Live

Nu mai sunt bani de salarii în ministere. Peste 4.000 de posturi la stat vor fi desființate

Data publicării:

Executivul nu mai are bani pentru plata salariilor angajaţilor din ministere. Guvernul vrea să taie până la finalul anului toate posturile vacante şi să îngheţe astfel angajările. Vorbim de peste patru mii de posturi. Mai mult, Darius Vâlcov, consilierul premierului, a avut vineri o discuţie cu toţi miniştrii cabinetului Dăncilă în care i-a anunţat de aceste măsuri dure. Şi a completat - vrea eliminarea din ministere a tuturor angajaţilor veniţi cu delegaţie.

La nivelul ministerelor şi agenţiilor subordonate lor, se vor desfiinţa aproximativ 4.100 de posturi vacante.

De anul viitor, mii de posturi care sunt acum vacante în administrație vor fi desființate. Ce înseamnă, mai exact, asta? Înseamnă că nu vor mai fi prevăzuți bani în bugetul pentru 2019 pentru respectivele posturi, așadar Executivul va face economie.

Asta, în condiţiile în care numai în primele opt luni ale anului, cheltuielile de personal s-au ridicat la circa 64 de miliarde de lei, în creştere cu peste douăsprezece miliarde de lei comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Nenorocirea care se întâmplă este că toate acestea se fac în detrimentul investiţiilor şi în detrimentul unor măsuri care să asigure o economie performantă pe termen mediu şi lung. Deci, ceea ce este grav este că luăm tot felul de măsuri care se adresează numai momentului de acum, facem faţă momentului de acum şi în rest vom mai vedea”, spune Cristian Pârvan, secretar general AOAR.

Pentru a face rost de bani la buget, autorităţile apelează şi la companiile de stat. Romgaz a fost obligată de Ministerul Energiei - acţionar majoritar - să dea statului 500 de milioane de lei sub formă de dividende suplimentare, iar Nuclearelectrica aproape 240 de milioane de lei.

Chiar dacă nu au venit propuneri la Transgaz, Transelectrica şi Conpet, aşteptările sunt ca investitorii să ceară şi de la ele dividende suplimentare, chiar dacă dividendul presupune o decapitalizare a companiei”, avertizează Simion Tihon, senior broker la Prime Transaction.

O măsură care ar urma să aducă mai mulţi bani la buget este şi creşterea salariului minim pe economie de luna viitoare.

Goana după fonduri nu este întâmplătoare din moment ce economia României creşte mai lent. Acest lucru este recunoscut inclusiv de Comisia Naţională de Prognoză. Produsul Intern Brut va creşte anul acesta cu 4,5%, cu mult sub estimarea făcută în vară, de 5,5%. Inclusiv prognoza pentru 2019 s-a schimbat şi este, de asemenea, în scădere, de la 5,7% la 5,5.

Citiți și:  Informații Digi24: Nu mai sunt bani pentru salarii în ministere

Cheltuieli de personal

ianuarie - august 2018: 63,27 mld lei

Creştere economică:

2018: +4,5%

2019: +5,5%

Evoluţia inflaţiei

2018: +3,5%

Salariul mediu brut

decembrie 2018: 4.385 lei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Ordonanța trenuleț” a fost adoptată. Ciolacu: „În acest an nu există resurse financiare pentru creșterea salariilor bugetarilor”

Ministrul Daniel David: „Am vrut ca educația să fie considerată prioritate națională. Mă aștept la o creștere de buget, în primă fază”

Singurii bugetari care scapă de măsurile de austeritate ale guvernului. O categorie de angajați va avea salariu mai mare

Moldova a adoptat strategia de apărare pe 10 ani, care prevede creșterea bugetului Apărării. Critici din partea opoziției pro-ruse

Partenerii noștri