B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sindicaliști: Politicile de austeritate bazate pe tăieri şi îngheţări de venituri reprezintă soluţii superficiale şi dăunătoare

Prim-vicepreședintele PNL Ciprian Ciucu: Viitorul guvern trebuie să renunțe la indexarea pensiilor și a salariilor

Avertismentul unui economist după retrogradarea ratingului României: „O lovitură semnificativă pentru credibilitatea României”

Fitch a revizuit perspectiva ratingului României de la stabil la negativ, din cauza „incertitudinii politice la niveluri ridicate”

Partenerii noștri