Firmele care fac bani din criza de forță de muncă
„Vânătoarea de angajaţi” se dovedeşte a fi o afacere tot mai profitabilă. Criza de pe piața forței de muncă rotunjeşte cifrele firmelor care recutează angajaţi. Afacerile acestora au crescut cu peste 430% din 2007 și până în prezent, la circa 4 miliarde de lei, arată un studiu recent. Doar o singură companie, principalul jucător din piaţă la acest capitol, are o cifră de afaceri de peste 300 de milioane de lei. Cei care au dezvoltat acest sector au început prin a strânge CV-uri de la cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi le vindeau apoi companiilor care aveau nevoie de oameni.
Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri
Tinerii sunt dezorientați profesional
Poștașii renunță la grevă
Paradox pe piața muncii din România
Cât câștigă angajații străini în România
Golurile de pe piața muncii sunt completate cu angajați din Turcia, Nepal sau Sudan
Surse: Guvernul va mări pensiile și salariul minim
Proiect pe piața muncii: Contractul cu „zero” ore
Cum va fi piața muncii în 2022
Să găsești un angajat profesionist în 2019 a devenit o adevărată provocare. Cererea de personal a depășit de mult timp oferta. Estimările patronatelor din industrie arată că România ar avea nevoie, în prezent, de peste 500.000 de angajați.
În acest context, apar tot mai multe firme care recrutează angajaţi. Profitul net al acestui sector a crescut cu 300% faţă de 2007 şi a ajuns la aproape 300 de milioane de lei în 2017.
Adrian Negrescu, consultant economic: Sunt aproape 3.000 de companii care activează în prezent în acest business, un business care este din ce în ce mai profitabil şi care atrage tot mai multe resurse prin prisma interesului companiilor pentru a atrage forţă de muncă calificată.
Criza de personal din România vine şi în contextul în care sistemul de educaţie de la noi nu oferă specialiştii de care companiile au cu adevărat nevoie.
Adrian Negrescu, consultant economic: Şcoala românească, din păcate, întârzie să ofere programe specializate, actualizate cu necesarul de forţă de muncă, avem prea puţine şcoli profesionale, avem prea puţine instituţii de învăţământ superior care oferă meserii specializate în domeniile cerute pe piaţa forţei de muncă.
Mai mult, România se confruntă cu un paradox. Productivitatea şi salariile nu cresc cu aceeaşi viteză.
Alexandra Georgescu, jurnalist Digi24: Aproximativ 70% dintre angajatori spun că au avut profituri mai mici din cauza lipsei forţei de muncă. De asemenea, aceştia vorbesc şi despre reducerea productivităţii companiilor sau despre pierderea unor contracte importante.
Odată cu majorarea salariilor, costul mediu per angajat la nivelul economiei private a crescut cu 50%, între 2013 și 2017, în timp ce productivitatea a avansat cu doar 25 de procente.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News