Live

Boloș, despre pragul de 1 milion euro până la care nu se face închisoare pentru evaziune fiscală: Dacă trebuie ajustat, îl ajustăm

Data publicării:
Ministrul de Finanţe, Marcel Boloş. Foto: Facebook/ Marcel Boloș

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat sâmbătă că prevederea legală conform căreia evaziunea fiscală în valoare de până la un milion de euro nu se pedepseşte penal, dacă prejudiciul este recuperat, se aplică doar pentru prima astfel de faptă. Boloş a precizat că de la a doua faptă de evaziune pedepsele sunt foarte dure, ministrul considerând că legea este „vitală” pentru ţară. Bolos susţine că „nimeni nu vrea să ierte evazioniştii”, arătând că, dacă un evazionist este condamnat cu suspendare şi nu plăteşte prejudiciul, statul român nu are, oricum, niciun câştig.

„Legea este vitală pentru combaterea infracţiunilor economico-financiare. Ce nu s-a înţeles acolo este că iertăm pe evazionişti de infracţiunile economico-financiare prima faptă, dacă se plătesc acele procente suplimentare, prejudiciul plus - poate să meargă până la sută la sută prejudiciu şi numai pentru un milion de euro (...) Pentru aceea se iartă pedeapsa, însă se consemnează. A doua faptă este pedepsită aspru. Uitaţi-vă la acea lege, este vitală pentru ţară. Creşte cuantumul pedepselor, între 3 şi 10 ani, mai mult, pentru cel mai important impozit al statului, TVA-ul, la prejudicii de peste un milion de euro, pedeapsa este între 7 şi 15 ani, deci nu mai este de joacă că faci evaziune, mai vezi tu cum o... Nu! Devin pedepsele extrem de dure, aşa cum şi Uniunea Europeană procedează cu gestionarea propriilor impozite şi taxe”, a afirmat Marcel Boloş, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.

Ministrul a adăugat că speră ca actul normativ să treacă de controlul de constituţionalitate.

„Să lăsăm legea în pace, este foarte bună pentru ţara noastră şi eu sper ca prin examenul de control al Curţii Constituţionale să poată intra în vigoare. Nimeni nu vrea să ierte evazioniştii, am menţionat că este doar pentru prima faptă aplicabilă această prevedere”, a mai spus Marcel Boloş.

Boloș: Pragul poate fi ajustat

Întrebat despre pragul de un milion de euro până la care fapta de evaziune fiscală nu este incriminată dacă se plăteşte prejudiciul, Marcel Boloş a explicat că prin sistemul aplicat până în prezent s-a adunat o „sumă fabuloasă” de recuperat din evaziune, sumă din care s-a recuperat doar a zecea parte.

„Am constatat prin serviciile noastre de inspecţie antifraudă fiscală că există elemente constitutive de fapte de evaziune fiscală, am trimis sesizarea la organele de cercetare penală. În tot acest proces s-a născut o sumă fabuloasă pe care o avem de recuperat. Ştiţi cât s-a recuperat din acea sumă fabuloasă de-a lungul timpului - o mică parte, 10%, 20%, oricum sume infime. Ce am spus noi, în schimb? În etapa de inspecţie fiscală, dacă s-a constatat o faptă şi plăteşti, pe lângă accesorii şi tot ce datorezi conform legii, încă 15%, nu mai face sesizarea penală pentru prima faptă”, a explicat Marcel Boloş.

El a arătat că toate statele europene au astfel de mecanisme pentru prima faptă.

„Dacă vom vedea în timp că pragul trebuie ajustat, atunci îl ajustăm. Haideţi să vedem întâi impactul legii! Care este interesul statului român, până la urmă? (...) A doua faptă nu se iartă, a doua faptă este şi spor de pedeapsă. (...) Este legea foarte bună pentru ceea ce înseamnă scopul pe care îl urmăreşte România într-o perioadă extrem de complicată pentru ceea ce înseamnă combaterea evaziunii fiscale”, a adaugat ministrul Finanţelor.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Operațiune uriașă a Parchetului European în statele UE. Percheziții la o rețea de fraude cu TVA, în care este implicată mafia italiană

Statul prelungește amnistia fiscală. Boloș vrea bonus permanent pentru cei care plătesc taxe și impozite la timp

Percheziţii de amploare în județul Mureș. Cetăţeni români sunt cercetaţi de autorităţile judiciare din Germania pentru evaziune fiscală

Planul Guvernului pentru reducerea deficitului bugetar. E luată în calcul o cotă unică de TVA, de 19%

Partenerii noștri