Live

Statistica dă o creștere economică mult mai modestă decât cea dorită de Guvern

Data publicării:
Foto: GettyImages

INS a confirmat creşterea economică de 4,1% din al doilea trimestru. Prognozele Guvernului sunt că PIB va crește pe tot anul cu 5,5%.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a confirmat, vineri, estimările publicate la jumătatea lunii august, referitoare la creşterea de 4,1%, pe serie brută, a economiei româneşti în al doilea trimestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Astfel, în al doilea trimestru din 2018, faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 4,1% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier.

Seria ajustată sezonier a PIB-ului trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul al doilea 2018, nefiind, însă, înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în 14 august, potrivit INS.

Rctificarea bugetară a fost făcută însă prin luarea în calcul a unei creșteri economice de 5,5%. „Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării creşterii economice de 5,5% utilizată la fundamentarea legii bugetului de stat pentru anul 2018 şi un produs intern brut în valoare nominală de 945 de miliarde de lei, faţă de 907,9 miliarde lei cât  s-a estimat iniţial. În principal, plusul de circa 37 miliarde lei se explică prin diferenţa dintre datele estimate pentru anul 2017 utilizate la elaborarea bugetului şi datele statistice publicate de Institutul Naţional de Statistică, precum şi prin reestimarea deflatorului produsului intern brut“, se arată în nota de fundamentare a rectificării bugetare.

Nici creșterea înregistrată în primul trimestru al anului nu este de natură a confirma speranțele Guvernului. Pe serie brută, comparativ cu aceeași perioadă din 2017, aceasta a fost de 4% și 4,2% pe serie ajustată sezonier.

”Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II 2018 a fost de 232,583 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,4% faţă de trimestrul I 2018 şi cu 4,2% faţă de trimestrul II 2017”, se arată în comunicatul remis vineri de Statistică.

La creşterea PIB, în semestrul întâi din 2018 faţă de semestrul întâi din 2017, au contribuit aproape toate ramurile economiei, o contribuţie pozitive mai importante având industria (+1%), cu o pondere de 23,6% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 4,3%.

O altă contribuţie importantă a avut-o comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,8%), cu o pondere de 20,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,8%.

Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 9,9% la formarea PIB, au contribuit cu +0,9% la creşterea PIB, volumul lor majorându-se cu 9,3%.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertismentul unui economist după retrogradarea ratingului României: „O lovitură semnificativă pentru credibilitatea României”

Fitch a revizuit perspectiva ratingului României de la stabil la negativ, din cauza „incertitudinii politice la niveluri ridicate”

Ce țară a avut cea mai bună evoluție economică în 2024. Mediterana a renăscut, în timp ce marile economii ale Europei au dezamăgit

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut la niveluri atinse doar în perioada pandemiei Covid, pe fondul crizei politice

Partenerii noștri