Live

Fondurile de pensii private obligatorii, active de peste 105 miliarde de lei. Câți români participă la Pilonul II

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II) aveau active în valoare de peste 105 miliarde de lei, la finalul lunii aprilie, în creştere cu 18,9% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2022, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). În cazul fondurilor de pensii facultative (Pilon III), activele acestora valorau aproape 4 miliarde de lei la finalul lunii aprilie, în creştere cu 17,35% față de aceeaşi dată a anului anterior.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II) aveau active în valoare de 105,20 miliarde de lei, la finalul lunii aprilie, în creştere cu 18,9% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2022.

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 90% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se menţionează în raportul ASF, consultat de Agerpres.

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 66,305 miliarde de lei, respectiv 63%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 22,277 miliarde de lei (21,2%), iar pe poziţia a treia obligaţiunile corporative, cu 7,030 miliarde de lei (6,7% din total active).

Conform ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.053.431 milioane de participanţi în aprilie 2023.

În cadrul Pilonului II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital. 

Active în creștere și la Pilonul III

Fondurile de pensii facultative (Pilon III) aveau active în valoare de 3,94 miliarde de lei, la finalul lunii aprilie, în creştere cu 17,35% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeaşi dată a anului anterior, conform datelor ASF.

„Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (94%), majoritatea fiind denominate în lei (90%)”, se menţionează în raport.

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 2,551 miliarde de lei, respectiv 64,8%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 929,044 milioane de lei (23,6%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 161,266 milioane de lei, respectiv 4,1% din totalul activelor.

Potrivit datelor ASF, fondurile de pensii facultative aveau 651.958 de participanţi în aprilie 2023.

Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea şi Raiffeisen Acumulare.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ASF: Fondurile de pensii private din România au creșteri de 28 % față de aceeaşi perioada a anului trecut

Ședință a Parlamentului pentru numirea membrilor consiliilor de administrație ale BNR, ASF și CNA. Pe cine vor PNL și PSD la BNR

Ciolacu, anunț despre plafonarea RCA: În momentul în care piața este așezată, atunci trebuie ridicată

ASF propune plafonarea preţului poliţelor RCA până la 30 septembrie

Partenerii noștri