Live

„Ordonanța lăcomiei” a trecut tacit de Senat. PSD și ALDE nu s-au înțeles asupra tuturor modificărilor

Data actualizării: Data publicării:

„Ordonanța lăcomiei” e subiect aprins de discuţie în Coaliţia de guvernare şi în Executiv. Până acum, PSD şi ALDE nu s-au înţeles asupra tuturor modificărilor, deşi prim-ministrul Viorica Dăncilă ar urma să anunţe luni, în Parlament, care sunt principiile în funcţie de care vor fi făcute aceste schimbări.

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

După mai multe discuţii între reprezentanţii Coaliţiei de guvernare, miniștri şi cei care sunt vizaţi de Ordonanţa 114, rămâne în continuare problema taxei de 2% aplicată companiilor din energie. La acest capitol sunt cele mai multe discuţii în contradictoriu pentru că ALDE a luat în calcul iniţial eliminarea acestei taxe, dar social democraţii nu au fost deschişi la această propunere. S-a discutat apoi şi despre o amânare a taxei cu cel puţin 4 luni, dar nu s-a luat încă nicio decizie, aşadar rămâne de văzut ce se va întâmpla cu această măsură.

În ceea ce priveşte taxa pe activele bancare, PSD şi ALDE se pare că au ajuns la un numitor comun. Este luat în calcul ca plata să se facă semestrial şi nu trimestrial aşa cum era prevăzut iniţial. De asemenea, taxa ar putea să nu mai fie aplicată pentru activele pe titluri de stat, fonduri europene, programe de guvernare, credite pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi pentru unităţi administrativ teritoriale.

Ar putea apărea modificări şi la prevederile referioare la Pilonul II de pensie. S-a discutat despre o scădere a plafonului de capitalizare, astfel încât companiile să nu mai fie nevoite să crească capitalul social atât de mult cât era prevăzut iniţial, aproape 800 de milioane de euro. O altă variantă ar fi să se prelungească termenul până la care trebuie îndeplinite obligaţiile, acesta era până la finalul anului.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla şi cu taxa aplicată companiilor din domeniul comunicaţiilor. Între timp, Ordonanţa 114 - supranumită „a lăcomiei” se află în Parlament pentru aprobare, a trecut însă tacit de Senat. Au fost amânate discuţiile din Comisia de buget, la propunerea ministrului Finanţelor, iar acum se află la Camera Deputaţilor. Ar putea însă să fie modificată mai repede, tot printr-o decizie a Guvernului până pe data de 1 aprilie când se termină primul trimestru şi toate companiile vizate ar trebui să îşi plătească taxele.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Discuție între Simonis și Ciolacu pe TikTok: „Îți amintești când ne spuneai să nu îi dăm voturi lui Simion? Să știi că toți i-am dat”

Premierul Rep. Moldova, despre criza din Transnistria: Rusia arată rezultatul inevitabil pentru toți aliații săi, trădarea și izolarea

Ce spune primarul Capitalei, Nicușor Dan, despre noile măsuri fiscale ale Guvernului

„Taxa pe stâlp” va fi redusă la 1%. Tanczos Barna, precizări despre normele de implementare

Partenerii noștri