Live

Inflația în zona euro a ajuns la 2,4% la sfârșitul lui 2024. Prețurile la energie și servicii, peste ținta stabilită de BCE

Data actualizării: Data publicării:
Pentru Germania, Eurostat a raportat o inflație de 2,8%. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Datele arată că inflația în zona euro a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni în decembrie 2024. Cifrele confirmă că tendința de creștere prețurilor nu a fost frânată, iar prețurile la energie și servicii au depășit ținta stabilită de Banca Centrală Europeană, informează DW.

Creșterile prețurilor în zona euro au ajuns la cel mai mare nivel din iulie, potrivit datelor de marți ale agenției europene de statistică Eurostat. Suma totală reflectă în mare parte costuri mai mari ale serviciilor, a concluzionat agenția.

După un minim de 1,7% în septembrie, inflația din cele 20 de țări din zona euro a crescut din nou în ultimele trei luni, tendința fiind ascendentă. Inflația în decembrie anul trecut a fost de 2,4%, comparativ cu 2,2% în noiembrie și cu 2% - ținta Băncii Centrale Europene (BCE) - în octombrie.

Decembrie a înregistrat o ușoară creștere de 0,1% față de aceeași lună a anului trecut a prețurilor la energie. Pe fondul prețurilor ridicate din 2024, prețurile la energie au scăzut de la an la an în lunile precedente.

Prețurile serviciilor au continuat să crească brusc în decembrie cu 4%, inflația din sector rămânând ridicată în ultimele luni scăzând doar ușor, până la 3,9% în septembrie și noiembrie. Inflația la alimente, alcool și tutun a rămas neschimbată la 2,7%.

Conform Eurostat, cele mai mari creșteri de preț au fost în Croația (4,5%), Belgia (4,4%) și Estonia (4,1%). Cele mai scăzute rate ale inflației au fost înregistrate în Irlanda (1,0%), Italia (1,4%) și Luxemburg (1,6%).

Pentru Germania, Eurostat a raportat o inflație de 2,8% - în creștere față de evaluarea proprie a Germaniei a inflației pentru decembrie la 2,6%.

Ce înseamnă pentru economie

Inflația din zona euro a fost controlată de la cote de peste 10% la sfârșitul anului 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia, parțial printr-o creștere a ratelor dobânzilor.

Economia zonei euro a crescut cu 0,4% în al treilea trimestru, dar economiștii avertizează că instabilitatea politică și eventualele tensiuni comerciale generate de noua administrație Trump, au întunecat perspectivele pentru 2025.

Cu o creștere economică slabă, Banca Centrală Europeană (BCE) și-a îndreptat atenția anul trecut spre reducerea costului împrumuturilor pentru a combate semnele de slăbiciune a economiei europene.

BCE și-a redus din nou ratele dobânzilor cheie la mijlocul lunii decembrie. A fost a patra reducere a dobânzii de către bancherii centrali ai zonei euro în acest an și a treia la rând. Rata centrală a dobânzii cheie, rata de depozit la care băncile comerciale investesc bani la BCE, este acum la 3%.

„Inflația continuă a serviciilor din zona euro va face BCE să continue să reducă ratele dobânzilor doar lent, chiar dacă perspectivele economice rămân slabe”, a declarat Jack Allen-Reynolds, economist șef adjunct al zonei euro la Capital Economics.

„Perspectivele de creștere sunt slabe, dar faptul că, cel puțin deocamdată, inflația serviciilor pare să fie blocată în jurul valorii de 4% arată că factorii de decizie ai BCE vor fi atenți”, a mai spus acesta.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii l-au descoperit pe românul care a câștigat milioane, dar a pierdut totul: ”A rămas fără bani, dinți, soție și copil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două misiuni UE, conduse de militari români. Cine va prelua comanda EUFOR ALTHEA în Bosnia și Herțegovina

Lituania se deconectează de la rețeaua electrică rusă și întăreşte securitatea la conexiunile europene, de teama unor sabotaje

Steve Bannon, apropiat al lui Trump: Banii lui Musk ne vor ajuta să transformăm Europa într-un rai al populiștilor

13 momente când Elon Musk s-a amestecat în politica internațională. Și România este pe listă

Partenerii noștri