Robor scade și fără banii puși în piață de BNR. E taxa pe lăcomie cauza?
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a scăzut miercuri cu 0,02 puncte procentuale, până la 2,90% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Tendința de scădere a putut fi observată încă din toamna anului trecut, în condițiile în care atunci BNR a injectat lichidități substanțiale pe piață. Doar în luna noiembrie BNR a oferit în trei operațiuni repo peste 28 miliarde lei. În cea mai mare parte a lunii decembrie Robor la trei luni s-a menținut la un nivel constant. Marți guvernatorul BNR Mugur Isărescu a negat însă orice legătură între scăderea dobânzii interbancare și introducerea de către Guvern a unei taxe pe activele bancare, al cărei nivel depinde de valorile medii ale Robor la trei și șase luni.
Conform datelor BNR, o valoare similară a fost înregistrată pe data de 15 iunie 2018, de 2,90%. În perioada similară a anului trecut, respectiv 9 ianuarie 2018, indicele era 2,04% pe an.
În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, acesta a coborât uşor la 3,23% pe an, de la 3,27% marţi.
ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a scăzut până la nivelul de 3,36% pe an, de la 3,38%, iar indicele ROBOR la 12 luni a pierdut 0,02 puncte procentuale, la 3,45%.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News