Live

De ce creditele în euro pot fi o capcană pe termen lung: „Atât timp cât nu ai venituri în euro, nu ai de ce să te împrumuți în euro”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Schimbarea ROBOR cu IRCC nu mai e suficientă pentru românii preocupați de ratele care cresc constant, de aproape un an. Mulți văd salvarea în creditele în euro, care au dobânzi mai mici, dar specialiștii avertizează însă că această situație poate fi o capcană pe termen lung.

În ultimul an, indicii de calcul pentru creditele de consum au crescut în continuu.

Indicele ROBOR la trei luni, cel după care se calculează toate creditele luate înainte de mai 2019, a crescut până la aproximativ 8%, iar IRCC-ul a ajuns la 2,65%. Din această cauză, românii au început să caute noi soluții pentru finanțare.

-Ar fi mai bine în euro pentru că văd că leul se tot devalorizează.

-Clar clar, în euro este cea mai bună variantă.

-Dacă aș fi plătit în euro, poate aș face în euro dacă mă iau după sfatul domnului guvernator.

Doru Iliescu - broker credite: În trecut, împrumuturile în euro trebuiau propuse, nimeni nu era interesat de împrumuturile în euro. În ultima perioadă sunt din ce în ce mai mulți clienți atrași de acest timp de împrumut și solicită ei să le facă niște calcule.

Românii sunt atrași în această perioadă de creditele în euro datorită dobânzilor mici.

Irina Chițu - analist economic: Sunt 8 bănci care oferă credite în euro, atât cu dobândă fixă cât și variabilă. Dobânzile fixe încep cu 4% pentru euro și 6% pentru lei. Pe o perioadă de câțiva ani, apoi variabilă în funcție de IRCC sau la euro de Euribor.

Condițiile pentru contractarea unui credit în euro sunt mai dure decât pentru unul în lei. În primul rând, BNR a condiționat finanțarea în valută la un grad de îndatorare de doar 20% din totalul veniturilor, ceea ce înseamnă că valoarea maximă împrumutată va fi mai mică decât dacă împrumutul s-ar realiza în lei. În al doilea rând, pentru o finanțare în euro se cere un avans mai mare, între 20 și 30%, față de 15%, cât se cere pentru un credit în lei.

Irina Chițu - analist economic: Acum, mare atenție și la dobânzi, pentru că Euriborul a fost negativ câțiva ani, până în iulie anul acesta când a devenit pozitiv și deja crește, a devenit pozitiv, a ajuns la +0,4%, versus un -0,5% cât era acum 2-3 luni.

Specialiștii avertizează însă că soluția finanțării în euro poate fi o capcană pe termen lung.

Cristian Păun - profesor economie: Atât timp cât nu câștigi venituri în euro, nu ai de ce să te împrumuți în euro, nici pe termen lung nici pe termen scurt.

Doru Iliescu, broker credite: Cei care lucrează în România, veniturile sunt realizate în lei, atunci lună de lună trebuie să schimbe lei în euro, cursul este o chestiune care nu este controlată și este un risc pe care trebuie să ți-l asumi.

În plus, specialistii spun că se observă o marjă de profit mai mare, pentru bănci, în cazul creditelor contractate în euro.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Val de scumpiri de la 1 iulie. Cheltuieli mai mari la carburanți și la gaze. Ratele la creditele în lei rămân ridicate

Mai mulți români s-au trezit cu credite de mii de lei pe numele lor, după ce doi escroci le-au falsificat cărțile de identitate

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de peste 6 miliarde de lei de la bănci, în februarie

Israel a strâns datorii de aproape 8 miliarde de dolari de la începutul războiului cu Hamas

Partenerii noștri