Creșterea deficitului comercial, din cauza majorării artificiale a salariilor și pensiilor. Ce efecte vor fi
Creștere semnificativă a importurilor, în primele două luni ale anului și deficitul comercial al României se adâncește considerabil. Diferența dintre ce importăm și ce exportăm a crescut cu o treime, depășind 1,6 miliarde de euro, fiind vorba despre o creștere a deficitului comercial de 400 de milioane de euro în doar două luni.
Ieșire nervoasă a lui Ciolacu, întrebat despre datorii
Dăianu: Nu avem venituri suficiente, cheltuim aiurea
Oamenii de afaceri propun o soluție pentru gaura de la buget
Iohannis: România și-a asumat „reforme și investiții de anvergură”
România, campioana UE la TVA necolectat
Cîțu: Toată lumea care primește salariu să plătească o contribuție mai mică
Iancu Guda: Cred că deficitul va depăși 9%
Un cargo rusesc s-a scufundat în Mediterană, după o explozie în sala motoarelor
Ciolacu, răspuns ironic când a fost întrebat de facturile pentru zborurile Nordis
„Economia României nu produce suficiente bunuri și servicii care să acopere cererea din economie. Aceasta e explicația acestei evolutii a importurilor. Avem o cerere majorată arficial, prin majorări de salarii și pensii, avem o economie care nu poate susține aceste creşteri. Vorbim de 2017 și primele luni din 2018. Vom vedea care va fi evoluţia și dacă se va confirma verdictul că această politică economică este una nesustenabilă. La prima vedere arată clar că economia României nu produce atâtea bunuri și servicii ca să acopere o cerere suplimentară declanșată prin mecanismele puse în practică de actuala guvernare”, a spus Emilian Duca, consultant fiscal, la Digi24.
Acesta a adăugat că un prim efect mai vizibil creşterea datoriei externe României.
„Vom avea o economie expusă la fluctuațiile de curs de schimb. Dacă avem o creştere a datoriei, va exista o presiune pe curs și într-un final se va amplifica procesul inflaţionist. Cam acestea ar fi efectele pe care le putem estima”, a adăugat el.
„Nu e un fapt îmbucurător. Ne-am dori ca economia să se apropie de echilibru. Faptul că avem exporturi în creştere ar trebui să fie un element pozitiv, dar faptul că, în ciuda creșterii semnificative a exporturilor, avem o creștere atât de mare a importului și nu e de natură să ne liniştească”, a mai spus consultantul fiscal.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News