Live

Ministerul Finanţelor a împrumutat azi aproape jumătate de miliard de euro pentru finanțarea deficitului și a datoriei publice

Data publicării:
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat joi 2,286 de miliarde de lei (460 de milioane de euro) de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat şi una de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Ministerul Finanțelor a împrumutat 562 de milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu o maturitate reziduală la 124 luni şi un randament mediu de 7,18% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 600 de milioane de lei, iar băncile au subscris 861,6 milioane de lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 90 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni, scrie Agerpres, care a consultat datele BNR.

De asemenea, MF a împrumutat 1,724 miliarde de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont cu maturitatea la 11 luni, la un randament mediu de 6,49% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 2,167 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna decembrie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 600 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,6 miliarde de lei, este cu 895 milioane de lei mai mică faţă de cea care a fost programată în noiembrie 2024, de 6,495 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Boloş, despre efectele crizei politice în economie: Băncile nu mai împrumută guvernul. „E o perioadă destul de incertă”

BNR a intervenit cu bani din rezerva valutară pentru a menține euro sub pragul de 5 lei, după primul tur al prezidențialelor

Peste 50.000 de firme şi persoane au beneficiat de amnistie fiscală. Cât a încasat statul până acum

Viitorul României este în Europa

Partenerii noștri