Live

La Cluj, apartamentele au ajuns să coste dublu față de București. Topul prețurilor și al tranzacțiilor imobiliare

Data publicării:
Peste jumătate dintre locuințele vândute în ultimele luni în București au fost plătite cu banii jos Foto: Guliver/GettyImages

Românii nu se tem de criză și cumpără în continuare locuințe, chiar mai mult ca în 2019. După o scădere bruscă de 70% în luna martie, când a fost declarată starea de urgență, piața și-a revenit, astfel că vânzările de apartamente au crescut în primele opt luni ale anului chiar și cu 14% în unele orașe din țară. 

Cluj-Napoca rămâne orașul cu cele mai scumpe locuințe din România. Prețul pe metru pătrat pornește de la 1.800 de euro în ansamblurile rezidențiale.

Astfel, un apartament cu o suprafață de 57 de metri pătrați costă 120 de mii de euro, cu tot cu loc de parcare, fiind potrivit pentru o familie cu doi copii.

În Capitală, un apartament cu aceeași suprafață costă și cu loc de parcare costă în jur de 60 de mii de euro, la jumătate din prețul apartamentului din Cluj-Napoca.

„Putem spune că anul trecut a fost explozia acestor prețuri, care au sărit de la o medie de 1.500-1.600 pe bloc nou, direct la 1.800 de euro pe metru pătrat. În anumite zone, 2.000, în centru chiar .3000 de euro metrul pătrat. Orice construcție în Cluj, complex rezidențial, gândiți-vă că încep constructorii de la, depinde de zonă, dar de la minimum 1.650 până la 1.800 -1.850 de euro pe mp, vorbim de zonele limitrofe Clujului”, spune Gigi Ștefan, analist imobiliar.

Cât costă metrul pătrat util în București

În București, prețul mediu este 1.360 de euro pe metru pătrat util. Timișoara și Constanța sunt următoarele cele mai scumpe orașe. Din marile centre regionale, în Iași se găsesc cele mai ieftine apartamente. Un metru pătrat costă puțin peste 1.000 de euro.

Capitala conduce, în schimb, în topul cu cele mai multe vânzări în primele opt luni ale anului. S-au semnat aproape 62.000 de contracte, cu 6% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

În județele Ilfov și Cluj vânzările au crescut cu 13-14 procente, în timp ce în Timiș au fost vândute 15.500 de locuințe, în scădere cu 24%.

Prețuri pe piața imobiliară din România

Cluj-Napoca: 1.811 euro/mp
București: 1.357 euro/mp
Timișoara: 1.293 euro/mp
Constanța: 1.234 euro/mp
Brașov: 1.200 euro/mp
Iași: 1.080 euro/mp

(sursa: imobiliare.ro)

Goană nebună după case

„Anul 2020 a avut un început în forță, putem spune, cererea fiind foarte mare. Aceasta a fost oprită brusc din cauza stării de urgență și a izolării la domiciliu, dar după ce a fost retrasă această stare de urgență, cererea a început să crească din nou, constant, de când au început oamenii să iasă din casă. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cererea este mai mare cu 15-20%”, arată Adrian Gherman, director de vânzări al unei companii din București.

Potrivit Eurostat, România a avut printre cele mai mari creșteri anuale ale prețului la locuințe, de 8%, față de media europeană de 5%.

 

Evoluția tranzacțiilor imobiliare ianuarie-august 2020

București: 61.670 +6%
Ilfov: 33.466 +14%
Cluj: 20.943 +13%
Timiș: 15.531 -24%

(sursa: imobiliare.ro)

Citiți și:  Ideea că a deține o casă înseamnă bogăție sau independență financiară se poate dovedi un mit

O întrebare greșită: Care este creditul maxim la care mă încadrez?

Unde te poți informa ca să vezi dacă prețurile caselor scad sau cresc

Capcane și erori de logică atunci când vorbim despre achiziționarea unei locuințe

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Accident mortal în București: O femeie de 52 de ani a murit lovită de o maşină în timp ce traversa strada

Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025. Peste 200.000 de bucureșteni nu au instalate încă astfel de aparate

VIDEO Inundație în București, în apropierea stației de metrou Titan: O stradă este acoperită de apă, după ce o conductă s-a spart

Rețea de hoți de carburanți, destructurată de polițiști. Percheziții în Capitală și alte șase județe, 15 suspecți reținuți

Partenerii noștri