Live

Isărescu vorbește de un mini-atac speculativ pe leu. „Mic, dar a fost”

Data publicării:
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernatorul a răspuns marți, la audierea sa în Senat, unei întrebări care s-a regăsit în mass-media ultimei perioade. S-a devalorizat leul și din cauza unui atac speculativ?

Vorbind de dobânzile începutului de an, guvernatorul a recunoscut existența unui atac speculativ. El a spus că „în zilele de până în prezent, după atacul pe leu, mic dar (care – n.red.) a fost, dobânzile sunt mai sus”.

Precizările sale vin în contextul în care purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu a respins în luna ianuarie o astfel de posibilitate în ianuarie. Acesta a pus devalorizarea exclusiv pe seama măsurilor guvernamentale luate la începutul anului.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, a spus in 24 ianuraie că deprecierea leului nu poate fi legată de un atac speculativ, în condiţiile în care euro a atins miercuri nivelul record de 4,7569 lei. Atunci el confirma că au existau anumite presiuni pe curs legate de o lipsă de credibilitate pentru investitorii care au deţineri în lei.

Jucătorii de pe piaţa financiară ar putea fi tentaţi să forţeze devalorizarea rapidă a leului, deoarece ştiu că Banca Naţională nu poate controla, în acelaşi timp, şi dobânda de referinţă, şi cursul valutar, era însă de părere Andrei Caramitru, consultant fiscal și antreprenor, coordonatorul unui fond de investiții IT.

De la începutul anului leul a pierdut peste 1% din valoare, respectiv a ajuns la 4,74 lei în acest zile,  după ce a început 2019 la o cotație de 4,66 lei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul Ciolacu se împrumută în octombrie cu peste 1,2 miliarde de euro de la băncile comerciale

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,62%, în septembrie 2024

BNR menține rata dobânzii cheie la 6,5% pe an

Mugur Isărescu rămâne guvernator al BNR. Cum arată noua conducere a Băncii Naționale

Partenerii noștri